„Így nem mehet tovább!”

Keserű szájízzel és mindössze egy (bronz)éremmel tért haza az oroszországi Eb-ről a magyar ifjúsági ökölvívó-válogatott. A tíz bokszoló az elért eredményeknél jóval többre számított. Az okokra kerestük a választ Füzesy Zoltánnal, az ifik kapitányával.

Majer Dániel A vártnál gyengébben teljesített az ifjúsági Európa-bajnokságon részt vevő magyar válogatott Anapában. Füzesy Zoltán kapitány az elutazás előtt érmeket várt, de végül csak egy valósult meg, Virbán Gábor révén. Ami ennél lényegesen többet mond, hogy a tíz magyarból mindössze hárman jutottak túl az első mérkőzésükön. Kontrecz Márk nála jobb belorusz versenyzőtől szenvedett vereséget, Tallósi Péter és Németh István kifogásaolható pontozás áldozata lett.

Füzesy Zoltán Forrás: monokli.com

Füzesy Zoltán  •  Forrás: monokli.com

„Így nem mehet tovább! – nyilatkozta Füzesy Zoltán, a csapat szövetségi edzője, jól kivehető csalódottsággal a hangjában. – Egyre több olyan ország van, amelynek az ökölvívóit régebben nem vettük komolyan. Mikor mondjuk finn ellenfelet sorsoltak valamelyik versenyzőnknek, már dörzsöltük a tenyerünket. Ez ma már nem így van, például az írekkel is orosz edző dolgozik, aki megtanítja azokat a technikákat, taktikákat, amelyek miatt már nagyon is figyelni kell rájuk.”

Füzesy nem csak a felkészülésben keresendő szakmai hiányosságokat említette. Mint mondta, le kell ülniük a válogatottal és a környékén dolgozó szakembereknek, és átbeszélni egy-két dolgot, mert a csapat felkészülése nem az általa elképzeltek szerint zajlott. „Világversenyek előtt minimum négy-öt hetes edzőtáborra van szükség, ahol tudunk mérkőzéseket elemezni, kicsit szellemileg is hatni a fúkra, hogy ráérezzenek az ökölvívás sokrétűségére, megértsék, hogy legalább ugyanolyan fontos a mentális felkészültség, mint a nagy ütés. Ez a sport olyan, mint a sakk, de itt el kell érni, hogy mindig én lépjek. Ennek ellenére a Madárfészek Akadémia bokszolóit nem engedte el a klub, csak később tudtak csatlakozni az iskolai elfoglaltságaik miatt. Az ő felkészülésükre így nem is volt rálátásom. Más is hiányzott, volt, aki egy hetet, Vincze István két hetet hagyott ki vizsgái miatt. Így nincs értelme edzőtábort tartani, akkor mindenki készüljön a saját műhelyében. Nyilván kényszerhelyzetben vagyunk, ezek a srácok 17-18 évesek, többen most érettségiznek. Tavaly például a ma már felnőttek között bokszoló Kovács Richárdért Nyíregyházáig kellett autóznom, beszélni az iskolájának az igazgatójával, aki így is csak az edzőtábor felére engedte el.”

Amennyiben mindez nem lenne elég – mint azt oly sok pontozásos sportágban tapasztalni lehet – a magyar sportdiplomácia most sem vizsgázott jelesre. „Sok 2–1-es vereségünk volt, azok közül pedig nem egyszer – kicsit jobb pontozással – nyerhettünk volna, amint azt Tallósi Péter és Németh István mérkőzése is mutatja” – mondta a kapitány, érezhetően megválogatva szavait.

Szerinte Virbán Gábor bronzérme is lehetett volna fényesebb. „Mondhatjuk, hogy Virbán volt az elsüllyedni látszó hajó megmentője. Skót ellenfelét az elődöntőben magabiztosan verte, az olaszon azonban már nem jutott túl. Ha feltesszük a kérdést, miben volt jobb az olasz, a válaszom az, hogy semmiben, pontozással mégis simán nyert.”

IFJÚSÁGI EURÓPA-BAJNOKSÁG, ANAPA (OROSZORSZÁG)
A  bajnokok névsora és a magyarok helyezése
49 kg: Nicola Cordella (Olaszország), …3. Virbán Gábor
52 kg: Nyikita Piszkunov (Oroszország), …5. Szaka István
56 kg: Vlagyimir Sztrigin (Oroszország). Serbán Henrik az első körben kiesett
60 kg: Beszlan Kamzsajev (Oroszország). Német István a második körben kiesett
64 kg: Iszkehan Madiev (Grúzia). Kontrecz Márk Krisztián az első körben kiesett
69 kg: Vartkezik Andreaszijan (Oroszország). Kozák László a második körben kiesett
75 kg: Makszim Jemeljanov (Oroszország). Oláh Ádám az első körben kiesett
81 kg: Szergej Murasov (Oroszország). Tallósi Péter a nyolcaddöntőben kiesett
91 kg: Vlagyimir Uzunyan (Oroszország). Komor Norbert az első körben kiesett
+91 kg: Vlagyiszlav Muravin (Oroszország). Vincze István az első körben kiesett

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS