Gintl Andreának kisimultak a ráncai

– Az ifjúsági kajak-kenu világbajnokságon Kőhalmi Emese három olimpiai versenyszámban is aranyérmet nyert, ami után edzőjével, Gintl Andreával beszélgettünk tanítványáról, a világbajnokságról, a legnagyobb hazai riválisról és az egyre közelebb lévő felnőtt mezőnyről.

Gintl Andrea és Kőhalmi Emese

– Tényleg nehezebb volt a válogató a tanítványának, Kőhalmi Emesének, mint maga az ifjúsági világbajnokság megnyerése?

– Valóban, ugyanis a tavalyi világbajnok Rendessy Esztert győzte le a válogatón, aki nagyon hasonlóan megy a kajakban, mint Emese, és kettőjük között általában az dönt, éppen kinek jön ki jobban a lépés. Csak összehasonlításképpen: a válogatón nem volt egy másodperc sem a különbség kettejük között, csak hat tized, a világbajnokságon viszont Emese több mint négy másodperccel jobb volt fehérorosz ellenfelénél.

– Mióta tart ez a rivalizálás?

– Mondhatnám, hogy kiskoruk óta ellenfelek, tavaly Eszter gyorsabb volt, Emese az idén zárkózott fel mellé.

– Számított erre a három aranyra Pitestiben?

– Eleve nem számítottunk arra, hogy három olimpiai számban indul majd, én eredetileg a két csapathajóban szerettem volna, ha benne van, emellett pedig az egyes ezer méteren is rajthoz áll. Igaz, utóbbi nem olimpiai szám, de Emese korosztályos Európa-bajnok és világbajnoki bronzérmes a távon. Azonban alaposan átírta az én elképzeléseimet, miután egyesben ötszáz méteren is kvalifikálta magát, és mivel csak három számban lehet indulni a világbajnokságon, ezer méteren nem ő állt rajthoz.

– Mivel mindhárom számban, K1 500-on, K2 500-on és K4 500-on is aranyérmet nyert, adja magát a kérdés, melyiket tekinti a főszámának?

– A királykategória hagyományosan az ötszáz egyes, de egyformán készültünk mindháromra a világbajnokság előtti edzőtáborban.Mivel a válogatón minden az egyes függvénye, így azon rajthoz kellett állni, ha akartunk, ha nem. A párosban mindenképpen szerettem volna, ha ott van, a négyes tagjait pedig a szövetségi kapitány jelöli ki az egyesben nyújtott teljesítmények alapján.

-Mikor látta Emesén, hogy kiemelkedő versenyzővé válhat?

Harmadik éve dolgozom vele, akkor adták át nekem a kollégáim a KSI-nél, az egyesületnél működő, korosztályoknak megfelelő továbbadási rendszernek megfelelően. Akkor már megemlítették, hogy kivételes képességű kajakozóról van szó, és Emese nem is okozott csalódást.

– A felnőtt mezőnyben is meg fogja állni a helyét?

– Emesének még egy éve hátra van az ifjúsági korosztályból. Megnéztem, hogy mostani világbajnokságon elért eredménye mire lenne jó az U23-as korosztályban, és még ott is negyedik lett volna, ami szerintem nem rossz egy tizenhét éves kislánytól. Persze kell még erősödnie és fejlődnie, de szerintem meg fogja állni a helyét a felnőttek között is. Ebben sokat segíthet, hogy jó példa van előtte, Gazsó Dorka ott ül a felnőtt világbajnoki négyesben, és a tanítványaimként tavalyig edzéstársak voltak, sokat tanult tőle.

– Milyen Emesével dolgozni? Milyen sportoló és milyen ember?

– Nem akarok nagy szavakat használni, de egy ilyen tanítvány az edzők álma. Komolyan mondom, kisimultak a ráncaim, mióta vele dolgozom, elképesztően könnyű közös munka. Talán az egyetlen, amivel kapcsolatban lehet egy kis hiányérzetem, hogy későn szól, ha valami probléma van. Például egy kisebb sérülésnél húzza a dolgokat, és én csak annyit látok, hogy masszírozza a fájó testrészt. Erre figyelnem kell nála.

– Mi az erőssége?

– Először is, nagyon jó keringése és állóképessége van, ami annak köszönhető, hogy Szabó Lászlótól nagyon jó alapokat kapott Gödön. Onnan került a KSI-be, ahol nekünk már csak csiszolni kellett bizonyos dolgokon. Ugyanez a helyzet a technikával, és mentálisan is erős, nagyon jó a koncentrálóképessége, ami élsportban óriási előnyt jelent.

-Egy fiatal versenyzőnél az is számít, hogyan kezeli a sikereket. Mi a helyzet Emesével?

– Ebből a szempontból is szerencsém van, mert szerény, visszafogott családja van, és ilyen Emese is. Alázatos és tisztelettudó, akivel tényleg bármit meg lehet beszélni. Emlékszem, már a világbajnokságra való kijutás miatt is boldog volt, alig akarta elhinni, hogy egyesben is sikerült neki. Úgy látom, nagyon komolyan veszi a kajakozást, kitartó, szabadidejében is sokat foglalkozik vele, ezért, gondolom, nem mondok nagy meglepetést azzal, hogy hosszú távra tervezünk vele.

(MET / Vincze Szabolcs)