Kozákos T. K. O.

Hat magyarból csupán a 69 kg-ban szereplő Kozák László hagyta el győztesen a szorítót csütörtökön a Szabadkán zajló 34. Vajdasági Aranykesztyű ifjúsági ökölvívó-viadalon. Az Eb-bronzérmes Virbán Gábor csúnya vereséget szenvedett.

Up-info A 34. Vajdasági Aranykesztyű-viadal harmadik napján hatan léptek szorítóba a magyar ökölvívók közül. Füzesy Zoltán szövetségi edző beszámolója szerint elsőként 52 kg-ban az ifjúsági Eb-bronzérmes Virbán Gábor, aki a marokkói Abdelaziz El Madini ellen remekül kezdett, a megbeszélt taktikának megfelelően könnyedén, lazán, játékosan bokszolt, minden ütése talált, és kapott ütés nélkül zárta az első menetet.

– A másodiktól mintha kicserélték volna, egyből elkezdett lihegni, nyitva volt a szája, és teljesen erőtlenné vált – magyarázza Füzesy. – Fejelt, fogott, rossz volt nézni, és a harmadik menet még rosszabb volt. Csúnya vereséget szenvedett…

Kozák László (kékben) TKO-val nyert marokkói ellenfele ellen Forrás: boxing.hu

Kozák László (kékben) TKO-val nyert marokkói ellenfele ellen  •  Forrás: boxing.hu

Az ugyancsak 52 kg-os Szaka István a kazah Orazbek Aszilkulovval mérkőzött. Egész jó akciókat csinált, a szakvezetés úgy látta, övé az első menet, de később kiderül, hogy azt sem kapta meg a pontozóktól. A második menetben végig meg volt fogva testen, így bokszolta végig a harmadik menetet, amit az edző szerint kis jóindulattal megkaphatott volna, de a bírók abban is a kazahot látták jobbnak.

Németh István (60 kg) szintén kazah ellenféllel találta szembe magát, s már az első másodpercekben elszállt a nyerési esélye Kazibek Szapenovval szemben. A túlélésért küzdött. Becsületére válik, hogy végigcsinálni a három menetet, pontozással kapott ki.

Az újabb magyar–kazah párharc Hankó Kálmán és Szadridin Ahmedov között zajlott 69 kg-ban.

– Ahmedov kimagaslóan jó bokszoló, ennek megfelelően magabiztosan kezdett, váratlan és gyors beugrásokkal, amelyekkel rendre zavarba hozta az első válogatott meccsén küzdő Kálmánt. Versenyzőnk ennek ellenére többször talált, és sokszor hibázásra kényszerítette az ellenfelet. A második menetben azonban kemény, pontos találat után rászámoltak, a fejét rázva próbált jelezni, hogy rendben van, ne adjam fel a mérkőzést, de a vezetőbíró hölgy félreértette, és beszüntette a meccset. Így technikai K. O.-val kapott ki.

Rögtön ezután jött Kozák László a marokkói Tarik Taatout ellen a 69 kilósok mezőnyében, aki kemény, jól ütő, de kicsit lassabb, mint a magyar, aki ezt ki is használta: rendre megelőzte az ellenfelet, gyakran hozva szinte nevetséges helyzetbe a remek védekezésével.

– Az első menet megvolt, és a második is, aztán a harmadikban Laci jobbegyenessel úgy eltalálta a marokkóit, hogy rogyadozó léptekkel tántorgott a szorítóban. Azt hittük, hogy a bíró kiszámolja, de továbbengedte, úgyhogy megint kapott egy jobbost, akkor számolni kellett rá, sőt, a bíró véget vetett a csatának. Laci technikai K. O.-val nyert, talán először a pályafutása során.

A nap utolsó magyarjaként Árpád Viktor lépett a kötelek közé a szerb Ugren Ugrenecovic ellen 75 kg-ban. Nagyjából azonos erők csaptak össze. Az első menet után a szakvezetés azt kérte Viktortól, hogy üssön sokat és keményeket testre, meg is tette, de a szerb bírta. A meccsnek a magyar versenyző jobb szeme alatt lévő apró repedés vetett végett: miután elkezdett vérezni a bíró az orvoshoz hívta, majd leléptett sérülés miatt.

VAJDASÁGI ARANYKESZTYŰ, SZABADKA
A magyar mérkőzések
Negyeddöntő
52 kg: Abdelaziz El Madyny (marokkói)–Virbán Gábor 3-0
60 kg: Kazibek Szapenov (kazah)–Németh István 3-0
69 kg: Szadridin Ahmedov (kazah)–Hankó Kálmán TKO R2
75 kg: Urgen Ugrenovics (szerb)–Árpád Viktor TKO-I R3
Elődöntő
52 kg: Orazbek Aszilkulov (kazah)–Szaka István 2-1
69 kg: Kozák László–Tarik Zaatout (marokkói) TKO R3

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS