Féltucat Liechtensteinben

Remekül kezdte az U21-es válogatott a 2017-es Európa-bajnokság selejtezőjét, 6-0-ra nyert Eschenben, Liechtenstein vendégeként. Prosser Dániel duplázott, mellette Márkvárt Dávid, Forgács Dávid, Kleinheisler László és Sallai Roland is betalált.

Nagy-Pál Tamás Liechtensteinben debütált az U21-es válogatott szövetségi edzőjeként Robert Kilin. A győzelem kötelező volt a 2017-es Európa-bajnokság selejtezősorozatának első magyar érdekeltségű mérkőzésén, de nem volt mindegy a gólkülönbség sem, hiszen adott esetben az is dönthet a végelszámoláskor.

Mervó Bence

Mervón nem érződött a meccshiány  •  Forrás: mlsz.hu

A kezdőcsapatba – Mervó Bencét és Kleinheisler Lászlót leszámítva – csupa olyan játékost állított a német szakember, aki rendszeresen szerepet kap a magyar élvonalban, így a selejtező végén akár arra is választ kaphatunk: valóban azért nem ment-e eddig a korosztályos gárdáknak, mert a klubedzők nem mertek a magyar fiatalokra támaszkodni az NB I-ben? (A szövetség ugyebár most differenciált pénzelosztással motiválja a klubokat, hogy minél több U20-as játékosnak adjanak lehetőséget).

Jól kezdett a magyar csapat a szakadó esőben. Nem látszott, hogy Nagy Ádám, Kalmár Zsolt és Botka Endre személyében három meghatározó labdarúgó hiányzik, mert Bernd Storck a románok elleni Eb-selejtezőre készülő felnőttkeretben számított rájuk. Mervón nem érződött a meccshiány, már a második percben megszerezhette volna a vezetést, csak kicsivel tévesztett célt.

Márkvárt Dávid

Márkvárt kezdte a gólgyártást

Szűk fél órát kellett várni, hogy góllá érjen a vendég offenzíva: Kleinheisler passza után Márkvárt Dávid 22 méterről lőtt remekül a jobb alsó sarokba (0-1). A szünet előtti hajrára aztán még jobban belehúztak a fiúk: előbb Prosser Dániel (címlapfotó: mlsz.hu) csapott be két védőt az ötösön (0-2), majd Forgács Dávid bólintott a kapuba (0-3).

A fordulás után a mezőny legjobbja, Prosser tálalt Kleinheisler elé, akinek első lövését még fogta a hazai kapus, de az ismétléssel szemben már tehetetlen volt (0-4). Nem sokkal később Mervó helyére beállt Balogh Norbert, aki gyorsan bemelegedett a játékba: tisztára játszotta magát, Prosser elé tálalt, a Budapest Honvéd támadója pedig meglőtte a második gólját (0-5).

A keret legfiatalabb tagja, a 18 éves Sallai Roland is kapott negyedórát, amit góllal hálált meg, Forgács passza után lőtt a kapuba, és állította be a 6-0-s végeredményt. A magyar csapat remekül kezdte tehát a sorozatot. Természetesen a Liechtenstein elleni sikert nem szabad túlértékelni, de mégiscsak idegenben lőtt hatot a gárda, és az elmúlt évek sikertelensége után minden apró sikert meg kell becsülnünk.

Folytatás október 9-én, Portugáliában – ami már jóval keményebb diónak ígérkezik.

U21-ES EB-SELEJTEZŐ
4. csoport
Liechtenstein–Magyarország 0-6 (0-3)
Eschen, Sportpark Eschen-Mauren
Gól: Márkvárt (29.), Prosser (39., 68.), Forgács (45.), Kleinheisler (59.), Sallai (90.)
Magyarország: Nagy G. – Osváth, Kocsis G., Szilvási, Hangya – Vida. Márkvárt – Prosser. Kleinheisler. Forgács – Mervó.
Albánia–Izrael 1-1 (0-1)
A csoport állása: 1. Izrael 2 meccs/4 pont/5-1, 2. Albánia 2/4/3-1, 3. Magyarország 1/3/6-0, 4. Portugália és Görögország 0/0/0-0, 6. Liechtenstein 3/0/0-12

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS