Fiatalok pásthódítása

Öt juniorvívó szerzett érmet a felnőtt országos bajnokságon. Férfitőrben hárman is érdekeltek voltak az eredményhirdetéskor, férfipárbajtőrben ketten képviselték a korosztályt a négy között.

Pusztai Viola Tavaly a három fegyvernemben összesen három utánpótláskorú vívó állhatott fel az felnőtt országos bajnokság dobogójára, idén csak a férfitőrözők között képviseltették magukat annyian az éremátadáskor. A legkevésbé sikeres szakágban – ami a felnőtteket illeti, hiszen 2015-ben Dósa Dániel junior Eb-ezüstérmet, Mészáros Tamás kadet vb-bronzérmet nyert – szemmel láthatóan őrségváltás zajlik, még akkor is, ha az ob-t a válogatottságot lemondó Szabados Gábor nyerte.

Az Építők versenyzőjének az elődöntőben jól jött a rutin, hiszen Dósa vezetett ellene. „Higgy benne!” – buzdították a Törekvés tizenkilenc éves titánját a szurkolói, de végül 15-12-re elvesztette az asszót. Mindeközben a nemrég felújított Gerevich Aladár Sportcsarnok kistermében a másik páston az UTE két juniorja, Balogh Boldizsár és Mészáros Tamás vívott egymással hatalmas csatát. Előbbi akár könnyen győzhetett is volna, de utóbbi dobhártyaszaggató ordítások közepette visszahozta a csörtét, és csupán hajszálon múlott, hogy nem az ő oldalán mutatta a kijelző a 15-14-es végeredményt.

Szabados Gábor és a fiatalok (balról): Balogh Boldizsár, Mészáros Tamás és Dósa Dániel

Szabados Gábor és a fiatalok (balról): Balogh Boldizsár, Mészáros Tamás és Dósa Dániel

Balogh a döntőben is jól kezdett, de az asszót Szabados nyerte meg 15-9-re, s ezzel megvédte az országos bajnoki címét.

− A négybe mindenképpen be szerettem volna kerülni, de nem gondoltam volna, hogy döntőt vívok – mondja a tizenkilenc éves Balogh, aki az ezüstéremnek köszönhetően a felnőtt ranglistán a második helyre ugrott előre, a junioron pedig a harmadikra. – Az elődöntőben 9-4-re is vezettem, de elfáradtam. Tomival a klubunkban sokat vívunk egymással, így megvolt a fejemben, hogy milyen akcióval viszem be az utolsó tust, és sikerült. A döntőben valóban jól kezdtem, de Szabados Gábor nagyon jó tőröző, nehéz ellene vívni. Örülök az ezüstéremnek, hasonlóan büszke vagyok rá, mint a kadetként Világ Kupa-versenyen elért harmadik helyemre. Azóta ez a legjobb eredményem.

Férfipárbajtőrben ugyancsak remekeltek a fiatalok. A negyeddöntőben három junior is képviseltette magát, ráadásul a két vasasos, Bányai Zsombor és Buta Levente egymás ellen vívott. Látszott rajtuk, bárki mással szívesebben találkoztak volna a páston, de ha már a sors ezt hozta, ők válaszul különös asszót produkáltak. Az első három percben egyáltalán nem akarták egymást támadni, így gyorsan jöhetett is a második, amelyben a junior-világranglistát vezető Bányai szerzett három tus előnyt, de klubtársa nem adta fel.

Nagyon nem akarták döntésre vinni a csörtét a rendes vívóidőben, a vezetőbíró figyelmeztette is őket, hogy ne szórakozzanak, és kénytelen volt végül – passzív vívásért – elrendelni a plusz egy percet. Ellenben kikötötte, nincs aranytus, végig kell vívni az időt. Bányai lett a kedvezményezett, tehát ha egyenlő az állás a végén, akkor ő nyert. Buta azonban pontosabban talált, s amikor az óra lepergett, 9-8 állt a javára az eredményjelzőn. Az elődöntőben az Európa-bajnok Rédli András ellen kevésbé ment jól neki, de a bronzéremmel így is rendkívül elégedett a tizenkilenc éves versenyző, aki a tavalyi ob-n még azt mondta, nem kell attól tartania, hogy kiemelkedő eredmény miatt nyilatkoznia kell.

Buta Levente és Siklósi Gergely is bronzérmet szerzett

Buta Levente és Siklósi Gergely is bronzérmet szerzett

− Ha azt mondják nekem két nappal ezelőtt, hogy érmes leszek a felnőtt országos bajnokságon, legfeljebb csak reménykedtem volna benne. Úgy gondolom, az elődöntőbe vezető úton azért szerencsém is volt, de ezzel úgy vagyok, egyszer ad, egyszer elvesz a sors: volt már olyan versenyem, amikor nagyon jó csoportkört vívtam, aztán a rendkívül nehéz ágra kerültem. A nyolcaddöntőben a ranglistaharmadik Berta Dániellel kellett volna összecsapnom, de ő a 32 között papíron gyengébb versenyzőtől kikapott, ezért könnyebb dolgom volt. Zsomborral a nyolc között rendkívül kiélezett asszót vívtunk, el is ment az elején, de csak arra figyeltem, hogy a következő tust én adjam, és végül is összejött a győzelem. Megelégedtem az elődöntőbe jutással, az is közrejátszott abban, hogy Rédli András a döntőért vívott asszó elején nagyon elhúzott, onnan már nehéz lett volna visszajönni, és nem is sikerült.

Ahogy Siklósi Gergőnek is a bronz jutott, aki a negyeddöntőben aranytussal nyert a BVSC-s Kiss Gergő ellen. A Balaton Vívóklub párbajtőrözője az elődöntőben vezetett is a későbbi győztes Somfai Péter ellen, de végül 15-12-re alulmaradt. Látszólag csalódott amiatt, hogy a Magyar Vívás Napján az esti programban nem léphetett fel a nagypástra, ami annak tükrében teljesen érthető, hogy az impozáns bemutatás után a döntősök zsúfolt lelátó előtt csaphattak össze az elsőségért.

A többi fegyvernemben ezúttal az éremért folytatott harcba nem tudtak beleszólni az utánpótláskorú versenyzők. Mégis kiemelendő egy-egy teljesítmény: a tizenkilenc éves kardozó Péch Miklós nyolcadik lett, s ha esetleg a jövőben a vívás kevésbé menne, még mindig van helye a szórakoztatóiparban, hiszen megmosolyogtató mozdulatokat tett a páston a bekapott tusok után.

Női kardban a tavalyi bronzérmes Kelecsényi Mirabella ezúttal a nyolcig jutott Záhonyi Petrával egyetemben. Kiemelendő, hogy a mindössze 14 éves Pusztai Liza nemcsak feljutott a főtáblára, de végül a nyolcaddöntőben fejezte be a versenyt. A győztes a junioréveitől a tavaszi szezon után búcsúzó, húsz éves Márton Anna lett.

Női tőrben Balogh Orsolya és Kondricz Kata lépett pástra a negyeddöntőben, de említésre méltó, hogy az első éves junior Pásztor Flóra a 32 között csupán egy tussal kapott ki az Európa-bajnok Hopka-Varga Gabriellától. Női párbajtőrben ezúttal nem jutott nyolc közé juniorversenyző, ellenben a felnőtt korosztályba idén átlépő Bohus Réka ezüstérmet szerzett.

A részletes eredmények ITT megtekinthetők.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS