Füves parti

Két magyar, Valkusz Máté és Udvardy Panna kapott helyet az angol nyílt junior-teniszbajnokság, azaz Wimbledon 64-es főtábláján. Kettejük közül Valkusz juthat tovább, de mindkét nemben erős mezőny jött össze – amely egyébként partival „készült” a most rajtoló viadalra.

reb Mivel is hangoljunk a világ legrangosabb junior teniszversenyére? A tenyerest tökéletesítsük? A fonákot gyakoroljuk? A szervajátékot stabilizáljuk? Nyilván a felsorolt elemek és még ezer már sem maradt ki a korosztály legjobb játékosainak felkészüléséből, hiszen a junioroknak is elkezdődött a versengés az angol nyílt teniszbajnokságon, Wimbledonban.

wimbledon_buli_susan_mullane

Buli, fű (de nem úgy!), Wimbledon  •  Fotó: Susan Mullane

A helyes s egyben rendhagyó válasz mégis a „csapjunk bulit!” lenne.

Nem megszokott, ám a szervezők és a szakemberek azt találták ki, hogy a viadal rajtja előtt sütögetést, zenét, táncot és még mágusok fellépését (!) is hozó partit rendeznek a tinédzsereknek. A szinte reprezentatívnak is tekinthető körképből kiderült, a kezdeményezés több mint jó ötletnek bizonyult.

„Ilyet nem tapasztalni más versenyeken – kezdte a görög Sztefanosz Cicpasz, aki első kiemeltként vág a viadalnak. – Beszélgethetünk a többiekkel, s a téma bármi, csak nem a tenisz. Persze, fontos a játék, de időnként jólesik másra terelni a szót. Igazán jó kikapcsolódás a buli a nagy feladatok előtt.”

Az esti mókát követően persze ismét a teniszütőké, labdáké a főszerep, hiszen a négy Grand Slam-verseny közül a wimbledoni a legnagyobb presztízsű.

„Nagyon izgatott vagyok, mert amióta csak teniszezem, ezt a tornát nézem, és arról álmodoztam, hogy itt szerepelek” – mondta a kanadai Denis Shapovalov, aki annak ellenére menetelt a döntőig a roehamptoni G1-es felvezető tornán, hogy először játszott füves borításon.

Valkusz Máté tavaly egy kört ment a szentélyben  •  Forrás: huntennis.hu

„Ez másik verseny, semmi köze a Roland Garros-hoz – szövegi le a Párizsban bő egy hónappal ezelőtt megkoronázott, svájci Rebeka Masarova. – Ugyanúgy kezdem, mint bármelyik tornát, nem vagyok különb vagy esélyesebb, mint a többi játékos.”

A fiúk között favoritnak tartott Cicipasz kicsit másképp vélekedik az előtte álló feladatokról:
„Ahogyan szerintem mindenki, kicsit én is izgatott vagyok, mégis csak az idei legfontosabb viadalok egyike Wimbledon. A legjobbamat akarom hozni, aztán meglátjuk, meddig jutok vele”.

Az lányok között első kiemelt orosz Oleszja Pervusina a már említett roehamptoni felvezető tornán kétszer játszhatott finálét: egyszer honfitársa, Anasztaszija Popatova múlta felül, másszor pedig ketten, párost alkotva kaptak ki.

Ha a győztest hozzuk szóba, át is nyergelhetünk a Wimbledonban érdekelt magyarokra. Udvardy Panna a brit Jodie Anna Burrage oldalán nyert a duók között Roehamptonban, igaz, egyesben az első körben búcsúzott. Nem lesz könnyű dolga, hogy Wimbledonban felülmúlja az utóbbi teljesítményt, a 64 között ugyanis a harmadikként rangsorolt amerikai Amanda Anisimovával találkozik.

A fiúk között szintén csupán egy versenyzőért, Valkusz Mátéért szoríthatunk: a negyedikként rangsorolt magyar fiú kiemelésének köszönhetően kvalifikációból érkező ellenféllel, az észt Mattias Siimarral küzd meg.

Mielőtt beharangozónkat zárnánk, érdemes felidézni a tavalyi eredményeket: Valkusz akkor egyesben a 32, párosban a 16 között búcsúzott (azaz egyaránt a második körben). Bár Gálfi Dalma szingliben egy meccset sem nyert, Stollár Fanny a 16 közé menetelt, párosban pedig, emlékezetes sikert aratva, megnyerték a tornát.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS