Huszti Szabolcs és az ő sétálgató milliomosai

Olvasom a sportal.hu-nak nyilatkozó fehérvári edző, Huszti Szabolcs panaszait, aki szerint csapata akár 4-.5 gólt is bekaphatott volna az Újpest ellen 1-0-ra elvesztett meccsnek már az első 45 perce során.  Huszti ott tart, hogy legalább a futni képes és hajlandó focistákat kell keresgélnie.

Huszti Szabolcs (fotó: facebook / MOL Fehérvár FC)

Biztos vagyok benne, a sokadik fehérvári szakvezető igazat mond. DE nem megy tovább annál, hogy Fialát megdicséri, az ugyancsak válogatott Negot pedig elmarasztalja. Márpedig érdemi változások csak akkor várhatók, ha az ígérgetések és fenyegetések után (helyett?) érdemi rendcsinálás következne.

Erről persze nekem más a véleményem, mint másoknak. Ezek a dörgedelmek ugyanis elsősorban abban nyilvánulnak meg, hogy elzavarnak néhány élősködőt és hoznak helyettük lődörögni, sétálgatni ugyancsak képes másokat. A bajok gyökerét pedig meghagyják.

Napnál nyilvánvalóbb ugyanis, hogy ezek a focisták túl vannak fizetve. És kapják a súlyos milliókat úgy, hogy a pénz nincs konkrét elvárásokhoz kötve. Egészen más lenne a helyzet, ha bármely élvonalbeli klub jó példával akarna előállni és azt mondaná a „kuncsaftoknak”: uraim, nálunk lehet nagyon kis pénzt is, meg nagyon nagyot is keresni. Lenne egy szerény alapfizetés, például a magyarországi minimálbér. A különböző szempontok alapján pedig lehetne 1-2-3 vagy több milliót is keresni. Akkor, ha közönségvonzó futballt játszanának, gólokkal és egyre jobb színvonalú játékkal, növekvő nézőszámmal, ahol a küzdőképességet is csak egyértelmű dicsérettel illethetnék.

Ettől mi ma olyan messze vagyunk, mint Makó Jeruzsálemtől! Évi szinten érdemes lenne megszámolni, hány játékos keres százmilliós nagyságrendű összeget!? És hol van ezeknek a horribilis összegeknek az ellentételezése?  Persze az MLSZ és a „profi” klubok ezen a éren rendkívül zárkózottak. A személyiségi jogokra és egyebekre hivatkozva titkosítják a játékosok messze meg nem szolgált fizetéseit. Így csak a „szivárogtatásokra” lehet támaszkodni. Elterjedt például, hogy a Puskás Akadémia iráni játékosa 24, mások szerint 27 milliót keres havonta. Hogy ez a pénzt mennyire reális, azt az eredmények döntik el. Alighanem ez esetben (és ez más, hasonló, 10-20 millióról keringő hírek gazdáira is érvényes) csak alap nélküli előlegekről lehet beszélni.

Hogy kiknek és miért fontos ez az éves szinten sok-sok milliárd elszórása, ennek eldöntése, megindoklása nem az én feladatom. Én csak azt tudom, hogy ez így nem jól van. Szomorú, hogy ezen kirívó folyamat ellen senki nem akar szólni, hát még tenni…

Huszti Szabolcs pedig mondhatja a magáét. Ha nem tud ÉRDEMI változást eszközölni, akkor őt is le fogják darálni a sétálgató játékosai.

(jochapress / Jocha Károly)  

Post Views: 1