Légiósdömping

Elkezdődött az élvonalbeli női röplabda-bajnokság, a tizenkét csapatban pedig nem kevesebb, mint tizennyolc légiós szerepel. A külföldiek szerepvállalásának szükségességéről Horváth Andrást, az U19-es válogatott szövetségi edzőjét kérdezzük.

Lakner Gábor A férfiak mezőnye már javában verseng az NB I-es röplabda-bajnokságban, most pedig a nők is megkezdték. A tizenkét csapatban jelenleg nem kevesebb, mint tizennyolc légiós szerepel. A szám első és második ránézésre is soknak tűnik, de a Gödöllőt irányító Horváth András szerint a hazai élvonalnak szüksége van a külföldi játékosokra (más kérdés, hogy a klubja nem alkalmaz légióst). Mivel ő a magyar U19-es női röplabda-válogatott szövetségi edzője is, több oldalról szemléli az eseményeket.

röpilégiós„A légiósoknak köszönhetően erősebb és színvonalasabb lesz a bajnokság, jobb mérkőzéseket láthatnak a nézők. A fiatal játékosok rengeteget tanulhatnak tőlük, a mentalitásuk, vagy ahogyan a kudarcot kezelik, mindenképpen követendő. Rendkívül fontos, hogy minőségi játékosok érkezzenek Magyarországra, akik kimagaslanak a mezőnyből.”

Nem elhanyagolható viszont, hogy minél több a külföldi játékos, annál kevesebb lehetőséghez jutnak a magyarok. Horváth András szerint azonban – bár a légiósok számát ő is sokallja – egyelőre nem ez a helyzet.

„Nagyon kevés az utánpótláskorú játékos, részben azért is van szükség külföldiekre. Örömtelibb lenne, ha annyi magyar tehetség kerülne az élvonalbeli csapatokba, hogy fel se merüljön a légiósok szerződtetése, de sajnos még nem tartunk ott.”

A női felnőttválogatott Európa-bajnoki szereplésének köszönhetően rég nem tapasztalt figyelem irányult a sportágra, amit igyekeznek is kihasználni az illetékesek.

„A jégkorong példája lebeg a szemünk előtt. Testnevelőtanárként láttam, hogy amikor a válogatott először feljutott az A divízióba, hány fiatal kezdett el hokizni. Hasonlót szeretnénk mi is elérni, amihez szerintem az iskolai jelenlét a kulcs. Minél fiatalabban meg kellene megismertetni a gyerekeket a röplabdával. Ki kell használnunk, hogy az érdeklődés középpontjába kerültünk, és akkor talán a klubok sem szorulnak rá, hogy légiósokkal töltsék fel keretüket.”

Légiósok
Szerbiából hatan, az Egyesült Államokból négyen, Brazíliából pedig hárman jöttek, és egy-egy bosnyák, bolgár, trinidadi, venezuelai és romániai röplabdázó is játszik a magyar bajnokságban.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS