Gólgazdag meccsek fordulója

A BVSC az utolsó harmadban múlta felül a Honvédot, az Eger sokgólos mérkőzésen győzte le a Debrecent a fiú ifjúsági vízilabda-bajnokságban. Az UVSE az első fordulóból elhalasztott meccsen ötméteresekkel múlta felül az Egert.

Pusztai Viola A tizenhármas számot sokan szerencsétlennek tartják. A fiú ifjúsági vízilabda-bajnokság 16. fordulója után ezzel három csapat lehet így, de éppen ugyanannyi a szerencsések közé sorolhatja magát. Mégpedig azért, mert tizenhárom dobott góllal meccset nyertek. Köztük a tabella éllovasa a KSI, amely a Tatabányát múlta felül 13-7-re, vagy a Szeged ellen 13-6-ra győzte FTC, illetve a Kaposvárral szemben ugyancsak 13-6-ra diadalmaskodó Szentes.

A papírforma egyébként egyik meccsen sem borult. Bár a mezőny hátsó régiója egy-egy negyed erejéig megszorongatta a „nagyokat”, az összképet tekintve egyik találkozón sem volt esélyük a győzelemre. Így nagyobb meglepetés nem született. Az UVSE és a Szolnok meccsét március 30-án rendezik meg.

Rangadó

A BVSC az utolsó negyedre felőrölte a Honvédot Forrás: BVSC

A BVSC az utolsó negyedre felőrölte a Honvédot  •  Forrás: BVSC

A múltat tekintve a forduló rangadójának a Honvéd és a BVSC összecsapása ígérkezett. A jelent nézve azonban a zuglóiak sikerére adtak volna a fogadóirodák kevesebb pénzt. Az ősszel 12-4-re simán megnyert meccsnél a mostani találkozó azért szorosabban alakult. Olyannyira, hogy a Honvéd a negyedik negyedet csupán egygólos hátránnyal várta. Az utolsó nyolc percet azonban inkább elfelejtenék, hiszen a BVSC csaknem megduplázta az addigi találatainak a számát, míg a hazaiak csak egyszer zörgették meg a hálót. Így végül a tabella második helyén álló zuglóiak 11-6-ra nyertek.

A forduló kapusa

A BVSC győzelméhez nagyban hozzájárult a remek kapusteljesítmény, amelyet a 68 százalékkal védő Várhegyi Dániel szállított. A kapujára tartó 19 lövésből tizenhármat hárított, centerből egyszer sem, akcióból csak háromszor kapott gólt.

Mint mondja, már a meccs elején megfogott két ziccert, ami kellő magabiztosságot adott neki:
– Összességében jól védtem, bár az első negyedben bekaptam egy potyát. Persze, a jó kapusteljesítményhez elengedhetetlen volt a megfelelő védekezés. Ősszel valóban megvertük a Honvédot, ennek ellenére nem úgy vettük a mérkőzést, hogy előre lefutott. Nehézkesen indult, a vezetést sem mi szereztük meg, de miután fordítottunk, onnan az ellenfél futott az eredmény után. Mint mindig, most is óriási iramot diktáltunk, amit a vetélytársaink csak a harmadik negyedig bírtak. Ahogy említettem, remekül védekezett a csapat, végig higgadtan és megfontoltan játszottunk, nem hajszoltuk bele magunkat súlyos hibákba. Ennek köszönhetően az utolsó negyedben kinyílt az olló, és végül könnyed győzelmet arattunk.

A forduló játékosa

Biros Barnabás remek napot fogott ki a Debrecen ellen Forrás: egrivízilabda

Biros Barnabás remek napot fogott ki a Debrecen ellen  •  Forrás: egrivízilabda

Természetesen több remek teljesítmény is született a fordulóban. Maradva a BVSC-nél, Pintér Ákos rendkívül hasznosan játszott, hiszen amellett, hogy négy gólt lőtt, labdát szerzett, gólpasszt is adott. A KSI-ben a serdülő Schmölcz Norman bátran játszott a Tatabánya ellen, az FTC-ben a hétről hétre kiválóan teljesítő Irmes Pál a Szeged ellen hozta, amit várnak tőle, azaz öt góllal vette ki részét a győzelemből. Az Eger és a Debrecen kimondottan gólgazdag találkozóján utóbbi csapatban a serdülőkorú center, Fekete Gergő vitte a prímet. Remeklése azonban kevés volt ahhoz, hogy diadallal távozzanak a debreceniek Egerből.

A másik oldalon ugyanis többen ontották a gólokat, így Biros Barnabás is, akinek a tíz próbálkozásából nyolc a hálóban kötött ki. Kiemelkedő teljesítményének köszönhetően ezúttal ő lett a forduló játékosa:
− Remek napot fogtam ki, az összes kapura tartó lövésem sikerült. Jól kezdtük a meccset, ami megadta az alaphangot, és a csapat is kiválóan játszott. A kapusunkat, Csiszár Boldizsárt külön szeretném kiemelni, aki sokat tett azért, hogy győztesen hagyjuk el a medencét.

Serdülőbajnokság

A serdülők mezőnyében egyedül az Eger és a Debrecen összecsapásán született fordított eredmény. Az első négy helyezett közvetlen nyomában lévő két csapat mérkőzése korántsem hozott annyi gólt, mint az ifjúságiaké. A gyermekbajnokság tavalyi győztes együttesére épülő Debrecen remek kezdése tulajdonképpen el is döntötte a találkozót. Az Eger a negyedik negyed előtt hiába zárkózott fel egy gólra, az utolsó nyolc percben nem tudta megfordítani hazai medencében a meccset. A DVSE 8-6-ra nyert. A forduló mérkőzésein többen is sziporkázó teljesítményt nyújtottak.

Gyermekbajnokság

A gyermekek mérkőzései közül a Honvéd és a BVSC találkozója igazi gólzáport hozott. A zuglóiak végül 17-11-re nyertek, Gyenis Ádám hét góllal vette ki a részét a győzelemből. Az Eger és a Debrecen összecsapásán a hazaiak oldalán Sári András Mátyás, a vendégeknél Farkas Miklós ontotta a gólokat. A mérkőzést az egriek nyerték 13-8-ra, kapusuk, Bögös Zsombor 73 százalékos teljesítménnyel kiemelkedett a mezőnyből. Bár a Szentes kapusának, Kiss Bercelnek a Kaposvár ellen nem akadt sok dolga, a kapujára tartó kilenc lövésből azonban hetet megfogott, csupán a két gólt szerző Ihárosi Dániel tudott túljárni az eszén.

Rangadó az első fordulóból

Szatmári Kristóf vezéregyénisége volt az Egert ötméteresekkel legyőző UVSE-nek Forrás: UVSE

Szatmári Kristóf vezéregyénisége volt az Egert ötméteresekkel legyőző UVSE-nek  •  Forrás: UVSE

Az Eger és az UVSE csütörtökön játszotta le az első fordulóból elmaradt mérkőzését, amely a várakozásoknak megfelelően mindhárom bajnokságban rendkívül kiélezett csatát hozott. Az ifjúságiak meccsén olyannyira nem bírtak egymással a felek, hogy 14-14-es döntetlen után a győzelem ötméteresekkel dőlt el. Nem akármilyen izgalmak közepette, hiszen már a hetedik sorozatot lőtték a csapatok – egy-egy ötös mindkét oldalon kimaradt −, amikor a kilenc góllal záró Szatmári Kristóf találata után, Vértes Márk kivédte Nagyváradi Ádám lövését, így az UVSE 20-19-re nyerte a rangadót.

− Nagyon készültünk az Eger elleni duplameccsre, hiszen egy hete hazai medencében is megmérkőztünk velük, akkor fölényes győzelmet arattunk – magyarázza Szatmári. – De tisztában voltunk vele, hogy Egerben sokkal nehezebb dolgunk lesz. Támadásban és védekezésben is jól kezdtük a találkozót, de persze hibák is csúsztak a játékunkba, és rengeteg ziccert hagytunk ki. Ebből adódóan kaptunk is néhány elkerülhető gólt, és úgy gondolom, a tizennégy kapott gól amúgy is nagyon sok. Csalódottan távoztunk Egerből, mert a kezünkben volt a meccs, bár a két pontnak is örülünk. Ami engem illet: mindent beleadtam a meccsen, boldog vagyok, hogy sikerült kilenc gólt szereznem, de a győzelem igazi csapatmunka volt.

A serdülők mérkőzése hasonló izgalmakat hozott, csak ott az UVSE a rendes játékidőben nyert 6-5-re. A gyermekek összecsapásán az Eger hiába produkált 4-0-s utolsó negyedet, a lilák előnyéből megmaradt két gól, így 8-6-ra nyertek.

FIÚ IFJÚSÁGI BAJNOKSÁG, 16. FORDULÓ
Racionet Honvéd−BVSC-Zugló 6-11, KSI−Tatabánya 13-7, FTC−Szeged 13-6, Kaposvár−Szentes 6-13, Eger−Debrecen 21-10, Vasas−Szombathely 15-7
Az 1. fordulóból elmaradt mérkőzés: Eger−UVSE 14-14, ötméteresekkel 19-20
A bajnokság állása: 1. KSI 45 pont, 2. BVSC 36, 3. UVSE 35, 4. Eger 34
FIÚ SERDÜLŐBAJNOKSÁG, 16. FORDULÓ
Racionet Honvéd−BVSC-Zugló 5-14, KSI−Tatabánya 19-6, FTC−Szeged 15-7, Kaposvár−Szentes 11-16, Eger−Debrecen 6-8, Vasas−Szombathely 14-6
Az 1. fordulóból elmaradt mérkőzés: Eger−UVSE 5-6
A bajnokság állása: 1. KSI 45 pont, 2. BVSC 40, 3. Vasas 36, 4. UVSE 33
FIÚ GYERMEKBAJNOKSÁG, 16. FORDULÓ
Racionet Honvéd−BVSC-Zugló 11-17, KSI−Tatabánya 19-6, FTC−Szeged 12-5, Kaposvár−Szentes 2-21, Eger−Debrecen 13-8, Vasas−Szombathely 18-9
Az 1. fordulóból elmaradt mérkőzés: Eger−UVSE 6-8
A bajnokság állása: 1. BVSC 45 pont, 2. KSI 42, 3. UVSE 33, 4. Vasas 33
A 16. fordulóból a Szolnok−UVSE mérkőzést mindhárom bajnokságban március 30-án játsszák.

A húsvéti ünnepeket a korosztályos válogatott tagjai a medencében töltik. A 2001-es születésűek csütörtöktől Šibenikben játszanak rangos nemzetközi tornát, míg az 1997-esek és az 1998-asok a Hajós Alfréd Uszodában vesznek részt összetartáson. A bajnokság április 3-án folytatódik.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS