Lehetetlen nem létezik

A 19 éves Balogh Béla a megyei másodosztályban futballozik, októberben pedig megnyerte a Nike Academy Most Wanted futballista-tehetségkutató magyarországi válogatóját, hogy aztán Londonban szálljon harcba az egyéves ösztöndíjért és a profikarrierért. Sérülés és betegség is hátráltatta, hajszállal lecsúszott az elsőségről.

UP-info Balogh Béla (19) példája mutatja: akarattal, elszántsággal nincs lehetetlen. Talán nem véletlen, hogy a megye II-es Törökbálint játékosa pont a magát hasonló szlogennel reklámozó amerikai sportszergyártó tehetségkutatóján harcolta ki élete lehetőségét, amelyet megragadva profifutballistává válhat. A londoni nagydöntőben végül ugyan lemaradt az elsőségről, a karrierje azonban így is 180 fokos fordulatot vehet.

A magyarországi válogató győzteseként Forrás: nso.hu

A magyarországi válogató győzteseként  •  Forrás: nso.hu

„Úgy voltam vele: kihagyok egy edzést az élményért cserébe. Nem gondoltam, hogy esélyem lesz bármit is elérni” – nyilatkozta az nso.hu-nak még októberben a Törökbálintban futballozó Balogh, miután a Népligetben megnyerte a Nike tehetségkutatójának magyarországi válogatóját. A 19 éves középső védő több helyen is játszott már, Érden, Tárnokon és az Újpest ificsapatában, másfél évig pedig a ferencvárosi együttesben is játszott. Elmondása szerint az elsőosztályú klubok nyílt edzésein, válogatóin nem kellett senkinek. Egy éve játszik Törökbálinton, ahol a megye I-es felnőttcsapatban kapott lehetőség, mígnem nyáron kiestek a megye II-be. Azóta ott futballozik.

Civilben a családi fuvarozócégben dolgozik, a válogatón középpályásként bizonyított, sorra átjutva az egynapos program rostáit jelentő feladatokon, amelyeket a Sparta Praha U16-os együttesének trénere állított össze, három magyar szakember segítségével. Nagy Sándor, a PSV Eindhoven scoutja az nso.hu-nak elmondta: sok technikás játékos vett részt a kiválasztón, Balogh azonban játékintelligenciájával, helyezkedésével és azzal, hogy milyen jól lát a pályán, közülük is kitűnt. Ezért esett végül rá a választás.

Bő másfél hónapja volt felkészülni az ötven játékos részvételével zajló angliai háromnapos tesztre, a szerencse azonban végzetesen elpártolt tőle. Előbb nyirokcsomó-gyulladást kapott, ezután munka közben felszakadt a szemöldöke, össze is kellett varrni, majd tüszős mandulagyulladással kezelték, nyelni sem tudott. A londoni útja is veszélybe került, végül baráti segítségre megkapta a megfelelő kezelést, és utazhatott. Mondani sem kell, hogy az erőnléte jócskán hagyott kívánni valót maga után, edzeni ugyanis nem tudott.

Az angliai megméretésen Forrás: nso.hu

Az angliai megméretésen  •  Forrás: nso.hu

Ha mindez nem lett volna elég, az angol válogatott főhadiszállásaként is funkcionáló Nike Akadémia edzőközpontjában megtartott első edzésen a sarkát feltörte a cipő, ami szintén visszavetette. Ennek ellenére remekül helytállt, több, külföldi élvonalbeli klubtól érkező fiatalt is maga mögé utasított, végül azonban be kellett érnie a második hellyel. Az edzéseket követő, egymás elleni játékban látták rajta, hogy nincs megfelelő erőállapotban, mégis a lehető legtöbbet játszatták. „Az edző azt mondta: látja, hogy nem vagyok fitt, de az akaratom miatt a pályán hagy. A harmadik napon az akadémia csapatai elleni döntőben az A-együttesben kezdhettem, a sarkam állapota ekkorra tovább romlott, idővel pedig elfáradtam. Le is cseréltek, de két perc múlva visszaküldtek, mivel nem volt másik játékosunk a középpályán, aki ütközött, szerelt, de mellette még a támadásszervezésből és a befejezésekből is kivette volna a részét.”

A társai csak „magyar Messinek” becézték, a szakmai zsűri véleményét ismertető egyéni elbeszélgetésen pedig nagyon jó véleménnyel voltak róla. Végül az erőnléte miatt nem rá esett a választás, habár sokáig gondolkoztak rajta, hogy mégis őt hozzák ki győztesnek. „Elmondták, hogy szívesen megnéznének egészségesen is, mert nagy lehetőséget látnak bennem, és ha valaki kiesik az akadémiáról, vagy profiszerződést kap, akkor értesítenek.”

Amíg ez nem történik meg, addig a Törökbálintban folytatja, de reménykedik benne, hogy az angliai kaland pozitív változást hoz a pályafutásában, és előbb-utóbb profilabdarúgó lehet. Az élmények hatására azért elgondolkodott azon, hol tartana most, ha a kezdetektől fogva a Nike Akadémián tapasztalt szakmai munka és profi körülmények mellett futballozhatott volna. Valószínűleg nem a megyei másodosztályban.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS