Katalán fegyelem

Eb-lázban ég az ország, a labdarúgó-válogatott franciaországi sikereitől hangos. Annak a majd kétszáz gyereknek, aki a debreceni Barcelona-táborban rúgja a bőrt, remélhetőleg már nem évtizedekig kell várni az újabb sikerre. Hanem sokuk már a részese is lesz. A katalán edzéseken tapasztaltakról a Debreceni Labdarúgó Akadémia edzőjét, Szalánczi Zoltánt kérdeztük.

Majer Dániel A magyar labdarúgás, úgy tűnik, jó irányba tart, egyre több hazai szakember látja be: a legkorszerűbb edzésmódszerek és háttér nélkül nem megy. Június utolsó két hetében pedig az FC Barcelona három utánpótlásedzője is hazánkban dolgozik, hogy a katalán klub világszerte ismert táborainak egyikében, nevezetesen a debreceniben, közel kétszáz magyar gyerekkel ismertesse meg a spanyol bajnok filozófiáját és értékeit az U7-estől az U14-es korosztályig.

Kicsit Messinek érezhetik magukat a gyerekek. Forrás: fcb-escola.fcbarcelona.com

Kicsit Messinek érezhetik magukat a gyerekek.  •  Forrás: fcb-escola.fcbarcelona.com

A Barça edzőinek munkáját nyolc hazai szakember segíti, noha beleszólása nincs a programba és a gyakorlások menetébe, a katalánok által alkalmazott módszerek megfigyelése azonban nekik is hasznos. „Mindennap két edzésen vesznek részt a gyerekek, kilenctől és háromtól. Délelőtt a különböző mozgásokat tanulják és gyakorolják, délután egymás közti játék három-kettő-egyes, vagy három-egy-kettes felállásban, és a korábban tanultak gyakorlatba ültetése a feladat” – mondta a táborban segédkező Szalánczi Zoltán, a Debreceni Labdarúgó Akadémia edzője.

„Nagy a szigor, a külsőségekre is nagyon figyelnek. Egyes sorban lehet például csak vonulni, be kell tűrni a mezt a nadrágba, és hasonlók. De ez jó, mi, magyar edzők teljes mértékben egyetértünk. Mindenben jelen van a rendszerszemlélet, ami eleinte meglepő volt, főleg a hat-hétéves gyerekeknek. Még az akadémistáink is nehezen alkalmazkodtak, a többiek még inkább. Beletelt pár napba, mire megszokták, de belerázódtak.”

A pályán töltött idő mellett a videózás is a program részét képezi. Ilyenkor általában az edzéseket elemzik, de a Barcelona történelméről és játékosairól szóló kedvcsináló felvételek is helyet kapnak.

„A cél, hogy sok új ismerettel gazdagodjanak a Barcelona filozófiájáról, hozzászokjanak a sokpasszos labdakihozatalhoz és támadó futballhoz. Az akadémiánkon mi is hasonló szellemben dolgozunk, nálunk is nagy szerepet kapnak a labdás gyakorlatok, de természetesen igyekszünk megfigyelni az eltéréseket is, bár eddig ilyenből nem sokat tapasztaltam.”

Szalánczi összegzése azonban fontos üzenet: „Nem szorítják keretek közé a gyerekeket, de mindenkinek pontosan elmondják, melyik poszton mit kell csinálnia, mi a feladata ahhoz, hogy még jobban és még gazdaságosabb, hatékonyabb mozgással tudjon teljesíteni.”

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS