Ide nekünk Amerikát!

Bár az amerikai U18-as jégkorong-válogatott dominanciája várható a magyar U20-as csapat elleni felkészülési mérkőzésen, mégis érdemes csütörtökön ellátogatni a Tüskecsarnokba, és szurkolni a fiúknak.

Pusztai Viola Bár ma kicsit felhősebb az idő Budapest felett, csütörtökön ismét derűs napsütés, harminc feletti hőmérséklet várható, így ha délután négy óra tájban már nem bírná a tikkasztó hőséget, térjen be a Tüskecsarnokba. Amellett, hogy a kellemes hűvösben eltölthet mintegy másfél órát, pikáns mérkőzésnek is a szemtanúja lehet. Az U20-as jégkorong-válogatott ugyanis megmérkőzik az Egyesült Államok U18-as csapatával.

A szezon első összetartására a szakmai stáb a klubok javaslatai alapján csaknem száz főt hívott meg. A keret létszáma már az első nap után a felére csökkent, majd a második napon Rich Chernomaz szövetségi kapitány távollétében Kiss Dávid és Svasznek Bence válogatott edző kijelölte azt a 22 játékost, aki csütörtökön jégre lép a 16 órakor kezdődő mérkőzésen.

"Kőkemények leszünk" - ígérik a fiúk Fotó: Szombathelyi Beáta

“Kőkemények leszünk” – ígérik a fiúk  •  Fotó: Szombathelyi Beáta

– A fiúk a két nap alatt csapatokra osztva négyszer játszottak egymással, és a teljesítmény alapján választottuk ki azokat, akikre számítunk az amerikaiak ellen – magyarázza Svasznek. – Elsősorban azt figyeltük, hogy a korcsolyatudásuk, a képességeik, azon belül is az ütőkezelésük megfelel-e a nemzetközi színvonalnak. Emellett a küzdőszellemet, a test a test elleni játékot, a lövések blokkolását néztük, szóval rengeteg összetevőt vettünk sorba, mielőtt meghoztuk a végső döntést.

A fiúk még nagyon idény eleji formát mutattak, de ez természetes is, hiszen a nyári szünet után most léptek először jégre. Még ha a kedd délutáni edzésen a megszokott iramhoz képest lassabban is korcsolyáztak, olykor olyan tetszetős gólokat lőttek, hogy az ember elismerően konstatálhatta a lelátón. Hogy a srácokat a plexi mögül figyelő amerikaiak is ezt gondolták-e? Reméljük.

– Nagyon furcsa volt mindenkinek újra jégen lenni, de remekül éreztük magunkat – mondja az edzés után a Tüskecsarnok labirintusának folyosóján a csapat hátvédje, Tóth Gergely. – Még bele kell jönnünk, de szerintem az iram és a tempó is jó volt. Az amerikaiakat nem láttuk még játszani, nem ismerjük őket, de abban biztosak vagyunk, hogy kőkeményen odatesszük magunkat ellenük.

Svasznek is úgy véli, a világ élvonalába tartozó amerikaiak – a magyar csapat két divízióval lejjebb, az I/B csoportban szerepel – dominálnak a mérkőzésen, uralják a játékot, így hiába a korosztálynyi különbség, a magyar juniorok jelentős kihívás előtt állnak.

– Nagyszerű lehetőség, hogy megmérkőzhetünk az amerikaiakkal, hiszen képet kapunk arról, hol tartunk a nemzetközi jégkorongban. Az is fontos szempont, és a magyar hoki fejlődését mutatja, hogy az Egyesült Államok csapata eljön Magyarországra, játszik velünk. Ez korábban elképzelhetetlen volt, azt sem tudták, hogy hazánkban is űzik a sportágat. De a sok éve tartó, megfelelő utánpótlás-programnak és a felnőttválogatott eredményes szereplésének köszönhetően most már rajta vagyunk a hokitérképen.

A mérkőzés tehát csütörtökön 16 órakor kezdődik a Tüskecsarnokban, a belépés ingyenes.

A MAGYAR U20-AS VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok (3): Szeles Martin (Fehérvár AV19), Garbacz Máté (UTE), Kiss Bence (DVTK Jegesmedvék)
Hátvédek (8): Szabó Bence (Fehérvár AV19), Fejes Nándor, Sarcia Antonino, Tóth Gergely (MAC Budapest), Bukor Rajmund (Vasas SC), Kiss Roland (Casper Coyotes, WSHL), Garát Zsombor  (Austin Bruins, NAHL), Stipsicz Bence (Cedar Rapids RoughRiders, USHL)
Csatárok (12): Sági Martin (DVTK Jegesmedvék), Csíki Attila, Székely-Mádai Gergő (Vasas SC), Kiss Patrik, Nagy Ákos, Péter Andor, Vizi Dániel (Fehérvár AV19), Kreisz Brúnó, Majoross Barnabás, Szigeti Ákos (MAC Budapest), Molnár Dávid (Debreceni HK), Szabad Kevin (Vienna Capitals, Ausztria)
Szakmai stáb
Edzők: Svasznek Bence, Kiss Dávid
Fizioterapeuta: Berkes Brigitta, Sarkadi Csaba
Csapatvezető: Nagy Attila
Felszerelés menedzser: Tornyi Gábor

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS