Földházi Zsófia

A 23 éves Földházi Zsófia újabb kisebb sérüléssel küzdve készül az augusztus 5-én kezdődő riói olimpiára. A pályafutását úszóként kezdő sportoló sikereit honlapunk az indulástól kíséri kiemelt figyelemmel, így a brazíliai rajt előtt szubjektív csokorba gyűjtve elevenítjük fel az út állomásait a világ legfontosabb sporteseményéig.

reb Nemcsak az öttusa legnagyobb alakjainak, hanem a magyar sport legszínesebb egyéniségeinek is az egyike Földházi Zsófia. A 23 éves sportoló otthonosan mozog a konyhában, remekül érzi magát a kamera előtt, és mindig kitűnő interjúalany, nem mellesleg a sportpályán is csodálatos teljesítményt nyújt.

Foldhazi_Zsofia

Földházi Zsófia

Hogy melyiken?

Az nem dőlt el könnyen. Ötévesen, úszóként kezdte a pályafutását, s 2003-tól, azaz tíz esztendős korától űzi az öttusát. Jelzésértékű, hogy a 2010-es ifjúsági olimpiára úszóként is kvalifikálta magát, ám a változatos sportágban nyert ezüstérmet. Tette mindezt úgy, hogy fáradásos lábtöréssel küszködött… „Mindenki látta, hogy bicegek. Valahogy úgy kell elképzelni, hogy a célba érést követő első utam az orvosi stábhoz vezetett. Még a dobogóra felállni is kihívás volt…”

Az egyéniségéről éppúgy árulkodó nyilatkozat után egy évvel így vallott honlapunknak a két műfaj közötti választás nehézségéről:
„Az igazi nagy szerelem az úszás, több mint tizenegy éve a medence rabja vagyok. Az öttusa ehhez képest újdonságnak számít, hiszen csak hat-hét éve kezdtem. Szép eredményeket értem el, így az úszás most kicsit háttérbe szorult. De végérvényesen továbbra sem döntöttem, fogalmazzunk úgy, hogy súlypontáthelyezés történt az öttusa javára.”

Azóta persze döntött már, az öttusa javára, s ennek vélhetően mindenki örült a Magyarországon tradicionális sikersportágban (míg valamivel arrébb, az úszók könnyeket hullajthattak). Nehéz lett volna nem így határozni, hiszen felsorolni is nehéz, mennyi érmet gyűjtött be Földházi (írásunk végén azért kísérletet tettünk rá).

Foldhazi_ZsofiaA mindig életvidám lány gyorsan az öttusasport első számú ígéretévé nőtte ki magát. Amikor pedig a sors engedte neki, a várakozásokhoz és a saját maga által magasra tett lécekhez mérten teljesített. Itt azonban a ha szócskán van a hangsúly. Az évek alatt mononukleózistól kezdve a sérülések változatos válfajáig számos problémával megküzdött, elképesztő, hogy a viszontagságokhoz képest milyen éremkollekciót halmozott fel.

„A fáradásos lábtörés sokáig kísértett, két év alatt folyamatosan előjött a probléma – idézte fel a honlapunknak az emlékeket Zsófi. – A legrosszabb, hogy edzeni is kevesebbet tudtam, hiszen pihentetni kellett a lábamat. Volt, hogy javult az állapotom, ezért maradhattam bent a nemzetközi vérkeringésben, és még eredményeket is tudtam felmutatni. Hazudnék azonban, ha azt mondanám, hogy nem fordult meg a fejemben, hogy abbahagyom a sportolást vagy visszatérek az úszáshoz. Menet közben viszont beleszerettem az öttusába. Szeretem a légkört, amely körülvesz, ezért letettem erről.”

S hogy mennyire talpra állt, azt jól mutatta a 2013-as év: előbb felnőtt Eb-első lett, majd volt szerencsénk a helyszínen átélni, ahogy junior-világbajnoki címet szerzett Székesfehérvárott. „Megcsináltam! Meghaltam…” – szakadt ki belőle a szó a célba érkezést követően, a földre rogyás közben.

„A dobogót biztosra vettem, de nem láttam lehetetlennek a végső sikert sem. Fiatal versenyző, előtte a jövő, azzal pedig, hogy a felnőtt Európa-bajnoki cím után képes volt a korosztályában itthon is nyerni, hatalmas tettet vitt véghez” – mondta róla akkor Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány.

foldhazi_zsofia_mpFöldházi akkor nevetve hárította a felvetést, hogy neki innentől sétagalopp lesz a versenyzés a felnőttek között, sőt, a következő év elején arról beszélt: még a korosztályában alkotna.

„Egyrészt kicsit teher, hogy a két korosztályban egyszerre indulok, mert nagyon zsúfolt így a program. Remélem, nem bicsaklom bele. Másrészt, micsoda szemtelenség lenne azt mondani, hogy nekem teher a saját korombeliekkel versenyezni? Ugyan tavaly sikerült a legjobbak között is Európa-bajnokságot nyernem, de ha nem jött volna ki ennyire a lépés? Akkor nagyon jó lenne, hogy a juniorok között még gyűjthetek eredményeket, és nem tűnök el a süllyesztőben. Az biztos: nagyon hosszú lesz az év, a felnőtt vébé szeptemberre nyúlik, okosan kell felépíteni a programot, hogy mindent bírjak. Óriási megtiszteltetés lesz, ha a felnőttek között számítanak rám, de még úgy is, hogy a riói olimpiai felé kacsintgatok, azt mondom, elsősorban a korosztályomban akarok a legjobb lenni.”

Olyannyira sikerült neki a kettős terhelés, hogy megvédte a junior-világbajnoki címét, a felnőttek között pedig vb-ezüstöt szerzett a váltóval.

„Fantasztikus teljesítmény, hogy Zsófinak sikerült újra az élen végezni – értékel Kállai Ákos. – Hiába nagyon jó képességű versenyző, nehéz feladat volt elviselni a külső nyomást és megfelelni a magával szemben támasztott igényeknek.”

Mivel öttusában 21 év a juniorkorosztály felső korhatára, 2014-ben „elengedtük” Földházi kezét. A mindig életvidám sportolót azonban azóta is figyeljük, elvégre az egyik kedves „gyermekünk” maradt.

Éremleltár
2008 ifjúsági B korosztályú Európa-bajnokság: három aranyérem (egyéni, csapat, váltó)
2009 ifjúsági A korosztályú Európa-bajnokság: két aranyérem (egyéni, csapat)
2010 ifjúsági A korosztályú Európa-bajnokság: arany-, ezüst- és bronzérem (váltó, egyéni, csapat)
2010 ifjúsági olimpia ezüstérem (egyéni)
2011 junior Európa-bajnokság arany- és ezüstérem (csapat, váltó)
2011 junior-világbajnokság: két bronzérem (csapat, váltó)
2013 junior-világbajnokság: aranyérem (egyéni)
2013 felnőtt Európa-bajnokság (egyéni)
2014 junior-világbajnokság: aranyérem (egyéni)
2016 felnőtt-világbajnokság: aranyérem (csapat)

A legfontosabb írások a honlapunkon Földházi Zsófiáról, az elmúlt évekből

Törött lábal futott ezüstéremig – utanpotlassport.hu, 2011. május 3.
Talpra állt tehetség – utanpotlassport.hu, 2013. február 4.
A születésnapos bajnok – utanpotlassport.hu, 2013. június 10.
Földházi Zsófia: Eb-arany után vb-arany! – utanpotlassport.hu, 2013. július 27.
Oldottan versenyezni – utanpotlassport.hu, 2013. augusztus 20.
Még juniorként vitézkedne – utanpotlassport.hu, 2014. január 15.
Ahogy tetszik: Földházi megvédte címét – utanpotlassport.hu, 2014. május 25.
Döglött lóval a csúcsra – utanpotlassport.hu, 2014. május 28.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS