Kenderesi Tamás lábtempó nélkül edzett

A 2016-os riói olimpián bronzérmet szerző úszó áprilisban térdszalagsérülést szenvedett, ami miatt arra kényszerült, hogy teljesen átalakítsa az edzéseit.

Kenderesi Tamás. Fotó: Derencsényi István/MÚSZ

Hogy ne terhelje meg a sérült testrészt, hosszú heteken keresztül lábtempó nélkül kellett pillangóznia. Kemény fából faragták, így megoldotta a komoly kihívást jelentő feladatot, igaz, olykor jelentős fájdalmakat kellett átélnie, mivel a határait feszegette.

– A szükség a sportban is törvényt bont, más szóval, ha a kényszer úgy hozza, hogy egy pillangózónak részben vagy egészen ki kell kapcsolnia a lábtempóját, akkor bizony mindent a karokkal kell megoldani – árulta el Kenderesi az SzPress Hírszolgálatnak. – Egész jól ment így, gond inkább az volt, hogy még az edzés felénél sem tartottam, amikor már úgy éreztem, hogy leszakadnak a vállaim a fáradtságtól. Másfél hónap is eltelt, amikor végre úgy tehettem oda magamat, ahogy a sérülés előtt. Ehhez sok gyógytornára és speciális erősítésre volt szükség. Meg jó adag kitartásra.

A sportoló a március végi országos bajnokság óta egyszer sem versenyzett. Úgy gondolja, hogy minden mentális erejét a július 12-én kezdődő dél-koreai világbajnokságra kell tartalékolnia. Nem szeretne még egyszer olyan hibába esni, mint 2017-ben, amikor a kelleténél többször tesztelte magát a különböző versenyeken. Akkor a visszajelzések optimizmusra adtak okot számára, s úgy gondolta, hogy az az évi budapesti vizes világbajnokságon megmutatkozik majd. Ehhez képest csak negyedik lett 200 pillangón…

– Két éve úgy voltam magammal, hogy szétszedem a vizet, aztán, amikor jött a vébé, azzal szembesültem, hogy fejben nem vagyok elég erős. A márciusi országos bajnokság óta egyszer sem versenyeztem, ennél jobban aligha éheztethettem volna ki magamat az év csúcseseménye előtt – tette hozzá az úszó.

Kenderesi 2019-ben a világ második legjobb eredményét (1:53.42) tudhatja magáénak 200 pillangón. Csak honfitársa, Milák Kristóf (19) előzi meg: az Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes és háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok tehetségnek 1:53.19 perc az idei csúcsa.

(blikk.hu)