Galambos Péter: “Nagyon szeretnék érmet nyerni a hazai rendezésű Eb-n!”

Galambos Petinek jól indult a szezon könnyűsúlyú egypárevezősben, de végül “csak” a világkupán tudott érmet szerezni. Az Európa-, majd a világbajnokságon is rajta kívül álló tényezők nehezítették meg a dolgát. Kétszeres Európa-bajnokunk nem csügged! Nagyon motiválja a jövő évi hazai rendezésű Európa-bajnokság, és nem mellesleg a családalapítás is.

Fotók: Czucz Bálint/Magyar Evezős Szövetség

Meglehetősen ígéretesen indult a szezonod a zágrábi világkupa-éremmel, ám az Európa-bajnokság, és a világbajnokság már egyáltalán nem úgy sikerült ahogy szeretted volna. Jellemzően rajtad kívül álló okok miatt…

A szezon első világkupáján szerzett bronzérmemet kifejezetten nagyra értékeltem, mivel egy megfázásból felépülve, de még a nyomait érezve álltam rajthoz. A harmadik hely bíztató volt a három héttel későbbi Európa-bajnokságra nézve. Az Eb-n sajnos elrepedt a hajóm villája, ezért idegen hajóban kellett folytatnom a versenyzést a reményfutamban, az ott elszenvedett vereség miatt nem jutottam a legjobb hat közé. A tartalékvilla aztán megérkezett, meg is tudtam nyerni majdnem tíz másodperces előnnyel a B döntőt. Ez nyújtott némi vigaszt, de éremért mentem Bledbe, kudarcként éltem meg a történteket.

A világbajnokságon aztán a szélviszonyok keserítették a pályán az életed…

Sajnos Belgrádban bejött egy teljesen új oldal-ellenszeles uralkodó szélirány. Nem generált evezhetetlen vizet, de nagyon egyenlőtlenek lettek a pályák. Mivel a döntőbe a harmadik helyen jutottam be, így a kedvezőtlenebb legszélső, hatos pályára kerültem. Így nem volt reális esélyem az éremszerzésre, amit nagyon sajnáltam, mert úgy éreztem egy harmadik hely bennem lett volna. A svájci, és az olasz fiú nagyon erős volt, de a lengyel vetélytársamat el tudtam volna csípni.

Meglehetősen rutinos, sokat látott, világklasszis versenyző vagy. Mindez egy ilyen szezonban inkább nyomja a vállad, vagy átsegít a nehézségeken?

Egyáltalán nem jelent terhet. Sőt! Nagyon motivál, hogy jövő tavasszal Szegeden lesz az Európa-bajnokság. Ott mindent, bele akarok adni, amit csak tudok, hogy bizonyítsak magamnak, és mindenkinek. Nagyon szeretnék itthon érmet nyerni! Ehhez fizikálisan, és mentálisan is fel kell készülnöm. Azt tartom magamról, hogy a nehéz, szorult helyzetekben kilencvenkilenc százalékban nagyon jól tudok teljesíteni.

Milyen a házas élet, és mennyire tervezitek feleségeddel a családalapítást?

Nagyon jól működik a házasságunk Babettel, annál is inkább, hisz mi már korábban is együtt éltünk. A házasság erősítette a kapcsolatunkat, és még közelebb hozott minket egymáshoz. A családbővülést előkészítendő éppen házfelújításban vagyunk. Amint kész a fészek, a következő projekt a baba lesz, amit szeretnénk, hogy jövőre megérkezzen.

Készen állsz az apaságra?

Igen, már tartok ott fejben is, hogy várom ezt a szakaszát az életemnek. Tulajdonképpen a gyerekvállalás előszobája egy közös kutya volt, a gondozása, a nevelése már nagyon sok mindenre megtanított minket. Persze egy kisgyerek egész más.

Kisfiút vagy kislányt szeretnél?

Teljesen mindegy. Én szeretnék egy fiút, és egy lányt is. Meglátjuk milyen sorrendben érkeznek.

A Galambos Péter: “Nagyon szeretnék érmet nyerni a hazai rendezésű Eb-n!” bejegyzés először Magyar Evezős Szövetség / Hungarian Rowing Federation-én jelent meg.

Magyar Evezős Szövetség