Felnőttek között

Karácsony előtt, december 23-án rendezték a 2016-os esztendő utolsó „A hónap műhelye” díjátadó gáláját a MOB-székházban. A Magyar Olimpiai Bizottság, a Decathlon és az Utanpotlassport.hu által alapított díjat és az azzal járó félmillió forintos sportszervásárlási utalványt novemberi teljesítményéért a Vasas SC vívószakosztálya kapta, míg a százezer forint és a közönségdíj az Aquaréna Kőbánya sakkozóihoz került.

UP-info Bruckner Gábornak, az utanpotlassport.hu főszerkesztőjének távollétében S. Tóth János szerkesztő köszöntötte az egybegyűlteket, akik között a novemberben rendezett felnőtt országos bajnokságon aranyérmet nyert Vasas férfi párbajtőr- és női kardcsapatának tagjai mellett a szakosztály igazgatója, dr. Boros György, a MOB főtitkára, dr. Bartha Csaba és a vívószövetség tiszteletbeli alelnökeként dr. Kamuti Jenő is jelen volt. A Decathlon Magyarországot szokás szerint annak ügyvezető igazgatója, Pósfai Gábor képviselte, míg a kőbányai sakkozók részéről a vezetőjük, Korpics Zsolt érkezett.

Az év utolsó díjazottai Fotó: Szalmás Péter/MOB

Az év utolsó díjátadóján  •  Fotó: Szalmás Péter/MOB

A Vasas SC vívói a novemberi felnőtt országos bajnokságon mutatott teljesítményüknek köszönhetően vihették haza a díjat, a Bányai Zsombor (20 éves), Bakos Bálint (19), Buta Levente (20), Nagy Dávid (17) alkotta négyes emberemlékezet óta először nyert a szakosztály párbajtőrcsapatának bajnoki aranyat, míg a Kelecsényi Léna (19), Kelecsényi Mira (18), Katona Renáta alkotta női kardcsapat első sikerét aratta a Vasas színeiben. A második helyen a Finomító Sportlövész Klub, a harmadikon a DVSC  Ökölvívó Klub, a negyediken az Aquaréna Kőbánya SC sakkozói, az ötödiken pedig a KSI SE leánytornászai végeztek.

Dr. Bartha Csaba, a MOB november végén kinevezett főtitkára így fogalmazott: „Az eredmények alapján egyértelmű volt, hogy nem is nyerhette más a novemberi díjat, mint a Vasas vívószakosztálya. Minden hétfőn Pasaréten sportolok és a vívóterembe is be szoktam nézni, így személyesen is meggyőződhettem arról a munkáról, amely a klubban folyik. Nagy lehetőség a Vasas fiataljainak, hogy olyanokkal készülhetnek együtt, mint a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron, a riói játékokon aranyérmet nyert Szász Emese, valamint olyan mesterektől tanulhatnak, mint a háromszoros olimpiai bajnok Kulcsár Győző vagy Somlai Béla. Bizton állíthatom, a szakosztály jó úton jár.”

A főtitkár a sportág általános helyzetéről is szót ejtett, elmondva, hogy csak az elismerés hangján lehet beszélni a magyar vívásról, a világeseményeken elért helyezéseket és a sportszakmai fejlesztéseket tekintve pedig bízik benne, hogy a 2020-as tokiói játékok felkészülési időszaka már a fiatalokról is fog szólni, kívánva a jelenlévőknek Imre Géza, Boczkó Gábor, Somfai Péter és Rédli András megszorongatását.

Dr. Kamuti Jenő, a Magyar Vívó Szövetség tiszteletbeli alelnökeként és korábbi vívóként a Vasas-emlékeit idézte fel: „Az 1956-os forradalom előtt én is tagja voltam annak az ifjúsági világbajnokságra utazó magyar csapatnak, amelynél eredményesebb sem előtte sem utána nem akadt. Négy aranyat és legalább annyi ezüstöt nyertünk, tizennyolc-tizenkilenc évesen hatalmas élményt jelentett. Tizenhatan összedobtuk a pénzünket egy Philips magnóra és két lemezre, és amikor hazajöttünk, a Vasasban rendeztük meg a bulit. A klubhoz tehát így is kötődöm. De természetesen én is látom párbajtőrcsapat mesterének, Halla Péternek és a többieknek a sikeres erőfeszítéseit.”

Dr. Boros György, a szakosztály igazgatója fontosnak tartotta kiemelni, hogy utánpótláskorúként felnőttversenyen elért eredménnyel vívták ki az elismerést, a hónap műhelye díjnak köszönhetően pedig az ő teljesítményükre is nagyobb figyelem irányul. A kapott félmillió forintot különböző kiegészítő sportszerekre, valamint a fiatalabb korosztály legjobbjainak az elismerésére fordítják.

Ebben nem különböznek a közönségszavazást megnyerő Aquaréna Kőbánya SC sakkozóitól, akik vezetője, Korpics Zsolt hátizsákokat, kulacsokat és pingpongasztalt emlegetett, mert a közhiedelemmel ellentétben a sakkozók is végeznek kiegészítő, fizikai edzéseket. A kőbányaiaknak a 15 éves Marjanovics Annamária kiváló világranglista-helyezése, valamint a gyermek- és ifjúsági csapatbajnokságon elért történelmi siker hozta a jelölést, ugyanis még nem volt arra, hogy egyazon évben mindkettőt ugyanaz a klub nyerje.

És hogy mi lesz jövőre? A kérdésre Pósfai Gábor, a Decathlon Magyarország ügyvezető igazgatója adta meg a választ. „Gondolkodtunk a díj megújításán, átalakításán, de egyszerűen nem tudtunk jobbat kitalálni. A klubok és szakosztályok is hozzászoktak már az elismeréshez, és hónapról hónapra izgatottan várják az aktuális győztest. Véleményem szerint ennél jobban nem lehet kifejezni az elismerést, amelyet 2012 előtt nem kezeltek a helyén. Reméljük, hogy az idén is sikerült reflektorfénybe állítani az utánpótlásműhelyeket és még sokáig élni fog ez a díj.”

Akik pedig most nem tudják odatenni a karácsonyfa alá a félmillió vagy a százezer forintot, azok se csüggedjenek, a decemberi eredmények alapján ugyanis már most jelölhetnek, egészen január 5-ig. Találkozunk jövőre.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS