Földi-sportösztöndíjasok

Négy utánpótláskorú sportoló, Gnám Tamara vívó, Pákozdi Éva súlyemelő, Salánki Evelin cselgáncsozó és Tar Sándor ökölvívó kapta Tatabányán az olimpiai bajnok Földi Imréről elnevezett sportösztöndíjat. A Tatabánya Sportjáért járó elismerést Németh Attila testnevelőtanár vehette át.

UP-info  A Földi Imre olimpiai bajnok súlyemelőről elnevezett sportösztöndíj alapításáról három évvel ezelőtt döntött a tatabányai önkormányzat. Az ötmillió forintos keretből évente négy versenyzőt támogatnak havi százezer forinttal. Azok a sportolók részesülhetnek belőle, akik olimpiai egyéni sportágban világ- vagy Európa-bajnokságon legalább az első hatba jutnak, illetve tatabányai szervezettel kötöttek megállapodást a versenyeken való részvételre, és sportolóként munka-, amatőrként pedig egyéb sportszerződésük van.

Földi Imre

Földi Imre

A fiatal sportolók Schmidt Csaba polgármestertől és az ösztöndíj névadójától, Földi Imrétől, a Nemzet Sportolójától vehették át a támogatásról szóló adományleveleket.

A 2016-os esztendő sportösztöndíjasai:

Gnám Tamara a Tatabányai SC vívója. Tavaly a saját korosztályában országos bajnoki címet szerzett, a juniorok között harmadik volt, a felnőtt ob-n szerepet kapott az ezüstérmes női párbajtőrcsapatban. Junior Világ Kupa-versenyenversenyén harmadik, a 17 éven aluliaknak rendezett kadet európai körversenyen első lett. A Bárdos László Gimnázium tizedik osztályos tanulója.

Pákozdi Éva  a Tatabányai SC ígéretes súlyemelője. Sokszoros országos csúcstartóakinek remekül sikerült a tavalyi szezonja. Serdülőbajnok, juniorbajnoki harmadik, a felnőtt ob-n harmadik, diákolimpiai bajnok. Az U15 és az U17 Európa-bajnokságon Svédországban szakításban ezüst-, lökésben arany-, illetve összetettben ezüstérmet szerzett. A Kossuth Lajos Közgazdasági Szakközépiskola tizedikes tanulója.

Az idei díjazottak

Az idei díjazottak

Salánki Evelin az Ippon Judo Tatabánya Sportegyesület cselgáncsozója, edzője Csernoviczki Csaba. A kitűnő sportoló tagja a felnőtt női olimpiai válogatott keretnek. Edzésmunkája és mentalitása igazolja az elért eredményeit, a tavalyi U23 Európa-bajnokságon a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Tar Sándor a Tatabányai SC ökölvívó-szakosztályának ígérete. Az előző évben a saját korosztályában Nagykanizsán országos bajnoki címet szerzett. Több jelentős nemzetközi versenyen kiválóan szerepelt, a tavalyi ifjúsági Európa-bajnokságon ötödik lett.

Az idei Tatabánya Sportjáért díjazott Németh Attila a Dózsakerti Váci Mihály Általános Iskola testnevelő tanára, aki a könnyeivel küzdve vette át a plaketett.

A 78 éves Földi Imre 1955-től 1978-ig a Tatabányai Bányász súlyemelője volt, 1959-től 1977-ig szerepelt a magyar válogatottban. A sportág egyik legeredményesebb magyar képviselője, rajta kívül nincs olyan versenyző, aki tizennyolc éven keresztül a világ élvonalába tartozott. Légsúlyban és pehelysúlyban versenyezve öt olimpián, tíz világbajnokságon és 13 Európa-bajnokságon indult, a legnagyobb sikere, az 1972-es ötkarikás elsősége mellett kétszer volt olimpián második, továbbá öt vb- és tíz Eb-aranyat szerzett. Pályafutása alatt húsz alkalommal állított fel világcsúcsot és ötvenszer magyar csúcsot. A felújított tatabányai sportcsarnokot 2009-ben róla nevezték el.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS