EURO-2016 – Király bravúrjai ellenére négygólos vereség a belgáktól

A magyar labdarúgó-válogatott 4-0-ra kikapott Belgiumtól a franciaországi Európa-bajnokság vasárnap esti nyolcaddöntőjében, így kiesett.
belga-magyar

Belgium a folytatásban július elsején Wales csapatával találkozik a lille-i negyeddöntőben.

Eredmény, nyolcaddöntő:
Belgium-Magyarország 4-0 (1-0)
——————————
Toulouse, Municipal Stadion, 28 921 néző, v.: Milorad Mazic (szerb)
gólszerzők: Alderweireld (10.), Batshuayi (78.), Hazard (80.), Carrasco (91.)
sárga lap: Vermaelen (67.), Batshuayi (89.), Fellaini (92.), illetve Kádár (34.), Lang (47.), Elek (61.), Szalai (92.)

Magyarország:
————-
Király Gábor – Lang Ádám, Guzmics Richárd, Juhász Roland (Böde Dániel, 79.), Kádár Tamás – Gera Zoltán (Elek Ákos, a szünetben) – Lovrencsics Gergő, Pintér Ádám (Nikolics Nemanja, 75.), Nagy Ádám, Dzsudzsák Balázs – Szalai Ádám

Belgium:
——–
Thibaut Courtois – Thomas Meunier, Toby Alderweireld, Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen – Radja Nainggolan, Kevin De Bruyne, Axel Witsel – Dries Mertens (Yannick Carrasco, 70.), Romelu Lukaku (Michy Batshuayi, 76.), Eden Hazard (Marouane Fellaini, 81.)

I. félidő:
———-
10. perc: De Bruyne bal oldali szabadrúgásból ívelt középre, a magyar védők teljesen lemaradtak a Lukaku, Alderweireld párosról, s közülük utóbbi senkitől sem zavartatva öt méterről fejelt a kapuba (1-0).

II. félidő:
———–
78. perc: egy jobb oldali szöglet után felszabadult a magyar kapu, de Hazard a bal oldalon magát indította, majd középre adott, a jó ütemben érkező Batshuayi pedig 5 méterről a bal alsó sarokba pörgetett (2-0).
80. perc: egy gyors kontra során Hazard kapott labdát a bal oldalon, majd a 16-os vonalában középre húzott és kilőtte a bal alsó sarkot (3-0).
91. perc: Nainggolan ugratta ki Carrascót, aki Király felett a kapu közepébe lőtt (4-0).

A belgák elképesztő elánnal vetették magukat a mérkőzésbe. Rögtön a kezdetektől nagyon komoly nyomás nehezedett a magyar kapura, Bernd Storck tanítványai ezúttal alig tudták megtartani a labdát. A belgák fölényét elsőként a rendkívül agilisan futballozó De Bruyne fölé szálló lövése jelezte. Erre még Lovrencsics válaszolt, de Courtois könnyedén védett. Az első magyar akció nem törte meg a rivális lendületét, nem sokkal később Királynak kétszer is mentenie kellett, előbb Lukaku közeli, majd De Bruyne távoli lövésénél.
A belga gólra sem kellett sokat várni, egy bal oldali szabadrúgás után csúnyán lemaradt az egész magyar védelem a középre berobbanó Lukakuról és Alderweireldről, utóbbi pedig könnyedén fejelt a kapuba. Ezt követően sem változott a játék képe, Király lábbal védett De Bruyne kiugrásánál. Az első negyedóra legveszélyesebb magyar helyzete az volt, amikor egy hazaadásnál Courtois elcsúszott, így a labda továbbgurult, de az alapvonalon hagyta el a játékteret.
A huszadik perctől az ellenfél visszavett a tempóból, így a magyarok már képesek voltak – játékstílusuknak megfelelően – hosszan járatni a labdát és néhány akcióval eljutni a kapuig, egy ilyen támadás végén Dzsudzsák próbálkozását védte Courtois. Noha ebben az időszakban a belgák nem erőltették a letámadást, a sok pontatlan passz – ami Gerára és Langra különösen jellemző volt – több ízben megbosszulta magát, az ellenfél, amely az Eb-n elsőként tudta könnyedén átjátszani a magyar középpályát, elképesztően gyors és veszélyes támadásokat vezetett végig, néhányszor négy támadó indult két védő ellen.
A szünet előtt Király bravúrjai tartották versenyben a magyar csapatot: előbb De Bruyne szabadrúgását követően tolta keresztlécre a labdát, majd Mertens lövését védte bravúrral. Eközben a magyaroknak is volt két kecsegtető távoli kísérlete: a bátran futballozó Lovrencsics húsz centivel fölé, Dzsudzsák ugyanennyivel a bal kapufa mellé lőtt.
A folytatás azonnal egy belga helyzettel és újabb Király-bravúrral indult, a magyar kapus ezúttal Hazard bombáját tolta a keresztléc fölé. A magyar csapat viszont ezt követően először tudott két-három percig folyamatosan a támadó szekcióban lenni, s ezt elsőként egy közelről mellé szálló Szalai lövés jelezte, majd az addigi legszebb magyar akció végén az ő megpattanó fejese ment nem sokkal mellé.
Ezt a rövid periódust leszámítva maradt a belga fölény, de az ellenfél már inkább a magyarok hibájára építve indult meg gyors játékosaival. Egy ilyen akció végén Mertens hibázott ziccerben. Ahogy telt az idő, úgy volt kénytelen egyre többet kockáztatni a magyar csapat, amely egyre gyakrabban vette célba a kaput, egy megpattanó Pintér lövésnél Courtois például bravúrral védett. Nem sokkal később pedig egy bal oldali szögletnél Juhász lövése mindössze néhány centivel szállt a jobb alsó sarok mellé.
A hajrára fordulva azonban Belgium eldöntötte a találkozót és a továbbjutás kérdését. A csereként beállt Batshuayi közelről nem hibázott és azonnal jött az újabb találat Hazard nagyszerű szólójából. A magyar válogatott ugyanakkor tartásból ismét jelesre vizsgázott, mert mindent beleadva támadott a becsületgólért, amire volt is lehetősége, mert Szalai és Elek is nagy helyzetben tévesztett célt. A bátor játéknak viszont végül kegyelemdöfés lett a vége egy újabb gyors belga kontra végén. Az eredmény ellenére a magyar szurkolótábor hangosan énekelte az Eb magyar dalának választott Soho Party slágert, amely szerint az Éjjel soha nem érhet véget.
A lefújást követően a magyar drukkerek kétszer is kihívták magukhoz a válogatott tagjait, ezzel megköszönve játékukat, végül közösen elénekelték a Himnuszt a futballistákkal.