Kovács szökõnapra esõ születésnapján utazik San Diegóba

kovacskati.jpg

Kovács Katalin 2007-ben ismét világbajnok lett nõi kajak egyes 500 méteren, jóllehet, az azt megelõzõ három évben rendre csapathajóban versenyzett a 23-szoros vb-aranyérmes. A tavalyi, nõi szakágon belüli feszültségeket a 2007-ben szerzett aranyérem feledteti leginkább, s ez további erõt adhat Kovács Katalinnak a sikeres olimpiai felkészüléshez.

Az alapozó felkészülés jól sikerült, kétszer két hét tatai edzõtábor szakította meg a téli hónapok monotonitását. A melegvízi alapozásra a kaliforniai San Diegóban kerül sor, Kovács Katalin hét másik kajakos hölgy társaságában, Fábiánné Rozsnyói Katalin irányításával február 29-tõl hat hetet tölt el a kilométerek gyûjtésével. Érdekesség, hogy Kati holnap, épp a szökõnapra esõ születésnapján utazik ki az Egyesült Államokba…

Hazaérkezésük után Szolnokon folytatják a felkészülést; elõbb a hazai válogató versenyekre, majd az Európa-bajnokságra, a szegedi MOL Világkupára, s legfõképpen a Pekingben sorra kerülõ olimpiai játékokra.

Kovács Katalinnak az Európa-bajnokságon világbajnoki címvédõként az 500 méter egyes biztosított, és noha az indulásról a kapitány engedménye alapján maga dönthet, már most tudja, rajthoz áll. „Mindenféleképpen szeretnék indulni, hiszen egy jó pálya sokat jelent a lelkemnek. Azonban az Európa-bajnokság még távol van, addig rengeteg munka vár még rám” – mondta Kovács Katalin.

Az Eb-t május közepén rendezik Milánóban, egy héttel elõtte a hazai válogatóversenyre kerül sor, amelyen szintén szeretne versenyezni. A június eleji MOL Vk-n pedig már mindennél fontosabb lesz az eredményességen, hiszen vb-címvédõként már ekkor garantálhatja olimpiai indulását.

„A Világkupán sajátos helyzetben vagyok, hiszen mind az 500 egyes, mind az 500 négyes tagjaként alanyi jogon indulhatok. A célom, hogy az elsõ két hely valamelyikén végezzek, megelõzve a másik magyar egységet, s akkor biztosítva van a helyem az olimpiai csapatban.” A válogatási elvek szerint a Világkupán induló, számonkénti két magyar egységbõl a tavalyi világbajnokság résztvevõi automatikusan megkapják az indulási jogot, a másik honi hajó pedig a már említett, májusi válogatón gyõztes (vagy adott esetben a vb-induló mögött végzõ) egység lehet.

Kovács a tavaly õsszel, Fábiánné Rozsnyói Katalin kompromisszumkészsége révén feloldott Janics-ügy kapcsán elmondta, az edzõtáborozás után ismét összeülnek Natasával és kipróbálják, miként megy nekik bõ egy év kihagyás után a páros. Erre április közepén kerülhet sor, hiszen Janicsék április elsõ napján, míg Kovács Katalinék csak 11-én térnek haza. „Az athéni és az azt követõ évek sikereibõl kiindulva õrültség lenne lemondani legalább a próba lehetõségérõl. Látok benne fantáziát, máskülönben nem izgatna a dolog. Elméletben már eleget foglalkoztunk vele, április közepén kiderül, hogy mindez a gyakorlatban hogy is mûködik” – zárta le a témát Kovács Katalin.

Az olimpiai bajnok kajakos hölgy Vajda Attila és Kucsera Gábor társaságában a közelmúltban örömmel vett részt a MOL Világkupa és a 2008-as kajak-kenu kiadványok fotózásán. A stúdiómunka során medencében készített, különleges felvételekkel hamarosan óriásplakátokon találkozhat a közvélemény, és Kati eddigi modell karrierjére gondolva, a siker e tekintetben is garantált.

www.kajakkenusport.hu