Sokan még mindig nem akarnak szembenézni azzal a ténnyel, hogy a kettes típusú cukorbetegek száma drámaian nő a hazai lakosság körében. A betegség mostmár nem kíméli a gyermekeket sem. De vajon mi lehet a betegség járványszerű terjedésének az oka? Mit tehetünk ellene?
„Magyarországon az orvoshoz járó cukorbetegek száma 800 ezer fő – ismerteti a súlyos tényeket dr. Hermányi Zsolt diabetológus. Legalább még 400 ezer fő szenved ebben a betegségben, csak nem tud róla. És ezen kívül még 400 ezer ember van a cukorbetegség „előállapotában”. Tehát több mint másfél millió ember érintett a kórképben, ezért nem túlzás népbetegségről beszélnünk.”
1-es és 2-es típusú cukorbetegség
A cukorbetegséget alapvetően két fő csoportra osztjuk. Az egyes típusú cukorbetegeknél egy autonóm mechanizmus révén néhány hónap alatt elpusztulnak az inzulintermelő sejtek, és abszolút inzulinhiány lép föl. Ennek következtében rettenetesen megnő a vízfogyasztás, 7-8 liter vizet fogyaszt a beteg, gyakori a bőséges vizelés, drasztikus a súlycsökkenés. Az egyes típusú cukorbeteg maximum egy hónapon belül orvosnál van, ha más miatt nem, hát azért, mert bekómázik. Az egyes típusú cukorbetegek az inzulin felfedezése előtt gyógyíthatatlanok voltak.
A kettes típusú cukorbetegnél nincsenek látványos tünetek. Ők általában infarktus, nehezen gyógyuló lábszárfekély, merevedési zavar, bizonyos bőrgyógyászati rendellenességek miatt keresik fel az orvosukat, aki a tünetekből visszafelé következtetnek arra, hogy a panasz hátterében a cukorbetegség áll. A kettes típusú cukorbetegség összetett. A betegek 80 százaléka túlsúlyos, esetükben a cukorbetegség legfontosabb tényezője az elhízás.
Cukorbetegség=(jóllét+elhízás)-mozgás
A legtöbb cukorbeteg az elkövetkező évtizedben bizonyára az ázsiai országokban és Afrikában lesz, de a nagy a baj az USA-ban, Nagy-Britanniában, ahol a biztosítók és az egészségügy egymással karöltve nagy erőkkel próbálja megfékezni a cukorbetegség terjedését. Magyarország a fejlett országokra jellemző statisztikákat mutatja, pont ott vagyunk, mint a nyugat-európai országok.
A betegség elsődleges oka a túlzott kalóriabevitel, az elhízás, amely a zsírraktárak túlzott feltöltődéséhez vezet. Igen összetett választ kapunk arra a kérdésre, hogy miért eszünk többet, mint elődeink. „A folyamat külső és belső okokra egyaránt visszavezethető – elemzi a jelenséget dr. Boros András, a Richter Gedeon Nyrt. obezitással (túlsúlyossággal) foglalkozó gyógyszerkutatója. A szocio-ökonomiai hatások közül kimagasló szerepe van az ipari jellegű élelmiszertermelésnek, a globalizált piac hatékonyságának, ebből következik az élelmiszer viszonylagos olcsósága. A piaci versenyben az élelmiszergyártók élen járnak, s tagadhatatlan, hogy élelmiszereink jó része ellenállhatatlanul finom. Korunk szorongó, a valódi teljesítmény élményét meg nem élő embere az ősi örömforrást, a jelentős jutalomértékű táplálkozást alkalmazza mint öngyógyító, vigasztaló mechanizmust. A másik oldalon viszont veszélyesen lecsökkent a mindennapi életben szükséges mozgás. Sem a napi munkavégzés, sem a közlekedés nem igényel fizikai erőfeszítést.”
Tudod, hogy melyik étel mennyi cukrot tartalmaz?