Julio C. Maglione: Magyarország sokat nyerhet

A Telekom Sporthír Szolgálatnak nyilatkozó uruguayi sportdiplomata – országa olimpiai bizottságának első embere – úgy gondolja, hogy a budapesti és balatonfüredi versenyek kiemelkedően színvonalas lebonyolítása több mint meggyőző lehet az „ötkarikás” döntéshozó szervezet tagjainak a számára, akik már most tudhatják, hogy a magyarok a szervezés és a lebonyolítás igazi mesterei. A mérce azonban idén magasra került, és ezzel minden jövőbeli házigazdának számolnia kell.

A nyári olimpiai játékok megrendezésére pályázó Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, hogy a 2017-es világbajnokság sikeres megrendezésével akár nyerőlapot is tehet le a Nemzetközi Olimpiai Bizottság asztalára.
orbi

Kazany városa, a Tatár Köztársaság és Oroszország példás együttműködésének köszönhetően minden idők legjobb vizes világbajnokságát láthattuk, és ezt őszinte elismerésem jeléül jelenthetem ki. Az előkészítés időszakában ugyan kisebb hibákra is felfigyeltünk, de rövid idővel később minden és mindig megoldódott. Az állandó és a világbajnokságra kialakított létesítmények elnyerték a versenyzők, a nézők és a támogatók elismerését, többet kaptunk, mint amire számítottunk. Sikeres volt az új versenyszámok, a szinkron vegyespáros és a szinkron műugrás bemutatkozása, és mostanra megkérdőjelezhetetlenné vált, hogy a mi világbajnokságunk az olimpiai program legösszetettebb és legszínesebb eseménysorozata.”

Az idén novemberben a 80. születésnapjához érkező Maglione úgy gondolja, hogy Magyarországon minden adott, illetve időben rendelkezésre fog állni ahhoz, hogy mostani elismerő szavait a 2017-es záróünnepély után megismételhesse.

„A leendő házigazdák tapasztalata átlagon felülinek nevezhető, és ezt egészítheti ki a bizonyítás erős vágya. És ott vannak még a nagyszerű versenyzőik és csapataik is, akik a sportágaink hírvivői. Számomra és a FINA minden vezetőjének a számára sokat jelent az, hogy Orbán Viktor személyében Magyarország miniszterelnöke tett ígéretet arra, hogy minden a megfelelő időben és minőségben készen áll majd. Számukra és számunkra is nagyon fontos az, hogy a siker teljes és átütő erejű legyen. Felépül egy csodálatos uszoda, más létesítmények megújulnak, és azt is tudjuk, hogy a házigazdák két év alatt is képesek lesznek megoldani azokat a feladatokat, amelyekhez más rendezőknek jóval hosszabb időre volt szükségük. Mi a magunk részéről minden segítséget meg fogunk adni ahhoz, hogy a Kósa Lajos és Gyárfás Tamás urak mögött felsorakozó szervező bizottság az átlagosnál jóval rövidebb idő alatt is megoldhassa a nagy feladatát” – hangsúlyozta a FINA első embere. Végül arra is kitért, hogy a magyar házigazdák mellett, illetve már jóval korábban a jövő évi Riói olimpia „vizes” versenyeinek szervezőivel is szoros kapcsolatot alakítottak ki, amelyre eddigi tapasztalataik szerint az első Dél-Amerikában lebonyolításra kerülő nyári játékokon várhatóan nagy szükség is lesz.

N.V.

Forrás: www.vizipolo.hu – RSS