Földkörüli gyalogtúrára indul három vajdasági fiatal

ferenc.jpg

Három évig tartó világkörüli gyalogtúrára indul egy hónap múlva három vajdasági fiatalember, hogy 35 ezer km megtételével hívják fel a figyelmet az emberek közti béke fontosságára.

Indult már ejtőernyős is földkörüli túrára, a közelmúltban egy nyugdíjas vette nyakába
a világot, most pedig három vajdasági fiatal készül arra, hogy egy hónap múlva nekiindul egy földkörüli gyalogtúrának.
A három fiatalember "World Walk, Földkörüli túra a békességért" nevű útja során bejárja a világ nagyvárosait. Ivanics Ferenc, testvére István és barátjuk, Svertel Denis július 15-én indulnak – a Palicstól Sopronig tartó első szakaszt tizenkét naposra tervezték.
Céljuk a béke hirdetése; s ehhez örömmel fogadják mindazokat, akik akár csak egy rövid szakaszon is, de együtt sétálnak, vagy kerékpároznak majd velük.

Szakaszolás

A túra a fiatalok lakóhelyéről, a fürdőjéről híres vajdasági Palicsról indul. A fiúk első nap Szegedig gyalogolnak. Útjukat Kecskemét irányába folytatják, és terveik szerint július 21-ére érnek a fővárosba. Ezt követően Tatabányát, Tatát, Komáromot és Győrt érintve, a túra tizenkettedik napjára érkeznek Sopronba, ahol másnap átlépik az országhatárt, és Bécs felé folytatják útjukat.

Az osztrák főváros után München következik, majd Párizs, Barcelona – Európát a Gibraltárnál hagyják el.
Afrikában Casablancába és Dakarba látogatnak el, majd hajóval átszelik az Atlanti-óceánt, s a túra Miamiban folytatódik.
Az Egyesült Államok nyugati partját Los Angelesnél érik el, onnan irány Közép- majd Dél-Amerika. Limában újra hajóra szállnak, s meg sem állnak Sydney-ig. Ázsiában ellátogatnak Indiába, majd egy rövid tengeri utazást követően az Arab-félszigeten és Törökországon keresztül térnek vissza Európába.

Extrém időjárási viszonyokra is készülnek

A kalandtúrázók – mint azt az extrem.hu-nak elmondták – rendkívül körültekintően készülnek a 3 évig tartó gyalogtúra, a rájuk váró extrém kihívásokra. Mint például a hőségre, a párás időre, de a különböző trópusi betegségek elleni védőoltásokat is felveszik hamarosan.
– Remélem, hogy a különböző országokon áthaladva, az emberek hozzánk való viszonyától nem kell majd tartanunk, mert teljesen mértékben politikamentes a túránk. Nem szeretnénk, hogy valamelyik politikai irányzathoz kötnének minket – emelte ki Ivanics Ferenc lapunknak.

A túrázók hangsúlyozzák, hogy elsősorban a kis közösségek, a hétköznapi emberek békességét, békés magatartását szeretnék propagálni túrájukkal. Rá akarják irányítani a figyelmet arra, hogy a békénél, a türelemnél, a megértésnél és a segítőkészségnél nincs fontosabb az emberi kelléktárban.

Csak a fontosat cipelik…

Mára már az útitáska tartalma is összeállt: nem profi technikával (GPS, sokfunkciós bicska, stb) megpakolt hátizsákkal vágnak neki az útnak.

– Amit feltétlenül magunkkal viszünk az a napi ruha és a sátor. A többit, így az élelmet is, megoldjuk útközben. Hiszen nem teherhordó túrának szánjuk az utunkat. Elég lesz a napi 40-50 km-es gyalogutat megtenni… – mondta el az extrem.hu-nak Ivanics Ferenc.

Hozzátette azt is: még nem tudják pontosan, hogy útjuk során hol alszanak. Lehet, hogy szabad ég alatt töltik majd az éjszakáikat, de az is lehet, hogy olykor kapnak majd segítséget a céljaikkal szimpatizáló helyiektől.

Ferenc jól tudja, hogy egy túrázónak a legfontosabb felszerelése a jó sátor.
Ugyanis a 31 éves sportember, korábban már bebarangolta Montenegrót úgy, hogy pénz és térkép nélkül rótta le a több száz kilométert.
Ivanics Ferenc a július 15-ére kitűzött indulási időpontot nem szeretné módosítani, mert mint mondta: "szeretnénk, ha a tél már meleg éghajlaton érne bennünket".
– Ha a tervek szerint haladunk majd, akkor télre a Szaharában leszünk – bizakodott a vajdasági sportember.

www.extrem.hu