Győrik Csaba: Ha tőlünk bárki olimpiai érmet nyer, nem lesz meglepetés

A magyar sportlövészet célja, hogy újra olimpiai érmet szerezzen Magyarországnak. Győrik Csaba szövetségi kapitánnyal beszélgettünk arról, hogy bár egy éve nem voltak nemzetközi versenyek, erre most egész jó esély mutatkozik.

Győrik Csaba szövetségi kapitány

A nyári olimpiáig hogyan alakul a sportlövészet kvalifikációs időszaka?

A versenyzőknek két módon lehet olimpiai kvótát szerezniük, a legtisztább, ha a májusi, eszéki kvalifikációs Európa-bajnokságon jó szerepelnek, mert ott versenyszámonként egy-egy kvótát osztanak, ez alól csak a tízméteres légpuska kivétel, ahol kettő-kettőt. A hagyományos út mellett pedig most először fordul elő a sportlövészet történetében, hogy világranglista alapján is ki lehet jutni az ötkarikás játékokra, ami azért is különleges, mert sportlövészetben, a hagyományos kvalifikáló világversenyeken a Magyar Olimpiai Bizottságnak szerzik a kvótát a versenyzők, de a világranglista kvóta személyre szól. Jelenleg azonban nem áll olyan helyen magyar versenyző, hogy komolyan gondolkozzunk ezen, a legkiválóbb versenyzőink ugyanis már megszerezték a kvótát.

Milyen számokban van olimpiai kvótánk?

A kvóta megszerzése sportlövészetben gyakorlatilag annyit jelent, hogy a versenyzőnek van egy ágya az olimpiai faluban. Nemcsak egy, hanem több versenyszámban is elindulhat, amihez persze kell egy minimum kvalifikációs szintet teljesítenie. Eddig a magyar csapatnak négy kvótája van, de az előbbiek értelmében mindegyikük indul másik versenyszámban is: Major Veronika 25 méteres sportpisztoly mellett 10 méteres légpisztolyban, Mészáros Eszter a 10 méteres légpuska mellett 50 méteres, három testhelyzetű puskában, Péni István az 50 méteres, három testhelyzetű puska mellett 10 méteres légpuskában, Sidi Péter pedig a 10 méteres légpuska mellett 50 méteres, három testhelyzetű puskában is. Ezen kívül, a sportlövészet történetében először három vegyes versenyszám is lesz, 10 méteres légpisztoly, 10 méteres légpuska és trap, a másodikban mi is tudunk indulni Mészáros Eszter és Péni István kettőse révén.

És milyen versenyszámban lehet még kvótánk, kinek van rá esélye?

A legesélyesebb erre Dénes Eszter, aki egyébként Mészáros Eszterrel együtt még juniorkorú versenyző. Az övé inkább a 2024-es párizsi olimpiai lehet, de nem lenne meglepetés, ha kijutna Tokióba is. Egyéniben már tavaly is az orra elől vitték el a kvótát, közel volt, de azóta sokat fejlődött, szeptember óta sorra döntik az országos csúcsokat Mészáros Eszterrel felváltva. Nem akarok terhet rakni rá, de jó esélye van a tokiói szereplésre.

Három hónappal eltolták az eszéki olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságot. Hogyan tartják addig formában a versenyzőket?

A formában tartás nem lehet, és nem is célunk, ugyanis a befektetett munka és a felgyülemlett energia miatt versenyezni kell, majd pihenni és újra felkészülni. Szerencsére a sportolók többsége, főleg a fiatalok lehetőségként tekintenek a csúszásra, egy esélyre, hogy három hónap múlva még jobbak legyenek. Nagyon pozitív a hozzáállásuk, nem kell őket győzködni semmiről.

Mint mondta, a versenyzők az olimpiai bizottságnak szerzik meg a kvótát. Hogy kerül az a nevükre?

Hivatalosan a Magyar Olimpiai Bizottság hirdeti ki az utazó csapatot júniusban, de a szövetségnek van egy válogatási rendszere, amelyet 2018-ban fogadott el az elnökség, ennek megfelelően haladunk. Ennek lényege, hogy az elosztásnál előnyben vannak azok a versenyzők, akik ténylegesen megszerezték az adott kvótát, amelyre csak világversenyen van lehetőség, így ezek a versenyzők már magas szinten bizonyítottak. Ezért hazai válogatót nem is rendezünk, hanem a világranglistát nézzük, ahol tizenöt hellyel kell ezeket a versenyzőket megelőzni ahhoz, hogy valakit helyettük jelöljünk ki az utazásra.

Az előbb említette Mészáros Eszter és Dénes Eszter versengését. Női puskában most erősebbek vagyunk?

Nem szeretek különbséget tenni szakágak között, de amellett, hogy az ő edzőik a legjobbak Magyarországon, az említett két fiatalban rendkívüli alázat van a sportág iránt, ugyanakkor nagyon nagy bátorság is, amit a versenyek döntőiben rendre bizonyítanak. De a többi versenyszámban sem állunk rosszul, férfi puskában például Péni István sokszor bizonyította, hogy nemzetközi klasszis, és ugyanígy Major Veronika női pisztolyban. Erős és sűrű a hazai légpuskás mezőny, egészséges versenyszellem alakult ki, amivel húzzák egymást előre. Pénivel más a helyzet, ő itthon egyeduralkodó a versenyszámaiban, de őt nem is kell ösztönözni, megteszi egyedül, amit kell.

A 23 éves Major Veronika az Ön versenyzője. Szövetségi kapitányként és edzőként mennyire nehéz kezelnie ezt a kettős szerepet?

Major Veronika is több számban is indulhat

Kapitányként és edzőként is természetes, hogy ez nem „kilenctől ötig” munka. Egész jól belerázódtunk az idők során, már nem okoz nehézséget. Veronikával egyébként is könnyű együtt dolgozni, mert tolerálja, ha nekem szövetségi kapitányként időnként más feladatokat kell ellátnom, és egy nemzetközi versenyen nem tudok mindig vele maradni. Sőt, nemcsak elfogadja, hanem látja az előnyeit, hogy a kettő erősíteni is tudja egymást. Veronika nemcsak azért sikeres, mert kivételes tehetség, hanem mert kivételes ember is.

Mostanában egyre több fiatal, sikeres magyar sportlövőről hallani. Ilyen jól áll az utánpótlás?

Igen, kiváló az utánpótlás, de ezek a gyerekek nem csak úgy feltűnnek, hanem gondosan kiválasztjuk és élsportolóvá neveljük őket. A létesítmények hiánya időnként nekünk is gondot jelent, de az utánpótlás sikere egy gondosan megtervezett program eredménye. Amikor a kormány jóvoltából elindult a kiemelt sportágak fejlesztése, nekünk a legfontosabb tennivalónk az volt, hogy az utánpótlás hóna alá nyúltunk, hogy felemeljük és biztosítsuk a felkészülését. Megkapták a legjobb edzőket, itthon a lehető legjobb körülményeket, a legjobb felszerelést, mert a sportlövészet alapvetően technikai sportág, plusz gondoskodtunk és gondoskodunk a nemzetközi versenyeztetésükről is. Erre korábban nem volt lehetőség. Így tudtak edződni és másfél, két év elteltével már érmekben mérhető eredmények jöttek. Úgy érzem, a lehetőségeinket kiválóan tudtuk felhasználni.

Ez a generációváltás most tendencia a sportágban?

Világszinten mindenképpen, ezt meg tudom erősíteni, szinte minden versenyszámban a fiatalok törnek előre. Ez annak is köszönhető, hogy a mostani lesz sorrendben a negyedik olimpia, amelyen a versenyszámokat másképp rendezik meg. Ezzel folyamatosan változik a sportág, az állandóság hiányához pedig a fiatalok gyorsabban alkalmazkodnak, mert mindig másképp kell rá készülniük. Itthon úgy látom, megvan a mezőnyben az egészséges egyensúly, vannak idősebbek, mint Sidi Péter, Hegyi Norbert vagy Csonka Zsófia, akik ma is magas szinten tudnak teljesíteni, és mellettük ott vannak a fiatalok. Az idő az utóbbiaknak dolgozik, igaz, sportlövészetben hosszabb egy-egy pályafutás.

Szövetségi kapitányként milyen szereplést vár a nyári olimpián?

A riói olimpia után, 2016 végén készítettem el a következő olimpiai felkészülési tervet, amelyben azt írtam, azon dolgozunk, hogy újra olimpiai érmet szerezzen a magyar sportlövészet. Most olyan helyzetben vagyunk, hogy ez reális terv. Sportolóink világ-, Európa-bajnoki és világkupa-érmeket szereztek, Major Veronika a világ legjobbja volt 2019-ben, Sidi Péter olimpiai döntős 2012-ben és 2016-ban. Ugyanakkor nem szabad elfejteni, hogy egy éve nem volt nemzetközi verseny, csak hazaiak, ami nem ugyanaz. Nem mérhettük össze erőnket a nemzetközi mezőnnyel, ami nagyon hiányzik. Ezért néhány hónappal a célverseny előtt még sosem voltam ilyen bizonytalan abban a kérdésben, hogy mit várhatok. De nem akarom kikerülni a kérdést, összességében azt mondom, ha a magyar csapat érmet szerez, nem lesz meglepetés, és ezt bármelyik versenyzőnk megteheti.

(Magyar Edzők Társasága / Vincze Szabolcs)