Keksz a lelke mindennek

A napi többszöri étkezés rendszeresítésével, a mindennapos reggelikkel és a késő esti vacsorak elhagyasaval mar nagyban hozzajarulhatunk az egészséges taplalkozas kialakítasahoz. Ugyanakkor talan kevesen tudjak, hogy a kiegyensúlyozott taplalkozas tamogatói lehetnek a kekszek és müzliszeletek, melyek beszerzése és elfogyasztasa rohanó életmód mellett is viszonylag egyszerűen megoldható.

A teljes kiőrlésű gabona valójaban azt jelenti, hogy a liszt – amiből a  termék készül -, a korpatól a csíraig, a gabonaszem összes alkotórészét  tartalmazza, aminek köszönhetően négyszer annyi rost, kétszer annyi kalcium, hatszor annyi magnézium és haromszor annyi kalium van benne,  mint a hagyomanyos lisztben.

Ha két-harom darab, teljes kiőrlésű vagy korpas kekszet elropogtatunk reggelire, s hozza elkortyolunk egy pohar sovany tejet, vagy egy pohar  100%-os zöldség -, gyümölcslevet, maris sokat tettünk egészségünk  érdekében. Az első lépést a helyes taplalkozas iranyaba minden nehezebb erőfeszítés  nélkül, viszonylag könnyen megtehetjük: a sietős reggelik is fejlődést  jelentenek a kihagyott reggelihez képest, térjünk at a napi többszöri  étkezésre, építsük be étrendünkbe a tízóraikat és uzsonnakat is! Ha  esetleg életmódunk nem engedi a raérős és alapos étkezéseket, akkor  valogassunk a teljes tapértékkel rendelkező, egyszerűbben elkészíthető  ételfajtak közül!

Akar tízóraira, vagy uzsonnara is ehetünk teljes kiőrlésű gabonat tartalmazó kekszeket, müzliszeleteket, amelyek egy natúr kefírrel, joghurttal, vagy almaval, körtével, sargarépaval fogyasztva helyrebillenthetik vércukorszintünket, így nem érezzük magunkat éhesnek és a következő étkezésnél is könnyebb önkontrollt tartanunk.

Nemcsak a csokoladék, de a kekszek, ostyak, piskótak, müzliszeletek esetében is érdemes csak a megbízható termékek közül valasztani: A hiteles marka garancia arra, hogy a termék minőségi alapanyagokból készül és megfelel a szigorú élelmiszer vizsgalatoknak. Emellett azonban a vasarlasnal is érdemes néhany alapvető szabalyra figyelmet fordítani: mindig olvassuk el a címkét, nézzük meg az INBe (Iranyadó Napi Beviteli erték) értéket és figyeljük az összetevők aranyat.

Tudta-e, hogy

  • 2008-ban több mint 23,8 milliard forint értékben fogyasztottunk kekszeket, ostyakat és piskótakat?
  • elsősorban az „alap” kekszekre és ostyaszeletekre költöttünk?
  • hazankban az egy főre jutó atlag kekszfogyasztas 4,8 kg, mely elmarad az Unió és egyes tagorszagok atlagatól?
  • A legnagyobb kekszfogyasztók Anglia (9,6 kg/fő), Dania (9,58 kg/fő) és Portugalia (9,3 kg/fő)?