Josh Kerr legyőzte Jakob Ingebrigtsent, két világbajnoka van a női rúdugrásnak

A nap legnagyobb meglepetését a férfi 1500 méter szolgáltatta szerdán a budapesti atlétikai világbajnokságon, melyen a norvég Jakob Ingebrigtsen a tavalyi évhez hasonlóan ismét lemaradt az aranyéremről.

Josh Kerr
Jakon Ingebrigtsen és Josh Kerr. Fotó: David Ramos/Getty Images

A verseny favoritja egyértelműen Ingebrigtsen volt ugyanúgy, ahogy tavaly Eugene-ben is, ahol a hajrában a brit Jake Wightman legyőzte

Budapestre viszont utóbbi nem tudott eljönni, mivel hosszú hónapok óta sérülésekkel küzd. A mezőnyben azonban volt a briteknek klasszisa az olimpiai bronzérmes Josh Kerr személyében, aki átvette Wightman helyét.

A futam elején Jakob Ingebrigtsen gyorsan az élre állt, a többiek pedig hagyták, hogy vezessen. A 22 éves norvég nagy tempóban futott, ám a mezőny egyben maradt és gyorsan egyértelművé vált, hogy a hajrá fog dönteni a világbajnoki cím sorsáról.

Az utolsó körre fordulva Ingebrigtsen növelni tudta a tempót, a boly megnyúlt, de az utolsó kanyarban Kerr fel tudott futni a norvégra, a célegyenesben mellé lépett és mellette futott, az utolsó 20 méteren pedig sikerült elé kerülnie, a láthatóan besavasodott riválisa pedig már nem tudott újítani. A bronzérmet a szintén norvég Narve Gilje Nordas szerezte meg fantasztikus hajrával.

Karsten Warholm
A későbbi győztes norvég Karsten Warholm (b3), a későbbi második helyezett Brit Virgin-szigeteki Kyron McMaster (b2) és a későbbi harmadik helyezett amerikai Rai Benjamin (j) a férfi 400 méteres gátfutás döntőjében a budapesti atlétikai világbajnokságon. Balról a brazil Alison dos Santos. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A norvégok egyik legnagyobb favoritjának nem sikerült, de félórával később a másik nagy sztárjuknak, a férfi 400 gáton világcsúcstrató Karsten Warholmnak összejött a diadal.

A fináléban Warholm és az amerikai Rai Benjamin csatájára lehetett számítani és a futam egészen 300 méterig igazolta a papírformát, a célegyenesre fordulva viszont a norvég ellépett fáradó riválisától és 46.89 másodperces idővel győzött. Az erejével teljesen elkészült Benjamint pedig a Brit Virgin-szigetekről érkezett Kyron McMaster is megelőzte. 

A női 400 méteren papírforma-eredmény született

A világranglista-vezető amerikai Sydney McLaughlin-Levrone visszalépése után ugyanis a dominikai Marileidy Paulino toronymagas esélyessé vált és ő nagyszerű futással, 48.76 másodperces parádés országos csúccsal diadalmaskodott. A második helyen a lengyel Natalia Kaczmarek, a harmadikon pedig a barbadosi Sada Williams ért célba.

A nap legszorosabb döntőjét a női rúdugrók szolgáltatták és csatájukból ketten kerültek ki győztesen

A magas színvonalú versenyben a háromszoros vb-ezüstérmes amerikai Sandy Morris korán, már 4,75 méteren búcsúzott, de a mezőnyből még a 4,80 méteres magasságot is négyen teljesítették, majd a 4,85 az ausztrál Nina Kennedynek és az amerikai Katie Moonak sikerült, méghozzá elsőre.

Újabb ötcentis emelés után két-két rossz kísérlet következett, aztán előbb az ausztrál, majd az amerikai ugró is átlendült a léc felett. A 4,95 aztán már egyiküknek sem jött össze, majd – miután ugyanannyi rontásuk volt a versenyen – megegyeztek egymással, hogy nem folytatják, és mindketten aranyérmesek lesznek.

női rúdugrás
A két győztes, az ausztrál Nina Kennedy (k) és az amerikai Katie Moon (kj), balról a harmadik helyezett finn Wilma Murto a női rúdugrás döntője után a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Női 400 m, világbajnok:
    
   Marileidy Paulino (Dominikai Köztársaság) 48.76 mp
2. Natalia Kaczmarek (Lengyelország) 49.57 
3. Sada Williams (Barbados) 49.60

Női rúdugrás, világbajnok:
    
   Nina Kennedy (Ausztrália) és Katie Moon (Egyesült Államok) 4,90 m
3. Wilma Murto (Finnország) 4,80

Férfi 400 m gát világbajnok:
    
   Karsten Warholm (Norvégia) 46.89 mp
2. Kyron McMaster (Brit Virgin-szigetek) 47.34
3. Rai Benjamin (Egyesült Államok) 47.56
    Bánóczy Árpád az előfutamban kiesett.

Férfi 1500 m világbajnok:
    
   Josh Kerr (Nagy-Britannia) 3:29.38 p
2. Jakob Ingebrigtsen (Norvégia) 3:29.65 
3. Narve Gilje Nordas (Norvégia) 3:29.68 

(MTI)

Kéri Bianka elődöntős 800-on

Három tokiói olimpiai bajnok nyert a Nemzeti Atlétikai Stadionban

Post Views: 1

JochaPress