Európa Keszthelyen

Augusztus 16-22. között Keszthelyen találkoznak Európa legjobb junior és ifjúsági leány bokszolói, hogy megküzdjenek a kontinensbajnoki címekért. A magyar fiatalok is éremesélyesek.

Nagy-Pál Tamás A tatai edzőtábor a nyugalom szigete – vallják egybehangzóan a leány junior és ifjúsági ökölvívó-válogatott tagjai. Állításuk kicsit paradoxnak tűnik azt látva, ahogy fülledt teremben püföli 21 lány a bokszzsákot. Köztük olyanok, akikről civilben biztosan nem mondaná meg az ember, hogy ennyire férfias sportot űznek – persze csak az első pofonig.

leány boksz

A magyar csapat

Az ifjúsági 60 kg-ban versenyző, a legutóbbi világbajnokságon bronzérmes Takács Tímea azonban ésszerű magyarázatot adott, miért is érzik úgy, hogy Tatán megszállja őket a nyugalom. „Nem kell utaznunk sehova. Felkelünk, megreggelizünk, edzünk, ebédelünk és megint edzünk. Este sem kell hazabuszozni. Minden egy helyen van, úgyhogy tényleg csak a bokszra kell koncentrálnunk.”

Illetve az augusztus 16-án kezdődő Európa-bajnokságra, amely nekik talán soha vissza nem térő alkalmat jelent, hiszen Keszthelyen rendezik meg. A hazai pálya egyik előnyét, vagyis a rokonok buzdítását azonban nem mindenki élvezheti: a pár hónapja súlycsoportot váltó és felkészülési tornákon így is kitűnő teljesítményt nyújtó Kiss Marietta például szánt szándékkal mond le erről: „A szüleimnek és a testvéremnek is megtiltottam, hogy eljöjjön, mert nagy terhet raknának a vállamra. A barátom viszont ott lesz, de csak azért, mert ő az egyik edzőm. A támogatása biztosan sokat segít.”

Rajta és Tímeán kívül Viglási Alexandra is azoknak a táborát erősíti, akik teljesíthetik a Seres Attila utánpótlás-keretedző által meghatározott célt, vagyis a négy-öt érem megszerzését: „Bízom benne, hogy ezek közül az egyik a legfényesebb lesz. De nemcsak ők esélyesek: rendre előfordul, hogy olyan lány szerepel kitűnően, akitől előzetesen nem vártuk . Tímea vébéérme is meglepetés volt. Ráadásul itt a hazai pálya, ami dopping lesz számukra.”

Seres éppen ezért nem is feltétlenül azt válogatta be a keretbe, aki a legjobb bokszoló, hanem azt, akiről úgy érezte: mentálisan is készen áll a megméretésre. Az ellenfelek biztosan nem adják olcsón a bőrüket. „Ahogy a férfimezőnyben, az oroszok itt is nagyon komoly erőt képviselnek. Világbajnoki érmesekkel jöttek az olaszok is, bár őket legalább ismerjük, mert együtt készültünk Tatán. A lengyelekre már évek óta igaz, hogy a lányok erősebbek, mint a fiúk. Alapvetően rájuk kell figyelni, de egy-egy súlycsoportban örmény vagy görög is okozhat meglepetést. Mindenkiből felkészültünk.”

A nyugalom szigetén. Most viszont már a turistáktól, bokszolóktól, barátoktól és rokonoktól nyüzsgő Balaton közeli városban kell bizonyítaniuk: érettek az éremre.

A magyar Eb-csapat
Ifjúságiak: Kalmár Beatrix (48 kg), Viglási Alexandra (51), Róka Vanessza (54), Kiss Marietta (57), Takács Tímea (60), Kiss Tünde (64), Cseri Gitta (69), Szokol Fanni (75), Pallás Szimonetta (81), Bencze Eszter (+81).
Juniorok: Károlyi Gabriella (46), Kondákor Emília (48), Finesz Kamilla (50), Nagy Angéla (52), Endre Krisztina (54), Kökény Szandra (57), Villás Veronika (60), Gáll Bernadett (63), Petrovics Gabriella (66), Budai Vivien (80), Juhász Adrienn (+80).

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS