Gyulay Zsolt: Peking legyen ismét egy új kezdet ideje!

Gyulay Zsolt: Peking legyen ismét egy új kezdet ideje!
Kormány Sport

„Ebben a közegben élek közel 40 éve, mindenkit ismerek, különösen erős a kötődésem és az elkötelezettségem.”

Az olimpiai mozgalomhoz először 20 éves koromban, a 84-es Los Angeles-i olimpia kapcsán kerültem közel. Nagyon vártam, és nagyon nagy csalódás volt, hogy végül nem utazhattunk el. Hála Istennek több, bojkottal terhelt olimpia után 1988-ban, Szöulban újra teljes volt a játékokon résztvevő országok száma. Ekkor értettem meg, hogy mit jelent eljutni egy olimpiára, mi az olimpiai eszme, mi az olimpiai hangulat, mi egy olimpia jelentősége. Ez az érzés azóta is elkísér.

1988-as olimpiai bajnokként bekerültem a MOB tagjai közé. Ott voltam a történelmi jelentőségű 1989-es közgyűlésen, amelyen szabadon választott társadalmi szervezetként megalakult az önálló Magyar Olimpiai Bizottság, élén Schmitt Pál elnökkel és Aján Tamás főtitkárral. Sportolóként büszkeség volt részt venni a MOB munkájában, mindig is pozitív, nagy tekintélyű szervezetként tekintettem rá. Három olimpiát felölelő sportpályafutásom után sem szakadtam el az olimpiai mozgalomtól. 2009-ben a MOB egyik alelnökévé választottak, én voltam felelős az első ifjúsági olimpiáért. Borkai Zsolt vezetése alatt elnökségi tagként vettem részt a munkában. 2017-től nem vállaltam tovább ezt a feladatot a jogosítványait vesztett szervezet életében, de MOB-tagként nem távolodtam el teljesen.

Az elmúlt hónapokban kialakult, és decemberben bizalmatlanságig fokozódó helyzetben úgy éreztem, hogy segíthetek. Ezen időszak problémáit új lendülettel, sok beszélgetéssel kezelni lehet. Az érezhető bizalomvesztés miatt már a novemberi közgyűlést követően is foglalkoztatott a gondolat, hogy mit tennék én egy ilyen helyzetben, de számomra is váratlanul elég gyorsan kellett döntést hoznom arról, hogy ezt elnökként megpróbálom végrehajtani.

Jelenleg Párizsig gondolkodom, erre a bő két és fél esztendőre tervezek. Az eddig tapasztaltak nem okoztak meglepetést. Pekingben igyekeztem minél több partnerrel megismerkedni, belelátni a NOB, a szervezőbizottság és a MOB csapatiroda működésébe, illetve ellesni valamit abból, hogy a többi nemzeti olimpiai bizottság miként intézi a dolgait. Az elmúlt évtizedekben vállalati vezetőként sok tapasztalatot szereztem a hivatali működés, a cégmenedzsment és a partnerekkel való kapcsolattartás terén. De a MOB-ot nem lehet cégszerűen irányítani, ezért nyilván szükség lesz némi finomhangolásra a módszerekben, ugyanakkor én is szeretném a szervezet működését a magam képére formálni. A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség, vagy a Hungaroring Zrt. vezetőjének lenni szép és nagy feladat, de kevésbé érintett meg érzelmileg, mint ez a kihívás. Ebben a közegben élek közel 40 éve, mindenkit ismerek, különösen erős a kötődésem és az elkötelezettségem.

A MOB társadalmi szervezet. A hazai partnerekkel, a tagokkal napi szinten kell foglalkozni, állandó kapcsolatban kell lenni. Itt nincs konkurencia, közösen szeretnénk sikereket elérni. Óriási munka van abban, hogy mindenki elégedett legyen, úgy érezze, hogy odafigyelnek rá, hogy fontos. Nagyon nagy energiát kell fektetnem abba, hogy a MOB elnökségét, közgyűlését és az olimpiai sportágak közösségét egyben tartsam. Büszke vagyok arra, hogy a Hungaroring Zrt elnök-vezérigazgatója vagyok tizenkét éve, és ezzel én vagyok a legrégebben hivatalban lévő állami vállalati vezető. Ez nem azért van, mert Szöulban olimpiai bajnok lettem. Jól kellett teljesítenem ezen a poszton is. A MOB vezetése azonban még ennél is érzékenyebb terület. A magyar sport zászlóshajója, a kirakatban van, minden megnyilvánulásomat figyelem követi. Embert próbáló feladat.

Magyarországon fontosak a tradíciók. A Magyar Olimpiai Bizottságnak mindig is volt patinája, tekintélye, méltó módon őrizte és képviselte a sporthagyományainkat. De fontos az is, hogy megfeleljünk a 21. század kihívásainak, igényeinek. A kettő között szükséges megtalálni az egyensúlyt, hogy egyetlen tradicionális sportág se vesszen el a süllyesztőben, ugyanakkor a fiatalok is részeseivé váljanak ennek a nagy családnak. Szükségünk van példaképekre, oda kell figyelnünk a sportolókra, hogy azzá válhassanak. Alapvetően azokat a fiatalokat, gyerekeket lehet megnyerni az olimpizmusnak, akiket meg lehet nyerni a sportnak. Szükség van tehát jól működő klubéletre, modern létesítményekre, jó sportszakemberekre és az általuk megnyert sok gyerek elé lehet példaképeket állítani. A MOB azt a folyamatot tudja befejezni, ami a klubokban, iskolákban kezdődik el.

A Magyar Olimpiai Bizottságnak a hagyományok és az értékek őrzésén túl a sportszakma képviselete a feladata. Ez a MOB közgyűlése, az egyesületek, az olimpiai sportágak, az edzők, a sportolók közös munkája révén valósulhat meg. Ehhez az olimpiai sportágak szakmai felügyeletében szorosabban kell a MOB-nak közreműködnie.

A tradícióink és a MOB tekintélyének megőrzéseként álmodunk egy önálló székházról, ami egy modern, 21. századi, interaktív olimpiai múzeummal is kiegészülve alkalmas lenne arra, hogy az értékeink bemutatásáért és a fiatalok megnyeréséért korszerű módon tegyünk. A MOB 127 éves. Nagyon kevés olyan régóta létező szervezet van, amely töretlen céllal, generációkon átívelően teszi a dolgát, azaz irányt és példát mutathatunk másoknak a sportban és a sporton kívül egyaránt.

Sportolók vagyunk: célokat kell kitűznünk, győzni akarunk. Kitűzzük a 200+200 célt, azaz hogy Párizsban legyen 200 fős a magyar csapat és szerezzük meg a 200. olimpiai aranyérmünket 2030-ig. Egyik sem könnyű feladat. De tűzzük ki magunk elé! Ám ez nem csak a MOB-on múlik. Rajtunk, rajtam kérik számon az érmek számát, de az egész magyar sport közös erőfeszítése kell hozzá. A pekingi téli olimpia idején sajátos aspektus, hogy a 2008-as pekingi nyári olimpia idején a mélyponton voltunk. A három aranyérem jól tükrözte az egész magyar sport állapotát. Utána új korszak kezdődött. Kezdődjön most is új korszak! Ideje, hogy megtaláljuk a MOB új helyét a magyar sportban!

Gyulay Zsolt
a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke

Névjegy: Gyulay Zsolt
Született: 1964.09.12. Vác

Legjobb eredményei kajakozóként:
2x olimpiai bajnok
2x olimpiai ezüstérmes
6x világbajnok
4x világbajnoki ezüstérmes
4x világbajnoki bronzérmes
36x magyar bajnok

Díjai, elismerései:
Az év magyar kajakozója (1988, 1989, 1992)
A Magyar Népköztársaság csillagrendje (1988)
A Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje (1992)
MOB Olimpiai aranygyűrű (1995)
A Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagja

Gyulay Zsolt portréja ide kattintva olvasható.

Forrás, fotó: MOB/Szalmás Péter

Tags:  ,