Fokhagymás, zöldfűszeres polenta – Egészségséf

A polentának rengeteg fajtáját ismerjük, csak a képzeletünk szab annak határt, hogy hogyan készítjük el. Én most egy sós, fokhagymás változatot mutatok, amely remek kiegészítője lehet egy szaftos húsnak.

Elkészítési idő: kb. 45 perc

Hozzávalók:

  • 30 dkg polenta (kukorica dara)
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 1,5 liter húsleves
  • 5 gerezd zúzott fokhagyma
  • 6-8 levél bazsalikom apróra vágva
  • 1 kiskanál oregáno apróra vágva
  • só, bors

Fokhagymás, zöldfűszeres polenta - Egészségséf

A húslevest felforraljuk, beleöntjük a polentát és kb. 10 perc alatt, folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, míg el nem válik az edény falától. Félrehúzzuk és belekeverjük a fokhagymát, sajtot, bazsalikomot, oregánót, sót és borsot. Egy alufóliát megkenünk olajjal, kiborítjuk a polentát és hengert formálunk belőle, beletekerjük a fóliába. Így rakjuk hűtőbe. Amikor fel szeretnénk használni, akkor ujjnyi vastag szeleteket vágunk belőle, hidegen is tálalhatjuk, de meg is grillezhetjük, sütőben süthetjük.

Tipp! Bármilyen sajtot, fűszert használhatunk ízesítőnek. Ha húslevest főzünk, mindig készítsünk annyit, hogy kisebb adagokban le tudjunk fagyasztani, hogy később alap lének felhasználhassuk.

Jó tudni! A mediterrán konyhában igen kedvelt köret a polenta. Szinte minden húsféléhez, halhoz használják, érdemes nekünk is használni.

Még több nem hétköznapi recept Egészségséfünktől

Tápérték (100 g)

Kukoricadara

Trappista sajt

Húsleves

Fokhagyma

Energia

349 kcal

341 kcal

31 kcal

149 kcal

Fehérje

9,6 g

25 g

3 g

6,3 g

Zsír

3,1 g

20 g

0,9 g

0,5 g

Szénhidrát

70,2 g

1,8 g

2,5 g

33 g


Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS