Gaál Zsóka az élen

Gaál Zsóka hat forduló után is veretlen a grúziai Batumiban zajló U8-as, U10-es és U12-es sakkvilágbajnokságon, ráadásul legutóbbi győzelmével átvette a vezetést az U10-es lányok között.

Lakner Gábor Az első három forduló után azt írtuk a grúziai Batumiban zajló U8-as, U10-es és U12-es sakkvilágbajnokságról, hogy a négy magyar versenyző közül egyedül az U10-es lányok között induló Gaál Zsóka kapta el igazán jól a rajtot, hiszen két győzelmet és egy döntetlent könyvelhetett el. Akkor még kilencen is jobban álltak nála, de a zsinórban aratott újabb három győzelemmel már átvette a vezetést.

Gaal_Zsoka-e1477251754423

Gaál Zsóka átvette a vezetést  •  Forrás: chess.hu

Varga Péter csapatvezető beszámolója szerint Zsóka a negyedik fordulóban, sötéttel játszva, nagyon komoly csatát vívott a lengyel Magdalena Pawickával. Ugyan ellenfele a nyitásban meglepte, ő azonban jól reagált. Háromórás küzdelemben, jól használta ki ellenfele hibáit, és szép játékvezetéssel mattolta a világos királyt.

U10-es Európa-bajnokunk azzal az ötödik helyre lépett elő, és az ötödik fordulóban a közvetlenül mögötte álló bolgár Ivanova Diljana ellen ült asztalhoz. A világos bábukat vezetve őt is legyőzte, így a játéknap végén már a harmadik helyet birtokolta.

A hatodik fordulóban a vele azonos pontszámmal álló, de a Buccholz-számítás miatt a második helyet elfoglaló kínai Wei Jaquin ellen Zsóka sötéttel játszva újabb bravúros győzelmet aratott. Mivel az addigi listavezető, a türkmén Lala Szoradova remizett, Zsóka utolérte riválisát, és meg is előzte!

Kedden szünnapot tartanak Batumiban, szerdán, a hetedik fordulóban pedig újabb rangadó következik: az első helyen álló Gaál Zsóka a második helyen álló türkmén lánnyal mérkőzik. Aki megnyeri a két, egyaránt 5,5 ponttal álló versenyző csatáját, komoly lépéselőnybe kerül a 11 fordulós világbajnokság hajrája előtt. Közben hátrafelé sem árt figyelni, mert hat versenyző követi Zsókáékat 5 ponttal.

Az U12-es fiúk között Csíki Endre két győzelmet és egy vereséget könyvelhetett el a legutóbbi három fordulóban. A magyar versenyző így 3,5 pontot gyűjtött összesen, azzal a 65. helyről az 57.-re lépett előre. Az U12-es lányok mezőnyében Juhász Judit megtáltosodott, sorozatban háromszor győzött, 4 pontjával a 63. pozícióból egészen a 26. helyig jött föl. Az U8-as fiúk mezőnyében szereplő Szadai Dávid egy vereség után két remit ért el, az újonc 2 ponttal a 110. helyről várja a folytatást.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS