Francia henger

Franciaország nyerte a Németországban megrendezett U19-es labdarúgó Európa-bajnokságot, miután a döntőben 4-0-ra múlta felül Olaszországot.

Lakner Gábor 25 100 – előfordul, hogy ennyi néző egy teljes NB I-es fordulóban nem látogat ki a hazai stadionokba, vasárnap este pedig ennyien voltak kíváncsiak a németországi Sinsheimben, egészen pontosan a Rhein-Neckar Arenában megrendezett U19-es Európa-bajnoki döntőre.

És szögezzük le a rend kedvéért: nem a hazai csapat lépett pályára!

A németországi kontinensviadal már a finálé előtt nézőcsúcsot döntött, hiszen addig is több mint 140 ezer nézőt regisztráltak, annál többen pedig még soha nem látogattak ki U19-es Eb-re. Az abszolút rekordot a Szovjetunió tartja a korosztályos tornák között, 1984-ben több mint 400 ezren nézték meg az U18-as Eb mérkőzéseit. A döntőt – melyet tizenegyesekkel a magyar csapat nyert a házigazda ellen – 72 800-an látták a helyszínen, ami szintén máig élő rekord.

2392905_w1

A franciák négy gól és a lefújás után is ünnepeltek  •  Forrás: UEFA

A sokak által várt idei finálét a legjobb támadósorral rendelkező Franciaország és a leghatékonyabb védelemmel bíró Olaszország vívta, és gyorsan kiderült, hogy a támadók túljárnak a védők eszén. Augustin már a hatodik percben vezetést szerzett a franciáknak, akik kisvártatva majdnem megduplázták előnyüket. A 19. minutumban aztán már valóban 2-0-át mutatott az eredményjelző, Blas talált az olasz kapuba. A folytatásban is a franciák játszottak fölényben, az olaszok csupán az első félidő hajrájában mutattak némi életjelet, de csak oldalhálóig jutottak.

Térfélcsere után sem változott a játék képe, a franciák futószalagon dolgozták, és hagyták is ki a helyzeteket. Az olaszok nem bírták tartani a lépést ellenfelükkel, akik a hajrára még két találatot tartogattak. A 82. percben megannyi elrontott ziccer után a csapatkapitány Toussart megpattanó, távoli lökete csapta be Meret kapust, aki a 92. percben még annál is pechesebb volt. Az előrehúzódó Diop fejese a lécen csattant, de a hálóőr támaszkodó lábról végül a kapuba pattant a labda.

A franciák teljesen megérdemelten nyertek 4-0-ra, és történetük negyedik U19-es döntőjében harmadik alkalommal emelhették magasra a trófeát. Mellesleg ez volt a legnagyobb különbségű győzelem az U19-es Eb-döntők történetében.

Hiába, ez a rekordok tornája volt.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS