Keserédes hatodik

Az elmúlt évek legjobb utánpótlás-eredményét érte el a 15 éves Váray Mira, miután karikával a hatodik helyen végzett a Holonban rendezett ritmikusgimnasztikai Európa-bajnokságon. Az MTK Budapest fiatalja a siker dacára elégedetlen, ám rövid pihenőt követően már a felnőttmezőnybe készül.

reb Váray Mira két évvel ezelőtt némi meglepetésre ért el remek eredményt a juniorok között a Bakuban rendezett ritmikusgimnasztikai Európa-bajnokságon: 12. lett szalaggal, pedig nem tipikus, hogy a kontinensviadalon indítható legfiatalabb korosztály képviselője labdába rúg.

Az idén már teljesen természetesnek számított, hogy az MTK Budapest versenyzője indul a Holonban rendezett Eb-n: várta magától a pontszerző helyezés, de végül nem abban a műfajban ért az élmezőnybe, amelyben tervezte.

Váray Míra

Hatodik helyet érő karika

„Egy vagy több döntős szereplésre számítottunk, s tulajdonképpen nem meglepetés a helyezés a karikával, mert az a második legerősebb szerem – így Váray. – A legtöbbet azonban a labdától vártuk, mert a felkészülési versenyeken többször is dobogóra állhattam a gyakorlattal. Aztán ebben a számban szerepeltem a legrosszabbul… Rettenetesen csalódott voltam, amiért pont az Európa-bajnokságon hibáztam nagyokat. Rontottam egy dobást, és még a labda is elgurult.”

A vesszőfutás ráadásul nem ért véget, mert a buzogánnyal sem sikerült jól teljesítenie. Az edző, Deutsch-Lazsányi Erika joggal szidta meg, hiszen amióta világ a világ, azt tanítják, hogy ha az egyik gyakorlat nem is sikerül, a másiknak menni kell. Váray szerencséjére az előző napon karikával már döntőbe jutott, így miután elengedte az elszalasztott lehetőséget és lehiggadt, volt mire összpontosítania.

A fináléban sikerült elcsípnie a hatodik helyet, így összességében jó szájízzel zárta a szezont. Pontosabban, még két hétig edzésben marad. Ebben az időszakban már nem lesznek annyira kemények a tréningek, mint az Eb előtt, sokkal inkább arra helyezik a hangsúlyt, hogy a következő szezonban beépítendő, új elemekkel ismerkedjenek. A kötelet leváltja a szalag, ráadásul a karikagyakorlat már régi, így abból teljesen új előadás következik, a többit pedig a felnőttmezőny igényeihez alakítják. Váray ugyanis az idén kiöregedik a juniorkorosztályból.

„Sokan tartanak a két korosztály közötti átmenettől, de én egyáltalán nem izgulok. Nem szoktam a többiek korát figyelni, s persze furcsa lesz, hogy az egyik spanyol tornász harminc éves, én meg feleannyi vagyok, összességében semmi szokatlan sincs ebben.”

S ha már felnőttek: a fiatal rg-s nagy szemekkel figyeli majd az olimpiát. Mint mondja, kicsit furcsa lesz azokat látni a játékokon, akiket az egész szezonban élőben figyelhetett meg. Váray egyik nagy célja, hogy őt is eljusson az ötkarikás játékokra.

Ki tudja, négy év múlva talán már őt figyelik a képernyőn…

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS