Juhász-hetes

Küzdött, küszködött a férfi-kézilabdaválogatott, így 27-25-re kikapott Fehéroroszországtól a franciaországi világbajnokság roueni mérkőzésén. A társaság a negyedik helyen zárt a hatosban, és a nyolcaddöntős csatát az olimpiai bajnok Dánia ellen vívja vasárnap. Juhász Ádám (20) hét gól lőtt.

reb Az életéért, egészen pontosan a 16 közé jutásért küzdő Fehérország ellen zárta a csoportkört a férfi-kézilabdaválogatott a franciaországi felnőtt-világbajnokságon.

juhasz_adam03_vb2017_ka

Juhász Ádám az egyik legjobb magyar volt  •  Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

Lassan nem is érdemes külön említeni, annyira megszokott, hogy a keret két 20 év alatti játékosa, Juhász Ádám és Ligetvári Patrik is pályára került. A Tatabányában irányító Juhásznak újfent a balszél jutott, s kétségtelen, amit lehet, azt kihozza a ráosztott szerepkörből. Jól él együtt a játékkal, labdákat szerez, mint a 9. percben. Abból a helyzetből végül nem lett semmi, mert túl jól zárkózott vissza a rivális, ám közvetlenül után Lékai Máté passzát értékesítette. Két perccel később megint labdát lopott, és játszi könnyedséggel lőtte be a ziccert. Előbb a 10-10, majd 11-11-nél egyenlített ő, két perccel a félidő vége előtt viszont bravúrral védett a fehérorosz kapus, ráadásul Puhovszki gyorsan büntetett az ellenoldalon.

Ligetvárinak ismét a jóval kevésbé látványos, ám annál fontosabb szerep jutott, hogy hármas védőként, jellemzően Schuch Timuzsin oldalán birkózzon a méretes fehérorosz legényekkel. A 12 percben Karaleket forgatta meg, így két percre a kispadra kényszerült, majd másodperceken belül – az Eb-n először – Juhászt is kiállították. A játékrész a rivális 15-13-as vezetésével zárult.

A fordulás után egy-két góllal vezetett az ellenfél. A 38. percben Juhász kapott remek labdát Harsányitól, s a kissé elmélázó fehérorosz védelem mellett megszerezte az ötödik gólját, majd s két perccel később ismét eredményes volt. Negyedórával a vége előtt Császár Gábor hetesből (egészen pontosan, a védés után kipattanó labdával) egyenlített (21-21).

A hajrában Juhász kínai figurából próbálkozhatott, de nem ment mennybe. Később Ligetvári Patrik is eljutott támadásig, s betörésből szerzett góllal hálálta meg a ritka lehetőséget. Másodpercekkel a lefújás előtt Juhász állt a hétmétereshez, s be is lőtte – az volt az összecsapás utolsó momentuma, a fehéroroszok 27-25-re győztek. Juhász majdnem 55, Ligetvári nagyjából 33 percet töltött a pályán – ismét nagyszerű lehetőségük nyílt a tapasztalatszerzésre (a tatabányai irányító ráadásul Császár Gáborral karöltve a csapat legeredményesebbje lett hét-hét találattal).

A vereség következtében a válogatott a csoport negyedik helyén zárt, így a nyolcaddöntőben vasárnap este hattól az olimpiai bajnok Dániával mérkőzik meg a továbbjutásért (a helyszín Albertville).

FÉRFI-VILÁGBAJNOKSÁG, C CSOPORT, 3. FORDULÓ, ROUEN (FRANCIAORSZÁG)
Fehéroroszország–Magyarország 27-25 (15-13)
Játékvezetők: Nacsevszki, Nikolov (macedónok)
Fehéroroszország: Szaldacsenko – D. Rutenka 3, Silovics 2, Puhovszki 6, Karalek 3, Kules 3, Jurinok 4. Csere: Sumak, Citu, Podsivalov, Gajducsenko, Bruka 6, Sinkel, Baranov. Szövetségi kapitány: Juri Sevcov
Magyarország: Mikler – Császár 7, Zubai, Schuch, Ligetvári 1, Dzsamali 1, Juhász Á. 7. Csere: Fazekas (kapus), Harsányi 1, Bánhidi 2, Balogh Zs. 2, Lékai 1, Gulyás, Ancsin 1, Bodó 2. Szövetségi kapitány: Xavier Sabaté
Kiállítások: 4, ill. 14 perc
Hétméteresek: 9/10, ill. 3/5

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS