Kenya: ismét támadás érte a maratoni világbajnokot

lukekibet.jpg

Ismét támadás érte – bár ezúttal "csak" szóban – Luke Kibetet, a tavalyi, oszakai világbajnokság férfi maratoni számának kenyai aranyérmesét.

A klasszis atléta négy társával autózott a Nairobitól 90 kilométerre
északnyugatra fekvő Naivasha közelében, amikor egy banda feltartóztatta a gépjárművet és azzal vádolta meg őket, hogy elütöttek egy bárányt. 
   
"Amikor rájöttek, hogy kik vagyunk, erősítést hívtak és egyfolytában csak azt kiabálták, hogy felgyújtják az autót és megölnek bennünket" – mondta a Daily Nation című lapnak Kibet. Az újság hozzátette: a sportolók csak azután tudtak elmenekülni a helyszínről, hogy Kibet előrántott egy pisztolyt.
   
A maratonfutót januárban is megtámadták és megverték, s bár fizikai sérülései nem voltak komolyak, azt mondta: pszichésen nagyon megviselték a történtek.
   
A kelet-afrikai országban azután törtek ki zavargások, hogy a legnagyobb ellenzéki párt kétségbe vonta a december 27-én tartott elnökválasztás eredményét. Az erőszakhullámban több mint ezer ember – köztük több neves sportoló – vesztette életét, és tízezrek váltak földönfutóvá.

MTI/Reuters