Frank Dániel és Nagy Mátyás a tizenhat között a junior Eb-n

Negyvennyolc pár küzdelmei zajlottak a junior Európa-bajnokság első versenynapján, amelyen a magyar csapat két győzelemmel nyitott. Az első programban Frank Dániel , majd a másodikban Nagy Mátyás hozta a számukra kötelezőt, és a legjobb tizenhat közé jutottak az olaszországi junior Eb-n.

Frank Dániel már a tavalyi junior Európa-bajnokságon is szerepelt Tbilisziben, és ezek az élmények, a rutin segítette át a nehezebb pillanatokon, így meg tudta fordítani mérkőzését horvát riválisával szemben. Az albánok az utóbbi időben néhány Eb-éremmel jelezték, sokat fejlődött a boksza arrafelé, de a Bornemisszán aranyérmes Nagy Mátyás magabiztosan győzött Bujar Hekuri ellen.

Budai Szebasztián és Dóka Zalán sokkal kevesebb rutinnal rendelkeznek, mint a mai napon győztes két ökölvívónk, de mindketten kiválóan teljesítettek a felkészülési versenyeken. Budainak nagyon kevés kellett volna, hogy a litván Vasiliauskas ellen győzni tudjon, de a harmadik menetre nagyon elfáradt. Dóka Zalán ezúttal nem hozta a legjobb formáját, de így is csak egy szoros összecsapáson maradt alul.

Összesen 353 ökölvívó vesz részt az olaszországi junior Európa-bajnokságon, köztük 119 női versenyző. A 2006-os, valamint a 2007-es korosztály képviselői húzhatnak kesztyűt Montesilvano kisvárosában. A junior Eb-re eredetileg július 2-a és 11-e között került volna megrendezésre Olaszországban, de az Európai Ökölvívó Konföderáció módosította az időpontot. 

„Felemásra sikerült a kezdés a junior Európa-bajnokságon. Négy versenyzőnk lépett a szorítók közé az első napon, és közülük ketten győztesen hagyták el a ringet. Frank Dániel nyitotta a sort, aki horvát ellenfelet kapott az első körben. A kezdeti bizonytalanságit követően a második, és a harmadik menetben egyértelműen bizonyította, hogy ő a jobb ökölvívó.

A délutáni program második ringbe lépője Budai Szebasztián volt, akinek ez élete első világversenye. Hatalmas hévvel vetette bele magát a küzdelembe, az első menetet minden pontozónál elhozta, de az erős kezdés megbosszulta magát, a végén a litván 3:2-es megosztott pontozással győzni tudott.

Nagy Mátyás az esti programban bizonyította technikai fölényét albán ellenfelével szemben, így a tizenhat közé jutott. Dóka Zalán nem tudta megvalósítani az elképzeléseket, így a német ellenfele jutott be a legjobb nyolc közé.

A győzelmeknek természetesen nagyon örültünk, de a vereségek igen bosszantóak voltak, mert hozható mérkőzéseken maradtunk alul. Mindkét vereséget szenvedett ökölvívónk első alkalommal szerepelt ilyen nagy versenyen, amely rányomta a bélyegét a teljesítményükre. A fiúk csütörtökön folytatják, ahol már a legjobb nyolc lesz a tét,” foglalta össze az első nap eseményeit Törteli Ferenc.

A junior Európa-bajnokság első napi eredményei:

Férfi 54kg, a 16 közé jutásért: Nagy Mátyás – Bujar Hekuri (albán) 4:1

Férfi 57kg, a 16 közé jutásért: Frank Dániel – Lukas Mirkovics (horvát) 4:0

Férfi 66kg, a 16 közé jutásért: Budai Szebasztián – Dovydas Vasiliauskas (litván) 2:3

Férfi 75kg, a 8 közé jutásért: Dóka Zalán – Ali Ahmed Ismail (német) 0:5

A junior Európa-bajnokság második napi párosításai:

Női 52kg, a 8 közé jutásért: Nyögéri Sára – Melek Yigit (török)

Női 57kg, a 8 közé jutásért: Varga Sára – Martyna Jarzabek (lengyel)

Női 63kg, a 8 közé jutásért: Müncz Kata – Kayleigh Whelan (ír)

Tags: