Ez történt ősszel

Három fronton is hibátlan KSI, bravúrosan szereplő BVSC, stabilan teljesítő UVSE. És hatalmas harc az első négy helyért. Így lehet jellemezni az utánpótlás-fiúbajnokság őszi szezonját a téli szünet előtt.

Pusztai Viola Vége a fiú utánpótlás vízilabda-bajnokság őszi sorozatának, amelyben a szezon huszonhat fordulójából csak kilencet játszottak le a csapatok, míg a hátralévő négy őszire másfél hónapos szünet után, februárban kerül sor. A KSI-t eddig egyik ellenfele sem tudta legyőzni, s ez mindhárom korosztályra igaz.

A Központi Sportiskola utánpótláscsapatai az előző bajnokságban csupán egy bronzérmet szereztek, a serdülők révén, az ideiben azonban remekül megy a szekér. Még azt sem lehet mondani, hogy csak a gyengébb ellenfelekkel hozta volna őket össze a sorsolás a bajnokság első felében, hiszen találkoztak már a hatodik helyen álló Vasassal, az ötödik FTC-vel, a negyedik Szentessel, és a bajnoki címvédő UVSE-vel is.

A KSI mindhárom utánpótlás-bajnokságban hibátlan Forrás: KSI

A KSI mindhárom utánpótlás-bajnokságban hibátlan  •  Forrás: KSI

Az ifjúsági csapat a végeredményt tekintve az UVSE-vel játszotta a legszorosabb meccsét: a lilák hiába nyerték meg az utolsó két negyedet egyaránt 3-2-re, Horváth János együttese a második játékrészben 4-0-t produkált, amivel a félidőben 8-3-ra vezetett, s végül 12-9-re nyert. Veretlensége leginkább a nyolcadik fordulóban került veszélybe, hiszen az akkor még dobogós helyen álló Vasas az első negyed után kétgólos előnyt szerzett, s bár a KSI a szünetre egyenlített, az utolsó negyedet 9-8-as hátrányból kezdte. A hajrában a csapat megrázta magát: hat gólt lőtt, miközben az ellenfél egyet, így 14-10-re diadalmaskodott.

A vezetőedző így értékelte csapata eddigi teljesítményét:
− Természetesen elégedett vagyok, az eredménnyel mindenképpen. Még vannak hiányosságok, a játék minden elemében javulnunk kell, de fiúk nagybetűs csapatként működtek együtt, és ez a legnagyobb erősségünk. Minden poszton akadt olyan játékosom, aki átlag felettit nyújtott, megosztották a felelősséget támadásban és védekezésben is. Meccsenként hat-nyolcan is lőttek gólt, ha valakinek nem ment, akkor jött más, aki a kezébe vette az irányítást. Úgy gondolom, Szentesen játszottunk a legjobban, ott nyerni nagy dolog, tíz góllal nyerni erőn felüli teljesítmény. Kiválóan védekeztünk a mérkőzésen. Az a célunk, hogy bekerüljünk a rájátszásba, bízom benne, hogy a csapatom tovább fejlődik, és egyenletes, jó játékkal élvezetes meccseket vív tavasszal.

Az UVSE mindhárom bajnokságban dobogón van Forrás: UVSE

Az UVSE mindhárom bajnokságban dobogón van  •  Forrás: UVSE

Hogy mennyire kiegyenlített a mezőny az ifjúsági bajnokságban, jól mutatja a Vasas példája. Fodor Rajmund együttese remekül kezdte a szezont, hiszen a BVSC-t rendkívül változatos mérkőzésen, nagy csatában győzte le idegenben 15-14-re, majd a Honvéd otthonából is elhozta a három pontot. Meglepetésre azonban kikapott az egyre nagyobb játékerőt képviselő Szombathelytől, majd ötméteresekkel az FTC-től is. A Debrecen elleni könnyed győzelem után az élmezőnyhöz tartozó Szentest és az Egert is felülmúlta, s ahogy fentebb írtuk, csaknem a KSI is áldozatául esett. A vereség ellenben elég volt ahhoz, hogy a dobogóról visszaessen a hatodik helyre, s miután az UVSE-vel szemben is alulmaradt, ott is telel.

− Nagyon szerettem volna az első négyben látni a csapatot karácsony előtt, de tragédia nem történt – mondja Fodor. – Egy-két meccs balszerencsésen alakult, és az őszi szezon végére a csapategység is szétesett, de azon dolgozunk, hogy tavasszal, illetve már a februári mérkőzéseken ez már ne okozzon gondot. A folytatásban a sereghajtókkal találkozunk, hozni kell ellenük a kötelezőt.

A teljes kép annyiban csalóka, hogy a tavalyi ezüstérmes Eger két mérkőzését elhalasztották. Az eddig nulla pontos Kaposvár elleni győzelem kötelező, így ha azzal a három ponttal számolunk, akkor a hevesi csapat negyedik helye biztos. Ha legyőzi az UVSE-t, akkor a harmadik helyre lépne előre. De ha a lilák nyernek, ők a másodikak, hiszen akkor csak egy vereségük van a kilenc mérkőzésből.

– A KSI nagyon jó, sajnálom, hogy nem tudtunk ellenük teljes csapattal kiállni betegség miatt, és kikaptunk – így Dávid Zoltán, az újpestiek vezetőedzője. – Ezért is várom már a következő összecsapást, hogy lássam, mire vagyunk képesek, ha mindenki egészséges. Egyébként hoztuk azokat a meccseket, amelyek kötelezők, bár nehezebben, mint arra számítottam. A Vasas ellen játszottunk a legjobban, kevés hibát követtünk el, koncentráltan játszottunk végig, míg korábban gyakran előfordultak figyelmetlenségek.

A BVSC-Zugló szereplése minden várakozást felülmúlt Forrás: BVSC

A BVSC-Zugló szereplése minden várakozást felülmúlt  •  Forrás: BVSC

Nagy a harc tehát az első négy – négyes döntőt érő – helyért, amire az említett csapatokon kívül a Szentes, az FTC és a Honvéd is jó eséllyel pályázik. No, és persze az előző szezon bronzérmese, a második helyen szereplő BVSC is arra hajt, hogy tavasszal megőrizze a jelenlegi helyét, ami akár bravúrnak is tekinthető.

– Amikor megkérdeztem a fiúkat a szezon elején, hova sorolják magukat, azt mondták, a hetedik-nyolcadik helyre – idézi fel Szűcs Levente vezetőedző. – Ahhoz képest másodikok vagyunk, igaz, vár még ránk a KSI és az UVSE elleni rangadó is, ott eldőlhet, van-e esélyünk az első négybe kerülni. Bízom benne, hogy legalább az egyiket meg tudjuk verni, és akkor a tavalyi idényhez hasonlóan ismét dobogóért játszhatunk. Nálunk nincsenek kimagasló sztárok, csapatként működünk jól, a játékosok remek kondiban vannak, és képesek olyan ritmust diktálni, amellyel bármilyen hátrányból meg tudják fordítani az eredményt. A Szentes például 5-1-re vezetett ellenünk, de magasabb fokozatba kapcsoltuk, miközben az ellenfél elfáradt, és 10-8-ra győztünk.

A zuglóiak a serdülőbajnokságban is a második helyen telelnek, ugyancsak egy vereséget szenvedtek el a kilenc meccs alatt. A KSI a kisebbek között sem hibázott, az UVSE egy mérkőzéssel kevesebbet játszva a harmadik helyről várja a folytatást. Amennyiben az elmaradt találkozót az Eger nyeri, beéri pontszámban a lilákat. A gyermekbajnokság állása is követi az előző két sémát, azzal a különbséggel, hogy a BVSC az éllovas KSI-hez hasonlóan még nem hullajtott pontokat, és az UVSE nyolc mérkőzéssel is megelőzi a negyedik Szentest.

A fiú utánpótlás-bajnokság február 7-én folytatódik, az alapszakasz június 12-én zárul. A gyermek- és a serdülőbajnokságban akkor avatnak bajnokot, az ifjúságiakra azonban még vár a négyes döntő.

A részletes eredmények megtekinthetők a szövetség adatbázisában: ITT

A főoldali kép forrása: UVSE

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS