Hárman is büntetőpontokkal távoznak Szocsiból

F1

2016. május 1. vasárnap, 17:42

Szerző: Balogh Tamás; Fotó: DPPI

A versenyirányítás nem fukarkodott a szankciókkal az F1-es Orosz Nagydíj leintését követően: a Sebastian Vettelt megtorpedózó Danyiil Kvjat mellett két másik pilóta is begyűjtött néhány büntetőpontot.

A szezon negyedik állomásának kétségkívül legizgalmasabb momentuma volt Sebastian Vettel és Danyiil Kvjat incidense: az orosz a 2-es kanyar féktávján találta el a német pilótát, defektet okozva a négyszeres világbajnoknak, majd a hosszú 3-as forduló során még egyszer belement hátulról a Ferrariba, amely ezt követően már a falban kötött ki. Vettel ezúttal jogosan volt dühös az oroszra, aki elnézést kért ellenfelétől, ám ez sem menthette meg attól, hogy már a futam során megbüntessék: a Red Bull pilótájára tíz másodperces stop and go büntetést rótt ki a versenybíróság.

Kvjat_Szocsi_baleset_DPPI

Ám ezzel még nem volt vége: a leintést követően három büntetőpontot is kiosztottak Kvjatnak. „A 26-os rajtszámú autó két, egymást követő kanyarban is nekiütközött az 5-ös számú autónak” – áll a versenyirányítás indoklásában. A fiatal versenyző ezzel már öt büntetőponttal rendelkezik.

Nem csak Kvjatot meszelték el azonban az Orosz Nagydíjat követően: Esteban Gutierrez ugyanebben a kanyarban ütközött neki Nico Hülkenbergnek, amely miatt a Force India versenyzője azonnal kiállni kényszerült. A mexikóit két büntetőponttal „jutalmazták” ezért a megmozdulásáért, ahogy Carlos Sainzt is, amiért leszorította a pályáról Jolyon Palmert a 3-as kanyarban. Ezzel a Haas és a Toro Rosso versenyzője is két-két egységnél tart a licencében. Ha valaki 12 hónap leforgása alatt begyűjt 12 büntetőpontot, automatikusan eltiltják egy versenyről.

Forrás: www.formula.hu – RSS