Gazdaság: Se pénz, se idő nincs rá, ezért nem lesz bobpálya a 2026-os milánói téli olimpia helyszínén

De nem csak a bobversenyekkel kapcsolatos tervek változtak meg, a Milánó-Cortina Alapítvány úgy döntött, hogy a gyorskorcsolya versenyeket Milánóban rendezik meg.
A döntést a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Mumbaiban tartott ülésén jelentette be Malago hétfőn, a NOB is egyetértett. Az elmúlt két évben más városok is jelentkeztek a bobversenyek megrendezésére. Az olasz Piemonte régió, és különösen az ausztriai Innsbruck is többször próbálkozott.
Cortina egyébként rendelkezik bobpályával, de több helyen át kéne alakítani és korszerűsíteni, hogy megfeleljen a jelenlegi szabványoknak. Az építkezésre kiírt pályázat 807 napnyi munkát irányzott elő, jelenleg körülbelül 830 nap van hátra az olimpia kezdetéig, a pályának pedig ennél jóval hamarabb, 2024 novemberére el kéne készülni, hogy a NOB áldását adja a használatra.
Az Olasz Nemzeti Olimpiai Bizottság elnöke, Giovanni Malago arról számolt be, hogy a 2026-os, Milánóban és a venetói Cortinában megrendezett téli olimpiára nem építik meg a Cortina d’Ampezzó-i bobpályát, írja az Il Post.it. Úgy döntöttek, a bob-, szánkó- és szkeletonversenyeket egy másik, külföldi pályán rendezik meg. A magas költségek és a szűkös időkeret miatt már régóta nem sikerült olyan céget találni, amely a cortinai pálya építési munkálatait vállalná.
Innsbruck polgármestere, Georg Willi már levelet is írt az olimpiát szervező Milánó-Cortina alapítványnak, hogy a helyi bobpályát tudják használni a versenyek lebonyolításához. Az osztrák kormány a támogatásáról biztosította Willit, a korszerűsítéshez 12,5 millió euróra van szükség.Írta a HVG