Korpási Bálint a 100 százalékot akarja kihozni magából

Korpási Bálint, a BVSC-Zugló kötöttfogású birkózója a 72 kilogrammos súlycsoportban 2016-ban világbajnok lett, majd rá egy évre az Európa-bajnoki aranyérmet is megszerezte. Világ- és kontinensbajnoki viadalokon további 3-3 ezüst- és bronzérmet szerzett. Az ötkarikás játékokon azonban még soha nem lépett pályára, mivel súlycsoportja nem olimpiai versenyszám. Immár 33 évesen egy nagy cél lebeg előtte: a 67 kilóban kijutni az olimpiára. Előtte azonban a világbajnokságon is helyt kell állnia eredeti súlycsoportjában.

Korpási Bálint (fotó: Kassai János)

Egy kánikulai délutánon találkoztunk a budapesti birkózó világbajnokság aranyérmesével. Körülöttünk az átlagemberek egy ebéd utáni sziesztára, vagy éppenséggel strandolásra vágytak. Korpási Bálint birkózó sportemberi nagyságát mutatja: a pokoli forróságban a Hármashatár-hegyre tartott, hogy a napsütéstől izzó sziklás ösvényeken terepfutásra készüljön a válogatottak alapozó edzésén.

– Tavaly ősszel bizonyára még nem így képzelte el az idei nyarat. Mint korábban hírportálunknak elmondta, az olimpiai kvalifikációra készült. Tudott: az eredeti program szerint Tokióban augusztus 2 és 8 között rendezték volna a birkózást.

– Március elejéig minden az edzéstervem szerint alakult – emlékszik vissza Korpási Bálint. – A budapesti olimpiai kvalifikációs verseny előtt 3 héttel már Tatán, külföldiekkel zajló edzőtáborban voltunk. Ekkor egy közel öt hónapos diéta végénél tartottam. A számomra sok sikert hozó 72 kilogrammos súlycsoport ugyanis nem olimpiai versenyszám, ezért le kellett fogyasztanom 67 kilóra. Először arról lehetett hallani, hogy a Korona vírus járvány miatt nézők nélkül rendezik meg a nemzetközi versenyt. Néhány nap múlva pedig közölték, hogy elhalasztották a kvalifikációs vetélkedést. Mi tagadás, a verseny előtt másfél héttel ez a döntés nagyon rosszul érintett engem.

– Odahaza hogyan sikerült edzenie a kényszerpihenő idején?

– A kijárási korlátozás idején a 70 kilogrammos versenysúlyomat igyekeztem tartani. Mindenki maga edzett, vagy eljárt valahova erősíteni. A szakvezetők telefonon folyamatosan érdeklődtek, tanácsokat adtak, mit, hogyan kell végezni ebben a helyzetben. Jómagam otthon testsúlyedzéseket végeztem. Versenyzőtársaimmal kisebb csoportokban minden nap találkoztunk egymással, a Hármashatár-hegyre jártunk futni, ott senkit sem zavartunk. Birkózásról nyilván szó sem lehetett, de az állóképességet valamilyen szinten fenn lehetett tartani. Májusban kezdhettük el ismét a közös munkát. Akkor egy hétig Bócsán voltunk, majd 3 hétig Tatán folytattuk a felkészülést. Július közepén pedig két hét szabadságot kaptunk. Közben értesültem a nemzetközi szövetség döntéséről, miszerint az összes súlycsoporttal zajló világbajnokságot Belgrádban december 12-20 között megrendezik. Július végén már ennek a tudatában kezdtük el az alapozást a válogatott kerettel.

– 2016 után sikerülhet-e újra világbajnoknak lennie?

– Addig még sok minden megtörténhet, remélem a sérülések is elkerülnek. A magyar bajnokságot is megrendezik, és egy nemzetközi versenyre is sor kerül. Az ott látottak alapján dönt a szakvezetés arról, hogy ki, hol indul. A világ- és Európa-bajnokságok előtt soha nem szoktam érmekben gondolkodni. Mindig azt a célt tűzöm ki magamnak, hogy a száz százalékos formámat ki tudjam birkózni magamból.

– December közepén a világbajnokságon a 72 kilogrammos súlycsoportban, jövő tavasszal, olimpiai kvalifikációs versenyen a 67 kilósok kategóriájában lép szőnyegre. Hogyan lehet ezt a nehéz versenynaptárt teljesíteni, hiszen súlycsoportot kell váltania?

– Az elmúlt télen öthónapos diétával készültem a kvalifikációra, ám a verseny a vírus miatt meghiúsult. A tervek szerint jövő márciusban lesz az olimpiai kvalifikációs verseny. A világbajnokság után megint egy diéta vár rám. Megéri az áldozatot. A korábbi világbajnokságokon és Európa-bajnokságokon már számos érmet szereztem. Immár 33 éves elmúltam, pályafutásom során már csak egy cél lebeg előttem, az hogy ki tudjak valahogy jutni az olimpiára. Úgy érzem, ez az egy lehetőség maradt, hogy az ötkarikás játékokon is próbára tegyem magam.

(Kassai János)