EURO-2016 – A két favorit egymás ellen kezd a B csoportban

A B csoport két favoritja, Anglia és Oroszország egymás ellen kezd szombaton 21 órakor a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon, s bár vélhetően mindkét csapat szeretne győzelemmel rajtolni, szakértők szerint nagy esély van arra, hogy az összecsapás döntetlennel zárul.
eu2016_labda

A négyes másik két tagja Wales és Szlovákia, papíron mindkét együttes esélytelenebb az angoloknál és az oroszoknál, akik így a nyitómeccs után könnyebb folytatást remélhetnek.
Az angolok mind a tíz mérkőzésüket megnyerték a selejtezőben – majd később egy barátságos meccsen a világbajnok németeknél is jobbnak bizonyultak, ráadásul idegenben -, s az oroszok ellen is ők számítanak esélyesebbnek a 60 ezer férőhelyes marseille-i stadionban. Ezzel együtt tény, hogy Roy Hodgson szövetségi kapitánynak fejtörést okozhat a támadósor összeállítása, ugyanis a friss angol bajnok Leicester City gólvágója, Jamie Vardy, a Premier League gólkirálya, Harry Kane, és a csapatkapitány Wayne Rooney is joggal pályázhat egy helyre a kezdőcsapatban. Az várhatóan csak az utolsó pillanatokban derül majd ki, hogy a szakember kinek szavaz bizalmat, bár a portugálok elleni felkészülési meccsen mindhárman kezdtek.
Az oroszok 2008-ban elődöntőt játszottak az Eb-n, 2012-ben és a 2014-es világbajnokságon azonban csalódást okoztak szurkolóiknak. Fabio Capello tavaly augusztusi távozása után Leonyid Szluckij szövetségi kapitány gyorsan felépített egy jól szervezett, technikás válogatottat, amelyben jó a csapatszellem, más kérdés, hogy a szakvezetőnek sérülések miatt többször is módosítania kellett a terveit. Mivel a további két mérkőzés győzelemmel kecsegteti az oroszokat, szombaton várhatóan nem fognak sokat kockáztatni.
A csoport küzdelmei Bordeaux-ban kezdődnek meg 18 órakor, a nagy tornán 58 év szünet után szereplő walesiek, valamint a szlovákok összecsapásával. A szigetországi válogatott legnagyobb sztárja a Real Madrid támadója, Gareth Bale, aki a hátán viszi a csapatot, a selejtezősorozatban elért 11 gólból hét az ő nevéhez fűződött, azaz oroszlánrészt vállalt abban, hogy Wales a belgák mögött másodikként zárjon. A játékos ugyanakkor visszautasítja azokat a véleményeket, melyek szerint csak rajta múlik a gárda sikere, szerinte „együtt erősebbek”, s a csapat minden tagja hozzátesz a teljesítményhez.
Wales legutóbbi hét mérkőzéséből mindössze egyet nyert meg, de nem csak ez növelheti a szlovákok önbizalmát. Ján Kozák csapata a selejtezőben hatmeccses győzelmi sorozatot produkált úgy, hogy többek között az Eb-címvédő spanyolokat is megverte, két hete pedig a németek otthonában diadalmaskodott 3-1-re felkészülési mérkőzésen. A formák alapján tehát úgy tűnik, hogy Walesnek Bale-nél többre lesz szüksége, ha nyerni akar.
A B csoport 1. fordulójának programja:
szombat:
Wales-Szlovákia, Bordeaux 18.00
Anglia-Oroszország, Marseille 21.00