Francia–olasz finálé

Olaszország és Franciaország játssza a Németországban zajló U19-es labdarúgó Európa-bajnokság döntőjét vasárnap 20.30-kor, a házigazda a világbajnoki indulást érő ötödik hellyel vigasztalódott.

Lakner Gábor Az elődöntőkkel és az utolsó kiadó világbajnoki helyért vívott párharccal folytatódott csütörtökön a németországi U19-es labdarúgó Európa-bajnokság. Az első elődöntőben Anglia és Olaszország válogatottja csapott össze, és a szokatlan, déli időpontban lejátszott mérkőzés meglepetéssel zárult.

Dimarco

A kupac alján Dimarco  •  Forrás: UEFA

Az angolok hibátlanul nyerték csoportjukat, az olaszok pedig ugyan veretlenül jutottak a négy közé, de két döntetlent is játszottak. Előzetesen minden az angolok mellett szólt, akik veszélyesen is kezdtek, de kihagyták a helyzeteiket. Aztán a 27. percben váratlanul büntetőhöz jutottak az olaszok, Dimarco pedig nem hibázott. A folytatásban egy-egy nagy helyzetet jegyezhettünk fel, majd a 60. percben Dimarco megduplázta az olaszok előnyét. A balhátvéd ezúttal szabadrúgásból vette be az angol kaput, gyönyörű gólja bizonyította, hogy nem véletlenül ő volt az első számú büntetőrúgó. Az angolok a folytatásban próbálkoztak becsülettel, szerencsével szépítettek is, bár a gólhoz nem sok közük volt. A 87. percben az egyik olasz védő eltalálta a másikat, Picchiről a saját kapujába pattant a labda. Egyenlítésre esélyük sem volt, az olaszok 2-1-re győztek.

Mbappé

Mbappé mérlege: két gól, egy gólpassz  •  Forrás: UEFA

A másik elődöntőben megismétlődött a felnőtt Európa-bajnokság fináléja: a portugál és francia csapat nézett farkasszemet. A 3. percben portugál szabadrúgás után Pacheco a kapuba fejelt, de a torna legnagyobb esélyesének számító franciák gyorsan válaszoltak. A 10. percben Mbappé bal oldali beadásából Blass volt eredményes. A portugálok pontrúgásokból többször veszélyeztettek, de kidolgozott helyzete csak az ellenfélnek volt. Az újabb gólra a 67. percig kellett várni, amikor az egyenlítő találat előkészítőjeként jeleskedő Mbappé érkezett jól a jobbról belőtt labdára. A 75. percben ugyanő fejelt a kapuba csapattársa nagy bedobását követően, azzal eldöntötte a mérkőzést. A franciák 3-1-re győztek, és történetük során negyedszer jutottak az U19-es Eb döntőjébe.

Rendeztek még egy meccset, az ötödik helyért, a tét azonban annál nagyobb volt. A torna első öt helyezettje indulhat ugyanis a világbajnokságon, míg a hatodik lemarad. A házigazda németek előzetesen jobb szereplésben reménykedtek, de abban bíztak, hogy a hollandok elleni ötödik hellyel sikerült szépen zárni. Ha nem is könnyen, de végül sikerült.

A mérkőzés elképesztő fordulatokat hozott, pedig a 80. percig nem úgy tűnt, hogy emlékezetes marad a csata. A németek a 44. percben a gólzsák Ochs találatával szereztek vezetést, és sokáig őrizték előnyüket. Aztán a 81. percben Nouri kiegyenlített, és ha nem lett volna elég a sokk, Van Der Heijden megfordította az állást. Amikor minden veszni látszott, jött Serdar, aki a 93. percben egalizált, és hosszabbításra mentette a találkozót.

A lélektani előny már a németeknél volt, akik a 96. percben Mehlem révén visszavették a vezetést. Jött azonban a válasz, a 111. percben Lammers egalizált. A németek megnyerhették volna a meccset a rendes játékidőben, de a 120. percben előbb a kapufa, majd a holland kapus elvette tőlük az esélyt. Maradt a 3-3, jöhettek a tizenegyesek. A szerencse végül a németek mellé állt, akik csak egyszer rontottak, a hollandok pedig kétszer is eltalálták a kapufát. Így 4-3-ra a németek nyerték a párbajt, és készülhetnek a jövő évi vébére.

U19-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG
Elődöntő
Olaszország–Anglia 2-1 (1-0)
Gól: Picchi (öngól, 88.), ill. Dimarco (27., 60., az elsőt tizenegyesből)
Franciaország–Portugália 3-1 (1-1)
Gól: Blas (9.), Mbappé (67., 75.), ill. Pacheco (3.)
Az ötödik helyért
Németország–Hollandia 3-3 – hosszabbítás után (1-0, 2-2, 3-2), a tizenegyesekben 4-3
Gól: Ochs (44.), Serdar (90+3.), Mehlem (96.), ill. Nouri (81.), Van Der Heijden (88.), Lammers (111.)

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS