Hol az ász a pakliban?

Valkusz Máté, valamint Gálfi Dalma és Stollár Fanny a hazai teniszben kivételesen erősnek számító korosztály tagja volt, ám a trió 2017-től már hivatalosan is csak a felnőttek között szerepelhet. Gulyás Istvánt, az U16-os és az U18-as válogatott edzőjét arra kértük, mondja el, szerinte kik lehetnek azok, akik az elkövetkező években utódai lehetnek az utánpótlásmezőnyben világszínvonalú produkciót nyújtó hármasnak.

reb Párhuzamosan azzal, hogy Gálfi Dalma elbúcsúzott az Australian Open felnőttversenyének második selejtező körében, ideje búcsút inteni a remek, 1998-as születésű utánpótlás-korosztálynak. Bár Gálfi vagy Stollár Fanny 2016-ban is a profikarrierre összpontosított, 2017-ben már a szabályok szerint sem indulhatna egyikük sem a juniorok között. Valkusz Máté tavaly még fel-feltűnt korosztályos viadalokon, de az év végét kihagyta sérülés miatt, így friss sikerélmények nélkül léphet a felnőttek kőkemény világába.

Személyükben junior Grand Slam-győzteseket, korosztályos világelsőket ünnepelhettünk: Gálfi és Stollár együtt nyerte meg a 2015-ös wimbledoni juniorversenyt párosban, Gálfi a fiatalok US Openjén ért révbe egyesben, Valkusz pedig a GS-elődöntők mellett – akárcsak Gálfi a lányoknál – hosszú heteket töltött az U18-as világranglista élén.

piros_zsombor_huntennis01

Piros Zsombor mindegyik 2016-os junior Grand Slam-versenyen főtáblásként indulhat  •  Forrás: huntennis.hu

A korosztályváltásukkal nagy űrt hagynak maguk után.

„Kivételes képességű sportolókról beszélünk, nagyon rég volt – ha volt egyáltalán – a magyar teniszben ilyen erős generáció – kezdi az elemzést Gulyás István, aki az U16-as és az U18-as válogatott edzőjeként tökéletesen rálát az utánpótlásra. – Egészen nagyszerű, hogy Dalma például a százötvenedik hely környékén jár a felnőtt-világranglistán. Ilyen kvalitású versenyzők bárhol a világon magasra tennék a lécet, így nem az őt követők kritikája, ha azt mondom: a három fiatalhoz hasonlóan tehetséges, ígéretes versenyzőt egyelőre nem látok idehaza.”

A szakember szerint ugyanakkor akadnak remek képességű teniszezők az itthoni utánpótlásban. A fiúknál mindenképpen érdemes Piros Zsomborral (17) kezdeni a sort, aki folyamatosan fejlődik, és jelenleg 35. a korosztály világranglistáján. Helyezésének köszönhetően várhatóan nemcsak az Australian Openen, hanem az összes junior Grand Slam-versenyen főtáblás lehet 2017-ben.

A kortárs Marozsán Fábiánt jóval hátrébb találjuk az említett rangsorban, ő a 161., de néhány jól sikerült tornával az élmezőnybe kerülhet. Az U18-as listán már helyet követeltek maguknak a 2000-2001-es fiatalok is. Gulyás szerint érdemes lesz figyelni Khin Dánielre, Makk Péterre és Sallay Péterre – ők mindannyian a kiemelt válogatott keret tagjai. A még fiatalabbak közül messzire juthat Buzonics Dominik, Velcz Zsombor, Fajta Péter, Dobák Bálint, Hornung Iván és Dulganov Richárd (2002-es születésűek), míg a 2003-asok közül Kalocsai Péter hívhatja fel magára a figyelmet.

„Idehaza általában a lányok mezőnye sűrűbb és a fiúké gyengébb, most azonban megfordult a tendencia, és örvendetesen széles bázis alakult ki a srácoknál – folytatja Gulyás. – Minden nagy versenyzőre igaz, hogy erős hazai riválisokat adó környezetből jutott el a világelitbe. Kellenek a nívós ellenfelek a mindennapokban is, hogy egymást sarkallják a jobb teljesítményre. Jó esélyt látok arra, hogy a felsorolt fiúk közül többen junior Grand Slam-szereplésig jussanak.”

A kiemelkedő teljesítményre esélyes lányok névsora – az előzőekből következően – rövidebb. Az élre kívánkozik a 15 éves Nagy Adrienn, aki a lányok között a legjobb magyar a junior-világranglistán (159.). A szakember szerint az 1999-es Furák Csenge (205.), a 2001-es Zádori Réka (586.) és Gécsek Fanni (644.), a 2002-es Drahota-Szabó Dorka és Jánosi Luca, továbbá a 2003-as Tóth Amarissa érheti el az élmezőnyt.

A mostani generáció tagjai szerencsésebbek, mint a korábbiak voltak, hiszen már az első lépésektől kezdve nagyobb mértékben tudja támogatni őket a szövetség, köszönhetően a kiemelt sportágfejlesztési forrásnak. A Gálfi, Stollár, Valkusz hármas és kortársai utolsó utánpótláséveikben jutottak jelentősebb (akkor viszont több milliós) segítséghez. Az sem hátrány, hogy mind rangosabb felnőtt-tornákat rendeznek idehaza, így a fiataloknak is könnyebb megmutatniuk magukat.

„Nem junior-ranglistavezetőket akarunk nevelni, igaz, el kell érni bizonyos eredményeket ahhoz, hogy a szövetség és a támogatók látókörébe kerüljön a fiatal – összegez Gulyás. – Az a cél, hogy minél több felnőtt top-százas versenyzőnk legyen, és amikor össze kell állítani a Davis- vagy a Fed-kupa csapatot, legyen kiből válogatni. A mostani tizenhárom-tizenhét éves fiatalok közül többek a juniorok elitjébe érhetnek, annál távolabbi jövőre vonatkozó jóslatot azonban nem lehet és nem is szabad megfogalmazni. Rengeteg tényező lehet befolyással a pályafutásukra, és bármi közbejöhet még a felnőtté válásukig.”

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS