Európa Játékok – A Béke lángja Budapestet is érinti

Európa Játékok – A Béke lángja Budapestet is érinti
Kormány Sport

Az Európa Játékok ugyan júniusban rajtol, de folyamatosan érkeznek a hírek a minszki viadal kapcsán. Egyre nagyobb divat önkénteskedni, ugyanis több mint 24 ezer ember jelentkezett erre a megtisztelő feladatra, illetve bemutatták a fáklya útvonalát is, amit a “Béke lángjának” neveznek és Magyarországon is áthalad.

Ezt Nadezhda Anisovets, a minszki Európa Játékok önkéntes programjának vezetője erősítette meg, hozzátéve, hogy volt, aki 81 évesen, korábbi olimpiai önkéntesként, Nagy-Britanniából pályázott a pozícióra.

A 24 ezer emberből azonban nem mindenki kap majd helyet az önkéntesek csapatában, hiszen a szervezőknek mindössze 8 ezer önkéntesre és 700 egyéb szakemberre van szükségük.

A felvett jelentkezők, akik 34 különböző helyszínen tevékenykednek majd, megfelelő képzéseken vesznek részt, valamint hasznos információkat kapnak a sportágakról az elkövetkezendő időszakban.

Ahogy az már megszokottá vált, a rendezvény után minden önkéntes megkapja az egyenruháját, egy szuvenírekkel teli tornazsákot és egy számukra rendezett záró party-val ünnepelhetik meg a sikeres munkájukat.

A minszki Európa Játékok szervezőbizottsága bemutatta a lángfutás útvonalát, valamint a fáklyavivők egyenruháját. Az eseménynek a fehérorosz fővárosban található Teleport – Európa legnagyobb virtuális valóság-élményparkja – adott otthont.

A fáklyát Yulia Braychuk tervezte a Novogrudok Gas Equipment Plant szakértőinek segítségével úgy, hogy az a nagyszabású sportesemény eszméjét testesítse meg.

„Az emberiséget időtlen idők óta egyfajta megmagyarázhatatlan vágy köti a tűzhöz. Réges-régen Prométheusz ellopta a tüzet az istenektől az emberek számára. Az a láng azóta is ott él minden ember szívében, és szimbolizálja a különböző területeken elért eredményeket. (…) A mai napon pedig a II. Európa Játékok fáklyáját mutathatjuk be”- mondta George Katulin, a szervezőbizottság elnöke.

A rendezők a “Béke lángjának” nevezték az Európa Játékok fáklyáját. Ez a név tükrözi a szervezők célját, miszerint az esemény képes egyesíteni az európai országokat ennek a csodálatos ünnepnek a keretein belül.

A 81 cm magas fáklya mindössze alig több mint másfél kiló, így a vele való futást nem nehezíti, illetve akár kerekesszékhez vagy kerékpárhoz is rögzíthető.

A váltófutás május 3-án indul Rómából, az Európai Olimpiai Bizottság székhelyéül is szolgáló olasz fővárosból. A láng útvonala Magyarországot is érinti. A láng zökkenőmentes megérkezéséről 450 fáklyavivő, 100 önkéntes és 10 „lángörző” gondoskodik majd. Egyenruháik világos színekből állnak majd, a békét és a tisztaságot szimbolizálva ezzel. Egy elektromos kerékpárokat forgalmazó cég, a Motovelo is támogatja a lángfutást, ezzel segítve a fáklya eljutását a különböző helyszínekre.

Az Európa Játékok június 21-én kezdődik és 30-án zárul. Várhatóan 50 európai nemzet több mint 4000 sportolója vesz majd részt a 15 sportág 23 szakága versenyének valamelyikében. A fehérorosz szervezők több mint 18 ezer akkreditált résztvevőre számítanak.

Forrás, fotó: MOB, insidethegames.biz, fotó: minski2019.by