„Körül akarom ölelni a világot”

A „magában mélyre leásó” Szilágyi Liliána remek teljesítménnyel középdöntőbe jutott 200 méter pillangón, Horváth Dávid és Grátz Benjámin pedig bemutatkozott Rióban. Előbbi 200 méter mellen a harmincadik helyen végzett, utóbbi a 4×200 méteres gyorsváltó tagjaként a 16. pozícióban zárt.

Majer Dániel A 19 éves Szilágyi Liliána, és az egyaránt 20 éves Horváth Dávid és Grátz Benjámin képviselték a fiatalságot az olimpiai uszodában a riói játékok ötödik napjának délelőttjén. Szilágyi 200 méter pillangón – mondhatni – meglepően jó idővel jutott a legjobb 16 közé.

Lehet még Liliána is meglepődött az idején?Forrás: origo.hu

Még Liliána is meglepődött az idején  •  Forrás: origo.hu

Liliána az utolsó előfutamban kapott helyet, a célba érkezését követően tehát szinte egyből világossá vált, hogy az ideje elég-e a középdöntőre. A hatos pályáról várhatta a rajtjelzést, mellette az ötösön a táv londoni olimpiai ezüstérmese, a spanyol Mireia Belmonte Garcia, a hetesen pedig a dél-koreai Pak Dzsin-jung állt. Az ausztrál Madeline Groves már az első ötvenen állva hagyott mindenkit, Szilágyi egy ideig a negyedik helyen úszott. szép lassan jött fel, az utolsó hosszra pedig már harmadikként érkezett. Sokáig úgy tűnt, hogy a második hely is meglehet, de a kettes pályán érkező amerikai Flickinger végül megelőzte. A futamot és az összesítést a spanyol nyerte 2:06.64-es idejével, az erős kezdést követően visszaeső ausztrál negyedik lett.

Az utolsó előfutam egyben a legerősebbnek is bizonyult, Liliána 2:06.99-es idejével még londoni Eb-ezüstöt érő idejét is felülmúlta, és a negyedik helyen kvalifikált a középdöntőbe. A nem az ő futamában úszók közül mindössze az amerikai Natalie Adams férkőzött be elé összesítésben.

Liliána az M4 Sport kamerái előtt komplett, rendkívül őszinte és aranyos filozófiai elemzésbe fogott saját teljesítményének javulásáról. „Rájöttem, hogy korábban mi volt a probléma. Meg kell tanulnom felvállalni az érzéseimet magam és a világ előtt is. A száz méterhez még teljesen érzelemmentesen álltam oda, utána viszont jó mélyre leástam magamban, hogy visszahozzam az elnyomott érzéseket. Nem volt könnyű, de újra rájöttem arra, hogy miért vagyok itt. Legfőképpen magamnak szeretnék bizonyítani, és érezni akarok, körül akarom ölelni a világot. A sport, az úszás, az élet maga az érzés, és nem szabad elnyomnom. Ma tudtam, és legfőképp éreztem, mit csinálok.”

Horváth Dávid is bemutatkozott Forrás: olimpia2016.24.hu

Horváth Dávid is bemutatkozott  •  Forrás: olimpia2016.24.hu

Liliána remeklése után, következett a férfiak 200 méteres mellúszásának selejtezője és Horváth Dávid riói debütálása. Az olimpia előtt meglehetősen mozgalmas heteket élt át a 20 éves juniorvébé-ezüstérmes, a nemzetközi szövetség először engedélyezte a B szinttel kvalifikáló úszó indulását a játékokon, majd „utólag kapott észrevételek” miatt visszavonta. Dávid már az edzéseket is abbahagyta, amikor érkezett a hír: mégis mehet Rióba.

Ilyen előzmények után kíváncsian vártuk, miként mutatkozik be a Kőbánya SC úszója. A szám első előfutamában kapott helyet a négyes pályán, s vélhetően nem emiatt, de a negyedik helyen kezdett, amelyet egészen az utolsó 50 méterig őrzött. Remek hajrával végül a másodikként zárt, a tajpeji Lit és a belga Caertset is megelőzve. Egyéni csúcsától 2:13.24-es idejével ugyan elmaradt, de így sem nevezhető rossznak a bemutatkozása, összesítésben a 30. helyen zárt. A legjobb időt az orosz Anton Csupkov úszta 2:07.93-al.

„Kimaradt egy hét edzés, az nagyon hiányzott, ahhoz képest meglepődtem az időeredményemen – nyilatkozta a futama után Horváth. – Csodálatos érzés itt lenni, szeretnék még legalább két-három olimpián részt venni, és jobb helyezést elérni.”

(A szám másik magyarja, az olimpiai címvédő Gyurta Dániel mindenki megdöbbenésére nem jutott a legjobb tizenhat közé; két századon múlt.)

Grátz Benjámin többet remélt Forrás: mob.hu

Grátz Benjámin többet remélt  •  Forrás: mob.hu

A helyi idő szerint délelőtti programból már csak egy szám, a 4×200 méteres férfi gyorsváltó maradt, benne a 20 esztendős junior Európa-bajnok és ifjúsági olimpiai bajnok Grátz Benjáminnal. A százhalombattai úszó az idei kazanyi vizes világbajnokságon debütált a felnőttek között, pár hónappal később pedig mindjárt első olimpiáján úszhatott.

A futam nem úgy sikerült, ahogy a fiúk remélték, a váltó a futamában és összesítésben is az utolsó, a 16. helyen zárt 7:18:51-es idővel. A selejtezőt a britek nyerték 7:06:31-gyel.

A harmadikként úszó Grátz – akárcsak a váltó többi tagja – természetesen nem volt elégedett. „Azt hittem, jobb formában vagyok, nem örülök ennek az időnek. Reméltem, hogy sikerül 48 másodperc alá mennem, de nem jött össze.”

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS