Kiből lesz milliomos?

Városnézéssel, edzéssel és vetélkedővel telt a férfi U20-as jégkorong-válogatott szünnapja a litvániai divízió II/A csoportos világbajnokságon. A magyar csapat tagjai nemcsak vezetik a tabellát, de élen járnak a játékosok közötti összevetésben is.

Pusztai Viola Három lépéssel közelebb van a férfi U20-as jégkorong-válogatott a céljához, azaz a divízió I/B-be való feljutáshoz. Dél-Koreát magabiztosan, Hollandiát rendkívül izgalmas meccsen, Észtországot kapott gól nélkül győzte le a litvániai divízió II/A csoportos világbajnokságon. De a neheze még csak most jön.

A csütörtöki szünnapon a regenerálódásé volt a főszerep, tudjuk meg Erdély Csanád csapatkapitánytól. A fiúk délelőtt kikapcsolódásképpen Vilnius utcáin sétáltak, és elmentek a bevásárlóközpontba. Délután már a jégen edzettek, átvették a játék minden elemét, hogy a horvátok és a litvánok elleni meccs előtt a legkisebb hibákat is kijavítsák.

Jókedv uralkodik a csapatban Forrás: hockey.lt

Jókedv uralkodik a csapatban  •  Forrás: hockey.lt

− A csapat hangulata olyan, amilyennek három győzelem után lennie kell: jókedvű, ugyanakkor felfokozott és diadalra éhes. Pontosan tudjuk, hogy semmit sem jelentenek az eddigi győzelmek, ha az utolsó kettőn nem teljesítünk megfelelően. A szünnapon is megtettünk minden tőlünk telhetőt, hogy a legjobbunkat hozzuk a következő két mérkőzésen.

Míg a hollandok kissé meglepték a magyar válogatott azzal, hogy a viszonylag kevés lövésből öt gólt szereztek, az észteknek arra lehetőségük sem nyílt.

− Annak ellenére, hogy a hollandok remekül tartották magukat, pillanatig sem gondoltuk, hogy ne mi nyerjünk – mondja Kiss Dávid, a csapat edzője. – Az észtek elleni összecsapás előtt megnéztük az addigi mérkőzéseiket, felhívtuk a srácok figyelmét a hibáikra, pontosan tudtuk, mire számítsunk. Talán ez volt az egyik ok, hogy nem kaptunk gólt, a másik pedig, hogy a kapusunkban égett a bizonyítási vágy az előző napi teljesítmény után.

A kanadai táblázatot a magyar játékosok uralják. Az első helyen a vb-debütáns Bödök Bence áll, aki utolsó éves juniorként jutott el először világversenyre. A MAC Budapest tizenkilenc éves játékosa tehát későn érő típus, s ahogy a jegkorongblog.hu-nak is nyilatkozta, maga sem számított arra, hogy három meccs után négy góllal és három gólpasszal ő lesz a teljes mezőny legjobbja.

Majoross Gergely, a MAC Budapest MOL Liga-csapatának vezetőedzője a klub Facebook-oldalán a következőket írta a játékosról:

− Technikailag már évekkel ezelőtt mindent tudott, a kérdés az volt – mint szerintem a legtöbb tehetséges utánpótlás-játékos esetében –, képes-e átérezni, hogy csupán a képességei az idő előre haladtával nem elegendőek ahhoz, hogy sikeres legyen. Nagyon sokat kell dolgozni, és óriási alázatra van szükség, hogy valaki a felnőttek között helyt álljon. Bence mindent megtesz azért, hogy a gyengeségei eltűnjenek, és minél több erénye legyen. A befektetett munka eredménye az idei sikeressége: úgy tekintek rá a felnőttcsapatban, mint alapemberre.

Bödök Bence (11) remekel a vb-n. Forrás: hockey.lt

Bödök Bence (11) remekel a vb-n.  •  Forrás: hockey.lt

A mögötte sorakozó hokisok tulajdonképpen azt nyújtották, ami az eredményeik, illetve a tudásuk szerint elvárható: vezérei a csapatnak. Az egyik legerősebb amerikai juniorbajnokságban, az USHL-ben légióskodó Erdély öt találatával vezeti a góllövőlistát, a legtöbb gólpassz Jászai Dávid nevéhez fűződik, a legjobb plusz-mínusz mutatóval a svéd élvonalban szereplő Galló Vilmos rendelkezik. Utóbbi táblázaton az első tízben csak magyar név található. A kapusok rangsorában Arany Gergely egyelőre a második helyre szorult a litván Artur Pavliukov mögött, de így is 91,39 százalékkal védte a kapuját, s az észtek ellen érintetlen is maradt a háló.

− Úgy gondolom, mindenkinek megvan a maga feladata, és ha megoldja, abból áll össze az egész – mondja Erdély. − Ez eddig mindenkinek sikerült, ennek köszönhető a jó teljesítményünk. Ha továbbra is mindenki a saját játéka legjavát adja, nem lesz gond.

A csapat pénteken a harmadik helyen álló Horvátországgal, szombaton az eddig egy pontot vesztő, házigazda Litvánokkal mérkőzik.

− Mindkét válogatott mérkőzéseit elemeztük már, és kiválasztottuk a megfelelő taktikát – így Kiss. – De a lényeg, hogy ugyanolyan mentalitással menjünk ki a jégre, mint eddig, és erőltessük rá a saját játékunkat az ellenfélre.

A litván rendezéssel elégedettek a fiúk, minden adott, hogy csak a jégkoronggal törődjenek. Bár ahogy szokták mondani, minden kezdet nehéz:

− Az első néhány napban a szálloda dolgozói nem voltak felkészülve arra, hogy huszonkét jégkorongozónak nem elég az „átlagos” ételmennyiség az energia pótlására. De amint észlelték a problémát, azonnal sikerült kiküszöbölniük.

A csütörtöki szünnap társasjátékkal zárult: a fiúk kisebb csapatokban küzdöttek azért, hogy a legjobbnak bizonyuljanak a „Legyen Ön is milliomos!”-vetélkedőben.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS