Horvath, amerikai kapuban

Hamarosan új kapus után nézhet az Egyesült Államok felnőttválogatottja, mivel Brad Guzan és a magyar származású Tim Howard sem élete formáját nyújtja mostanság. A 21 éves, szintén magyar felmenőkkel bíró Ethan Horvath lehet a megoldás, aki jelenleg a norvég Moldéban véd, de már nemzetközi szinten is megcsillantotta tudását.

Majer Dániel Újabb magyarral bővülhet a nemzetközi topfutball élvonala, amennyiben a magyar származású, amerikai Ethan Horvath beteljesíti a szakemberek jóslatát. A norvég Molde 21 éves kapusa már bemutatkozott az Egyesült Államok felnőttválogatottjában, amely a világbajnokságra készül.

A válogatottban Forrás: USA Today

A válogatottban  •  Forrás: USA Today

Horvath 1995. június 9-én, a coloradói Highlands Ranch-en látta meg a napvilágot, és egészen 2013-ig a helyi Real Coloradóban futballozott. Ott szemelte ki a norvég Molde, a tartalékcsapatába, majd miután ott meggyőző teljesítményt nyújtott, a 2013/14-es szezonban, 18 évesen az első csapatban is bemutatkozhatott kupamérkőzésen. Abban az idényben még egy alkalommal jutott szóhoz, a következőben viszont rámosolygott a szerencse: az első számú kapus, Orjan Nyland megsérült, így bajnokin is debütálhatott. Az idény végéig tizenkilenc mérkőzésen védett, nyolcszor kapott gól nélkül hagyta el a gyepet.

A novemberben véget ért 2015/16-os szezon kezdete előtt Nylandot megvette a Bundesligában szereplő Ingolstadt, Horvath előtt tehát megnyílt az út a végleges első számú státus felé. A bajnokság mellett az Európa Ligában is megmutathatta magát. A legemlékezetesebb produkcióját a tavalyi kiírásban, az Ajax elleni idegenbeli csoportmérkőzésen mutatta be, amelyen bravúros védéseinek köszönhetően a Molde 1-1-es döntetlent ért el, és csoportja első helyén végzett. Az idei küzdelmekre a csapata, mint hatodik helyezett, nem kvalifikált, a márciusban újrainduló norvég bajnokságban azonban a fiatal hálóőrnek így is lesz lehetősége felhívni magára a nagycsapatok figyelmét, esetleges nyári átigazolás reményében.

Az Egyesült Államok válogatottjában októberben, a Kuba elleni barátságos mérkőzésen debütált és remek benyomást tett, korához képest magabiztosan védett a nem túl meggyőző védősor mögött. Ami pedig mindenképpen neki dolgozik, hogy a rangsorban előtte álló Brad Guzan a Premier League-ben szereplő Middlesbroughban nem jut lehetőséghez Victor Valdes mögött, az első számú kapus Tim Howard pedig 37 évesen már csak levezet a Colorado Rapidsben, válogatott napjai minden bizonnyal meg vannak számlálva. A 2018-as oroszországi világbajnokságra akár már Horvath nevével kezdődhet az amerikai összeállítás, már ha az újonnan kinevezett, a fiatalsággal szemben inkább a rutint preferáló Bruce Arena szövetségi kapitány is úgy akarja.

Játékosmegfigyelők jelentése szerint igazi vezére a védelemnek, remekül kommunikál a társakkal, a kívánságait gyorsan és hatékonyan tudja átadni a hátsó négyesnek. Stílusa sallangmentes, nem szokott a söprögető szerepében feltűnni, mint Manuel Neuer, és a mindenáron való passzolást sem erőlteti, mint mondjuk Marc-Andre ter Stegen. De ha kell, pillanat alatt kifut a kapujából, noha az kockázatot is rejt magában: a kubaiak elleni bemutatkozó meccsén majdnem túljártak az eszén, miután meggondolatlanul jött ki, és az ellenfél szélsője kishíján átemelte. Hasznára válhat 195 centis magassága, amelynek köszönhetően nagy előnyben van szögleteknél és beívelések során. Legkiemelkedőbb képességének ugyanakkor a reflexeit tartják, amelyeket először a már emlegetett, Ajax elleni találkozón mutatott meg, két elképesztő védés formájában.

A nyári átigazolási időszakban nem árt rajta tartani a szemünket, nem túl valószínű ugyanis, hogy még egy évet a Moldéban tölt az amerikaiak rövid időn belül második magyar származású kapusa.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS