Fiatalok a vb-keretben

Két juniorválogatott játékos, az egyaránt húszéves Juhász Ádám és Ligetvári Patrik is helyet kapott a franciaországi világbajnokságra utazó férfi kézilabda-válogatott keretében. Juhászt sikerült elérnünk az ünnepi forgatagban, aki elmondta: hallgat a pszichológusra, és egyelőre nem gondol a viadalra.

reb Juhász Ádám és Ligetvári Patrik a junior férfi kézisek dabasi tornája helyett a felnőttek érdi Provident-kupáján szerepelt az elmúlt napokban. Az irányító Juhász becsülettel zakatolt a balszélen, élt a helyzeteivel, Ligetvári pedig kimondottan jól teljesített védekezésben (nem meglepő, a 2014-es U19-es Európa-bajnokságon a torna legjobb védekező játékosának választották, ugyanott Juhász volt az MVP), ráadásul támadásban is bátran vállalkozott.

juhasz_adam

Juhász Ádám is bekerült a vb-keretbe  •  Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

Teljesítményüket látva okkal reménykedtek az értük szorítók, hogy Xavi Sabaté szövetségi kapitány nemcsak az edzőmérkőzéseken számít a fiatalokra (ki tudja, Győri Mátyás meddig jutott volna, ha nem betegszik meg). A Telekom Veszprém edzője és a válogatott szövetségi kapitánya azonban élesben is bátran épít az ifjakra, hiszen az év utolsó napján kihirdetett, a dániai Bygma-kupára, illetve a január 11-én kezdődő, franciaországi világbajnokságra utazó, 18 fős keretbe hívta a két korosztályos kézilabdázót.

A vb rajtjára 16 játékos nevezhető, ám Juhász helye stabilnak tűnik, hiszen a balszélen csak Iváncsik Gergőt válogatta be a kapitány, így a tatabányai játékos lehet a váltótárs. Ligetvári helyzete kérdésesebb, ám a jó teljesítménye nagy reményekre jogosítja fel.

A két fiatal közül Juhász Ádámot értük utol szilveszter napján.

„Kezdetben nem gondoltam volna, hogy a világbajnoki keretbe kerülök, de ahogy haladtunk előre, egyre inkább bíztam benne, hogy mégis beférhetek, azért is, mert sérülések, betegségek miatt több lehetőséget kaptam az edzéseken és meccseken is, és hellyel-közzel sikerült élnem velük – mondta. – Csernus Imre, a csapat pszichológusa azt mondja, ne foglalkozzunk se a jövővel, se a múlttal, csak a jelennel, így most próbálom magam ehhez tartani, és még nem gondolni a vébére. Jó néhány edzésünk és felkészülési meccsünk lesz addig, de a legfontosabb, hogy jól használjam ki a két és fél nap pihenőt, és feltöltődve várjam a folytatást.”

A magyar férfi válogatott világbajnoki kerete:
Kapusok: FAZEKAS Nándor (Balatonfüredi KSE), MIKLER Roland (Telekom Veszprém)
Jobbszélsők: GULYÁS Péter (Telekom Veszprém), HARSÁNYI Gergely (Grundfos Tatabánya KC)
Jobbátlövők: ANCSIN Gábor (Telekom Veszprém), BALOGH Zsolt (MOL-Pick Szeged), NAGY László (Telekom Veszprém)
Irányítók: CSÁSZÁR Gábor (Kadetten Schaffhausen, svájci), JUHÁSZ Ádám (Grundfos Tatabánya KC), LÉKAI Máté (Telekom Veszprém)
Beállók: BÁNHIDI Bence (MOL-Pick Szeged), SCHUCH Timuzsin (Telekom Veszprém), SZÖLLŐSI Szabolcs (Grundfos Tatabánya KC), ZUBAI Szabolcs (MOL-Pick Szeged)
Balátlövők: BODÓ Richárd (MOL-Pick Szeged), JAMALI Iman (Meskov Breszt, fehérorosz), LIGETVÁRI Patrik (Telekom Veszprém)
Balszélső: IVÁNCSIK Gergő (Telekom Veszprém)
Szövetségi kapitány: Xavi SABATÉ
Edző: DEBRE Viktor

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS