Kovács István már 2024-re tervez a tornászoknál

A magyar tornasport legutolsó olimpiai bajnokának, Berki Krisztiánnak felfedezője és mindmáig mestere Kovács István. A kitűnő szakembert a Magyar Edzők Társasága (MET) a rendkívüli helyzetben arról kérdezte, hogyan kezdődött edzői pályafutása, milyen tervekkel vágott neki az idei szezonnak és az alapjaiban megváltozott helyzet hogyan befolyásolja a mindennapjait?  

Kovács István (fotó: JochaPress)

– Éppen negyvenöt éve, hogy elkezdtem az edzősködést – említette a legelején Kovács István (64), aki első éves TF-hallgatóként az akkori Izzóban már oktatásra adta a fejét. – Azt nem mondom, hogy úri kedvemben kezdtem el dolgozni, de mint szerény sorsú, nagykőrösi fiatalembernek egyszerűen szükségem volt valami pénzkereseti lehetőségre. Ma persze már örülök, hogy ilyen korán belevágtam, ráadásul a hosszú évek során sikerült minőségi eredményekig eljutnom, ami visszatekintve is örömmel tölt el.

– Eddigi legsikeresebb tanítványával, Berki Krisztiánnal sem tegnap kezdett együtt készülni…

– Amikor 1991-ben visszajöttem Görögországból, a KSI-ben egészen kis gyerekekkel kezdtem el alapozni. Ebből a merítésből végül ő maradt legfelül, akivel ez a 29. közös évünk. Közben ugyan voltak más feladataim is, de a vele való foglalkozás soha nem szünetelt.

– Ezen, említett egyéb feladatok között például többször is volt a férfi szakág vezetője.

– Igen, hol vezetőedzőnek hívtak, hol szövetségi kapitánynak, de ezek a titulusok engem nem különösebben érdekeltek. Amikor Angliából hazatért Sóvágó Lajos, majd egy évvel később visszalépett a válogatott mellől, akkor lettem legújabban és hivatalosan szövetségi kapitány.

– Ez azt jelenti, hogy kedvence, Berki Krisztián mellett a teljes férfi kerettel is érdemben kell foglalkoznia. Krisztiánnal hogy áll, a helyzet?

– Számára sajnos már elúszott az olimpiai szereplés lehetősége és ezen a tényen az sem változtat, hogy az ötkarikás játékokat egy évvel elhalasztották. Az ő konkrét vágya az lenne, hogy egy világversenyen, méltó módon köszönhessen el a nemzetközi élmezőnytől. Ez az egyetlen alkalom ez év májusában az Európa-bajnokság lett volna, amelyet szintén elnapoltak. Sosem szerettem a bizonytalanságot, márpedig ezekben a hetekben abszolút ez a helyzet.

Berki Krisztián a londoni olimpián (fotó: JochaPress)

– Milyen lehetőségei vannak ebben a rendkívül helyzetben a szövetségi kapitánynak?

– Amikor kitört a vírusinvázió, azonnal feloszlattam a válogatott keretet, amelynek tagjai egyébként az idei évben a központi edzéseken igen jól dolgoztak. Legjobbjaink a klubjaikban még tudtak gyakorolni – ezt én mindenkinek a legjobb belátására bíztam. A válogatottak elengedését követően azonnal átprogramoztam magamat és attól kezdve azok az emberek kerültek nálam fókuszba, akik  – miután a 2021-es olimpiáról is lemaradtunk – a következő évek magyar válogatottjának gerincét alkothatják. Mindenkitől bekértem az edzésterveket és itthonról igyekszem irányítani. Természetesen az edzőkkel történő rendszeres konzultáció is mindennapos programom.

– Hány tornásszal számol a 2024-ig terjedő időszakot illetően és milyen reményekkel tekint előre, egészen a párizsi játékokig?

– Tizenketten tartoznak a felnőtt keretbe, akikhez 2021-ben még további három ifjúsági korú tornász felzárkóztatását tervezem. A csapatverseny tizenkettes mezőnyébe a legnehezebb bekerülni, egyéni összetettben és a szerenkénti döntők indulói közé kicsit jobbak az esélyeink. Elmondhatom, hogy jó az anyag, akikkel dolgozhatunk! Vecsernyés Dávid mellett több, ígéretes fiatal tehetségünk is van. A teljesség igénye nélkül megemlíteném Balázs Krisztiánt, Mészáros Krisztofert, Dobrovic Ádámot és Bátori Szabolcsot, akikben komoly lehetőségek rejlenek.

Vecsernyés Dávid (fotó: MTI/Kovács Tamás)

– Örökzöld téma az, hogy majd minden sportágban komoly magyar szakemberek dolgoznak külföldön, miközben itthon is szükség lenne a hozzáértésükre. Mi erről a véleménye?

– Való igaz, én is ismerek több olyan edzőt, aki a képességei alapján egyértelmű erősítést jelenthetne a magyar tornasport számára, ám egyéb – és nem feltétlenül anyagi – okok miatt ez a visszajövetel leginkább nem sikerül. Ennek okairól azonban nem szeretnék nyilatkozni – fejezte be a beszélgetést Kovács István szövetségi kapitány.

(jochapress / Jocha Károly)