Ilyenek ezek az amik

Gyorsabban gondolkodnak a jégen az amerikaiak, ezt a konklúziót vonták le az U20-as jégkorong-válogatott tagjai az Egyesült Államok U18-as csapatával játszott felkészülési mérkőzés után. Az összecsapásra sokan kíváncsiak voltak a Tüskecsarnokban.

Pusztai Viola Érdekes látványt nyújtott csütörtök délután a Tüskecsarnok lelátója. Rövidnadrágos emberek ücsörögtek mindenfelé, a bátrabbak pólóban, a fázósabbak pulóverben. Nem a meleg elöl menekültek a csarnok hűsítő jege mellé, hanem az U20-as jégkorong-válogatott felkészülési mérkőzésére voltak kíváncsiak, amelyet a fiúk az amerikai U18-as válogatottal játszottak.

A világ és a korosztály legjobbjai közé tartozó Egyesült Államok együttese a pozsonyi Hlinka Memorial Cup-ra tartva „ugrott be” Budapestre, hogy megmérkőzzön a magyar fiatalokkal. Utóbbiak közül többeket is meglepett, hogy mennyien szurkoltak nekik a meccsen, nem baj, szokniuk kell a decemberi, budapesti U20-as divízió I/B csoportos világbajnokság előtt a tömeget.

Sokan voltak kíváncsiak a Tüskecsarnokban a magyar-amerikai párharcra Forrás: icehockey.hu

Sokan voltak kíváncsiak a Tüskecsarnokban a magyar-amerikai párharcra  •  Forrás: icehockey.hu

Persze, a nézők az amerikaiak játékát is feszült figyelemmel követték, nem mindennap van magyar hokicsapatnak ilyen előkelő vendége. A mérkőzés elején talán még a játékosok is ennek  a hatása alatt voltak, gyorsan jött is az ellenfél vezető gólja, onnan azonban kiegyenlített játék zajlott a jégen. Még akkor is, amikor Szabad Krisztián Kevin – akinek a meccs végére szinte elment a hangja, annyira buzdította a többieket – a büntetőpadot melegítette. A magyar szíveket meg az, ahogy a fiúk emberhátrányban útjukat állták az amerikaiak lövéseinek, Kreisz Brúnó tetszetős cseléről nem is beszélve. Járt érte a taps.

A második harmad elején még nagyobb örömet szereztek a srácok: nem hiába támadták folyamatosan az amerikaiak kapuját. Tóth Gergely lövése után a palánkról visszapattanó korong Kiss Patrik elé került, aki meglátta a kapu jobb oldalán tátongó rést, amelyen keresztül nagy erővel a hálóba juttatta a pakkot.

A magyar csapat azután is remekül tartotta magát, a védekező harmadban több korongot is szereztek a fiúk, amely után rendre valaki meglódult az ellenfél kapuja felé, Kiss Patrik akár duplázhatott volna, de Stipsicz Bence előtt is akadt helyzet. Gólt azonban az amerikaiak lőttek, testi erejüket is használva alakítottak ki helyzetet, és éltek az adódó lehetőséggel.

A tengerentúliak az utolsó harmad elején mindjárt kétgólosra növelték az előnyüket, s bár a hajrában többször is a kiállítás sorsára jutottak, azzal a magyarok nem tudtak élni, sőt, éppen emberhátrányban kapták a negyedik gólt. Ezután mindent megtettek a szépítésért, Sági Martin, Nagy Ákos és Garát Zsombor lövése is veszélyeztette a kaput, de a korong egyszer sem jutott át a gólvonalon, miközben Garbacz Máténak a másik oldalon nagyot kellett védenie. A vége 4-1 lett.

A fiúk a mérkőzés után egybehangzóan arról beszéltek, hogy az amerikaiak elsősorban fejben erősebbek. Sokkal gyorsabban reagáltak az adott szituációban, taktikailag éretten játszottak és mindig tudták, ki merre van, miközben a magyarok a szezon első mérkőzésén helyenként még keresték egymást.

„Sokunk életében ez volt az első alkalom, hogy az amerikaiak ellen játszottunk – mondta a mérkőzés után Garát Zsombor, miközben már Stipsicz Bencével játszott „vérre menő” asztaliteniszmeccset a Tüskecsarnok Metodikai Központjában. – Hiába voltak fiatalabbak nálunk, a világelitbe tartoznak. Nagyon jól játszottak, összeszedettek voltak, mi pedig négy napja mentünk először jégre, így nagy kihívást jelentett a mérkőzés. Nem játszottunk a lehető legjobban, de küzdöttünk, minden megtettünk, ami tőlünk tellett.”

A pikáns mérkőzésről hamarosan videóriporttal jelentkezünk honlapunkon.

Felkészülési mérkőzés, Tüskecsarnok
Magyarország U20–Egyesült Államok U18 1-4 (0-1, 1-1, 0-2)

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS