Tájfunbronz

Jól sikerült a junior Európa-bajnokság utolsó, a szabadfogás második napja a bukaresti Sala Polivalentă három szőnyegén, Vida Csaba bronzérmes, Tóth Bendegúz ötödik lett. Az aranyérmek ugyanúgy oszlottak meg, mint az előző napon: három lett az oroszoké, egy az azerieké.

Szekeres István Valamikor a hetvenes években az akkori, aktuális szabályváltozás annyira felpörgette a mérkőzéseket, hogy a szaksajtó tájfunbirkózásként kezdte emlegetni. Ez a név jutott eszembe Vida Csaba bronzmérkőzésének láttán. Nemcsak szokatlanul nagy iramot diktált, hanem folyamatosan akciózott, pillanatnyi nyugtot sem hagyott ellenfelének. Három lendületes, látványos – egyenként négy pontot érő – emelés révén, kereken négy perc alatt 15-4-re, technikai tussal győzte le a moldovai Maxim Sacultant.

Vida Csaba

Vida Csaba

De a Csepeli BC versenyzője addig sem untatta a nézőket, a lengyel riválist három és fél, a spanyolt szűk két perc alatt verte technikai tussal, majd a vigaszágon már nem cizellálta az eredményt: hét pontos vezetés birtokában, rövid úton két vállra fektette az észt ellenfelet. Egyedül a török címvédő, Enes Uslu bizonyult – ma még – soknak… Pedig emlékezetes volt a kezdet: Uslu levitellel szerzett vezetést, majd meg is akarta pörgetni a magyart, aki azonban belekontrázott, és azonnal egyenlített (2-2). Csakhogy jött levitel, mögékerülés (2-6), majd a török kontrázta meg remek érzékkel Csaba levitelkísérletét. Azzal alakult ki a 2-8-as végeredmény.

Igaz, valamivel kedvezőbb sorsolást kapott a szabadfogás második napjának négy szereplője, mint az előző napon szőnyegre lépett négyes, de az eredményben is jelentős volt az eltérés. Míg szombaton két győzelemmel szemben hat vereség volt a mérleg, a zárónapon hét nyert mérkőzés állt szemben hat vereséggel.

Tóth Bendegúz Fotók: MBSZ

Tóth Bendegúz  •  Fotók: MBSZ

A 84 kg-ban az ESMTK fiatalja, Tóth Bendegúz a román vetélytársat – hazai szőnyegen – magabiztosan, technikai tussal verte. Az orosz Cakulovtól kapott ki, majd a vigaszágon macedón ellenfelet győzött le simán, ugyancsak technikaival. A bronzmérkőzésen az ellenfele az örmény Meki Szimonja, az ifjúsági olimpia ezüstérmese volt.

Noha mindkét menetben Tóth – levitellel – szerezte az első pontokat, az ellenfél remekelt, és 14-4-es technikai tussal nyert az 5:45. percben. Így maradt az ötödik hely.

Jó benyomást keltett az 55 kilós Román Tamás is, aki szoros meccset vívott a grúz ellenféllel, majd a vigaszágon fehérorosz ellenfelet vert meg. Igazában csak Nagy Mihály szereplése csalódás. Nem azért, a kiváló grúzok egyik képviselője legyőzte (5-3-ra), hanem azért, mert kicsit – már elnézést a kifejezésért – elbambulta a meccset. Többször is a kezében volt a lehetőség, de nem indította el az akciót Urtasvili ellen, aki pedig nem jobb birkózó…

A szabadfogást amúgy – a várakozásnak megfelelően – a szovjet utódállamok uralták. Hat orosz és két azeri arany született, de a pontverseny dobogójára a grúzok is felfértek.

JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUKAREST
Szabadfogás, 2. versenynap: 55, 66, 84, 120 kg
A magyar szereplők. 55 kg (18 induló): Román Tamás. 66 kg (22): Vida Csaba. 84 kg (18): Tóth Bendegúz. 120 kg (13): Nagy Mihály
A magyar mérkőzések. Selejtező. Roberti Dingasvili (grúz)–Román 10-5. Vida–Łukasz Grzybowski (lengyel) technikai tus, 11-0 a 3:28. percben. Zuriko Urtasvili (grúz)–Nagy 5-3. Nyolcaddöntő. Vida–Carlos Lomba Míguez (spanyol) technikai tus, 10-0 az 1:58. percben. Tóth–Marius Marin (román) technikai tus, 10-0 a 2:30. percben. Negyeddöntő. Enes Uslu (török)–Vida 8-2. Batirbek Cakulov–Tóth (orosz) technikai tus, 10-0 a 3:30. percben. Vigaszág, 1. forduló. Román–Dmitri Geraszimenko (fehérorosz) 6-1. Vida–Aimar Andruse (észt) tus 12-5-nél, a 4:45. percben, Tóth–Ramadan Musztafovszki (macedón) technikai tus, 14-4 az 5:14. percben. Vigaszág, 2. forduló. Mhtiar Grigorjan (örmény)–Román tus 2-0-nál, a 0:12. percben
Bronzmérkőzés. Vida–Maxim Sacultan (moldovai) technikai tus, 15-4 a 4:00. percben. Meki Szimonja (örmény)–Tóth technikai tus, 14-4 az 5:45. percben
A nap Európa-bajnokai és a magyar versenyzők helyezése
55 kg: Abászgadzsijev Magomedov (Oroszország),… 10. Román Tamás
66 kg: David Bajev (Oroszország)… 3. VIDA CSABA (MAGYARORSZÁG)
84 kg: Gadzsimurad Magomedszajdov (Azrbajdzsán),… 5. Tóth Bendegúz
120 kg: Magomedamin Gyibirov (Oroszország),… 9. Nagy Mihály
Pontverseny: 1. Oroszország 78, 2. Grúzia 64, 3. Azerbajdzsán 55,… 8. Magyarország 23

Amit eddig írtunk a junior Eb-ről:
1. versenynap: kötöttfogás 50, 60, 74, 96 kg
2. versenynap: kötöttfogás 55, 66, 84, 120 kg
3. versenynap: női birkózás 44, 51, 59, 67 kg
4. versenynap: női birkózás 48, 55, 63, 72 kg
5. versenynap: szabadfogás 50, 60, 74, 96 kg

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS