Kerkez elárulta, miért távozott a Milantól

Kerkez Milos, a Milan Primavera korábbi balhátvédje a ScoutedFootball portálnak adott interjújában beszélt a távozásának okairól, Paolo Maldini hívásáról, a milánói élményeiről, a Hollandiába igazolásáról és a magyar válogatottról is.

A 18 esztendős balhátvéd 2021 januárjában az átigazolási időszak végén szerződött a Milanhoz a magyar másodosztályban szereplő ETO FC Győr együttesétől és 1 évet töltött a Milan ificsapatában, a Primaverában, amelynek színeiben 32 mérkőzésen 2 gólpasszt jegyzett. Végül 2022 januárjában a holland élvonalbeli AZ Alkmaar 2 millió euróért megvásárolta a Rossoneritől. A magyar válogatott játékos mesélt arról, hogy 2021 telén Paolo Maldini személyesen hívta fel és ekkor egyértelművé vált, hogy hol folytatja.

“Sok klub érdeklődött irántam a télen. Minden nagyon gyorsan történt, mert kevés idő volt hátra. Valójában úgy gondoltam, hogy inkább maradok Magyarországon, hogy fejlődjek, aztán majd nyáron igazolok külföldre. Két nappal az átigazolási időszak vége előtt Paolo Maldini személyesen felhívott telefonon és egy találkozót akart velem illetve az édesapámmal. Beszéltünk egymással és az ő hívása hatalmas vonzerő volt számomra. Ha Maldini hív, akkor nem gondolkodsz sokat. Ezt követően nyilvánvaló volt, hogy a Milanhoz fogok igazolni, mert egy ilyen nagy klubnak nem mondhattam nemet.” – mondta Milos.

“Sok igazán tehetséges fiatal játékos volt a Primavera csapatban és lehetőség volt taktikailag fejlődni, ami jót tett nekem. A Primavera meccsek után másfél órás videóelemzést tartottunk. Rengeteg videóelemzés és szabadrúgás-elemzés volt, ezáltal taktikailag sokkal jobb lettem és megtanultam okosan játszani és használni az eszemet a pályán. Úgy gondolom, hogy az olaszországi időszakom egy jó tanulási tapasztalat volt és tökéletes módja a fejlődésemnek.”

“Hihetetlen volt az első csapattal edzeni. Amikor megérkeztem, körbenéztem és ott volt Zlatan Ibrahimovic, Theo Hernández, Rafael Leao. Két hónappal előtte még csak a tévében néztem őket, aztán már együtt edzhettem velük. Elképesztő volt és igazán csodálatos élmény. Mindannyian nagyon kedvesek voltak velem. Kihívás elé állítottam magam. Nagyon keményen dolgoztam az edzéseken és bizonyítani akartam az edzőnek, hogy része lehetek a csapatnak.”

“Nagyon sokat néztem Theo Hernández játékát, a mai napig figyelem őt. Sok dolgot tanított nekem a támadójátékról, hogy hogyan fussak fel a támadásokkal, hogyan teremtsek területet a sebességemmel és hogyan használjam ki a lehető legjobban a gyorsaságomat.”

Milos egy felkészülési meccsen a Milan felnőtt csapatában is lehetőséget kapott: 2021 nyarán csereként beállva két gólt szerzett a Pro Sesto elleni 6-0-ra megnyert mérkőzésen.

“Ekkor mindenki megtudta, hogy ki vagyok és nagyon sok szurkoló várt rám a mérkőzés után. Onnantól kezdve arra számítottam, hogy több lehetőséget fogok kapni az első csapatban. Úgy véltem, hogy kapok egy esélyt, mert jobban teljesítettem, mint bármelyik szélsőhátvéd a Primavera bajnokságban. Sajnos ez nem így történt.”

“Nyilvánvalóan a Milan egy hatalmas klub és fiatal játékosként nem könnyű érvényesülni, de úgy gondolom, hogy a teljesítményemmel és a munkámmal talán megérdemeltem volna egy esélyt. Ugyanakkor tisztában vagyok vele, hogy minden klubnak megvan a maga filozófiája és másképpen kezeli a fiatal játékosok beépítését. Így végül úgy döntöttem, hogy távozni akarok és inkább a felnőtt futballban szeretnék játszani.”

A Milan javaslatára először a kölcsönüzlet volt terítéken, azonban a játékos ügynöke az átigazolást preferálta annak érdekében, hogy Milos karrierje és a fejlődése megfelelő irányban haladjon.

“Sok kölcsönajánlatunk volt, de kockázatos helyzet kölcsönjátékosnak lenni, hiszen lehet, hogy az adott csapat inkább a saját akadémistáit küldené pályára helyetted. Ezért a lehetőségek alapján mindenképpen végleges átigazolást akartam, de ez nagyon nehéz volt, mert a Milan nem akart ilyen könnyen elengedni.”

“Volt néhány megkeresésem Németországból, de nagyon tetszett az Alkmaar ajánlata és nem volt nehéz döntés. Nem jöttem volna ide, ha nem tudtam volna, hogy a klub Owen Wijndal eladását tervezi, mert nem lett volna egyszerű versenyezni a csapatkapitánnyal a kezdőbe kerülésért. Azt mondták, hogy az első 3-4-5 hónapban alkalmazkodjak, aztán játszhatok az első csapatban. Mindig is probléma volt számomra a türelem. Egy olyan srác vagyok, aki tudja, hogy megérdemli a játékot. Mindig 100 százalékot adok bele a pályán. Ez a várakozási időszak nem volt könnyű, de az edző sokat segített. Mindig elmondta, hogy mik a tervei velem és az édesapám is rengeteget segített abban, hogy türelmes legyek. Az ificsapatban való szereplés is nagyon jó volt, hogy megtartsam a meccsritmusomat. Végül ez a várakozás segített, mert amikor eljött a lehetőség, még elszántabb voltam, hogy bizonyítsak. A play-off remek lehetőség volt, hogy megmutassam magam. Ha nem szerepeltem volna jól, akkor nem biztos, hogy most én lennék az első számú balhátvéd.”

A 18 éves szerb-magyar kettős állampolgárságú játékos meghívót kapott a magyar felnőtt válogatottba a Németország és az Olaszország elleni Nemzetek Ligája mérkőzésre.

“Szerbia soha nem keresett meg, Magyarország már 15 éves koromban lehetőséget adott. Egészen kiskorom óta nagy tiszteletet tanúsítottak felém és a családom felé. Ezt soha nem fogom elfelejteni és duplán szeretném meghálálni. Kezdetektől fogva elhatároztam, hogy ha egy nap eljutok erre a szintre, akkor Magyarországot akarom képviselni. Mindig megtiszteltetés a válogatottban játszani, teljesen mindegy, hogy öt vagy kilencven percen keresztül számít rám a kapitány, én mindent beleadok. Úgy érzem, készen állok rá.”

“Jövő? Az álmom az öt topliga egyikében játszani. Spanyolország az első, az ottani focit szeretem a legjobban, robbanékony, taktikus és gyors. A második helyen Anglia szerepel, míg a harmadik Olaszország.”

Kerkez eddig összesen 20 tétmeccsen kapott lehetőséget az Alkmaar első csapatában és 1 gólt szerzett illetve 6 gólpasszt osztott ki.